Ολοκαίνουριο ηλεκτρικό MPV από τη Volvo – Πώς θα είναι; Πότε θα το δούμε;

Τα SUV έχουν σχεδόν εξαφανίσει την κατηγορία των MPV τα τελευταία χρόνια, όμως η Volvo συνεχίζει να πιστεύει σ’ αυτήν και μάλιστα θα βγάλει ένα ολοκαίνουριο, αμιγώς ηλεκτρικό, μοντέλο.

  • -
  • -

Τα MPV ήταν για πολλά χρόνια η επιλογή των αγοραστών που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν συμβιβασμούς στο ζήτημα των χώρων, όμως η ταχύτατη και εκρηκτική ανάπτυξη των SUV έκανε τις εταιρείες να απομακρυνθούν από αυτά, όμως η Volvo δεν τα παρατάει.

Παρά την προτίμηση του κοινού στα SUV, τα επόμενα χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να τα αφήσουν κάπως στην άκρη, αφού οι ελεγκτικές αρχές (κυρίως της ΕΕ, αλλά όχι αποκλειστικά) τα έχουν βάλει στο στόχαστρο. Οι βασικοί λόγοι είναι οι μεγάλες διαστάσεις και το αυξημένο βάρος που τα διακρίνει. Κάπως έτσι, τα MPV ίσως γνωρίσουν μία δεύτερη νιότη.

volvo-em90-teaser-2

Πώς θα ονομάζεται το ηλεκτρικό MPV της Volvo και πότε θα παρουσιαστεί;

Η Volvo φαίνεται ότι πιστεύει σε αυτήν την τάση, κάτι που την κάνει να έχει σχεδόν έτοιμο προς παρουσίαση ένα νέο, ηλεκτρικό MPV. Το όνομά του θα είναι EM90, με την εταιρεία να δίνει στη δημοσιότητα το πρώτο teaser video. Μέσω αυτού παίρνουμε μια πρώτη γεύση πώς θα δείχνει αυτό το μοντέλο.

Το EM90 του οποίου η παρουσίαση θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου, θα βασίζεται σημαντικά σε ένα μοντέλο της κινεζικής Zeekr, το 009. Η Zeekr είναι μία μάρκα η οποία ανήκει στον κινεζικό όμιλο Geely, στον οποίο ανήκει και η Volvo.

Δείτε ακόμα: Volvo EX30: Premium ηλεκτρικό SUV, κάτω από 30.000 ευρώ

Σίγουρα κατά τη μετάβαση από τη Zeekr στη Volvo η εμφάνιση του αυτοκινήτου θα αλλάξει σημαντικά ώστε να ταιριάζει στην αισθητική ταυτότητα των Σουηδών, όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν ίδια.

Θα είναι αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Volvo EM90;

Το Zeekr 009 διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με τη βασική διαφορά να αφορά τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Στην μικρότερη έκδοση έχει 116 kWh με αυτονομία 702 km, ενώ η μεγαλύτερη έκδοση έχει 140 kWh και αυτονομία 822 km. Βέβαια, να αναφέρουμε ότι αυτά τα νούμερα αυτονομίας είναι με βάση τον κινεζικό κύκλο μέτρησης, CLTC, ο οποίος γενικά βγάζει αρκετά «αισιόδοξα» αποτελέσματα.

zeekr-009-ilektriko-mpv-1

Όσον αφορά την ισχύ, το Zeekr 009 έχει δύο κινητήρες (έναν σε κάθε άξονα, άρα είναι τετρακίνητο), με την συνολική ισχύ να φτάνει τους 544 ίππους. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώνει την επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα.

Οι διαστάσεις του κινεζικού μοντέλου είναι για Μήκος/Πλάτος/Ύψος στα 5.209/2.204/1.858 mm, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 3.205 mm. Στο εσωτερικό του υπάρχουν θέσεις για έξι άτομα, διαμορφωμένες σε τρεις δυάδες, ενώ οι πίσω πόρτες θα είναι συρόμενες.

zeekr-009-ilektriko-mpv-esoteriko-kathismata

Όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία της παρουσίασης θα μαθαίνουμε κι άλλες πληροφορίες για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό MPV της Volvo και τις αλλαγές που θα γίνουν ώστε το μοντέλο να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...