Tesla Model Y: Ποιες εκδόσεις πωλούνται στην Ελλάδα - Τιμές

Το ηλεκτρικό SUV είναι εκείνο που φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την παγκόσμια κυριαρχία της Tesla στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ποιες εκδοχές υπάρχουν στην Ελλάδα και πόσο κοστίζει;

  • -
  • -

Το Tesla Model Y είναι το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο ανεξαρτήτως καυσίμου στην Ευρώπη και το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε όλον τον κόσμο.

Πρόκειται για τρεις εντυπωσιακές πρωτιές, ειδικά εκείνη που αφορά την Ευρώπη, καθώς πριν από μόλις πέντε χρόνια κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι το πιο καλοπουλημένο μοντέλο στη Γηραιά Ήπειρο θα μπορούσε να είναι ηλεκτρικό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/98ea198960295e03d8bb06d714459afa.jpg

Τα παραπάνω στατιστικά δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο πόσο γρήγορα και πόσο πολύ έχει προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση, ενώ όσο θα αναπτύσσεται ως κλάδος, αναμένεται να βλέπουμε όλο και συχνότερα παρόμοια στατιστικά από κάποιο αυτοκίνητο που κινείται με μπαταρίες.

Το Model Y έχει τις ίδιες εκδόσεις (σχεδόν) σε όλες τις χώρες του κόσμου

Οι κάτοικοι της Ελλάδας που θέλουν να αγοράσουν το ηλεκτρικό SUV έχουν τέσσερις επιλογές. Προκειμένου να κρατήσει το κόστος κατασκευής χαμηλά, η Tesla δεν διαθέτει πολλές διαμορφώσεις για τα μοντέλα της. Tο Model 3 έχει τρεις επιλογές, τα Model S και Model X έχουν δύο, ενώ το Model Y είναι το μοναδικό που προσφέρεται σε τέσσερις επιλογές.

Δείτε ακόμα: Κάναμε 900 km δωρεάν με Tesla Model Y Performance - Πολύ γκάζι, μηδέν κόστος!

Κατά κανόνα, οι εκδοχές των μοντέλων είναι ίδιες σε όλες τις χώρες όπου έχει παρουσία η εταιρεία, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως του Πουέρτο Ρίκο όπου η βασική του Model Y δεν διατίθεται και των Ηνωμένων Πολιτείων όπου το Model Y δεν διατίθεται ως πισωκίνητο, αλλά μόνο ως τετρακίνητο.

Ποιες εκδόσεις έχει το Tesla Model Y στην Ελλάδα;

Επικεντρώνοντας στο Model Y, η βασική έκδοση είναι η πισωκίνητη η οποία ονομάζεται RWD. Έχει μόνο έναν κινητήρα ο οποίος είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα, κάνει το 0-100 km/h σε 6,9 δευτερόλεπτα, έχει τελική ταχύτητα 217 km/h και η αυτονομία σύμφωνα με τα νούμερα της Tesla φτάνει τα 455 km.

Η δεύτερη και νεότερη έκδοση ονομάζεται Long Range RWD. Έχει έναν κινητήρα στον πίσω άξονα αλλά εφοδιάζεται με την μεγαλύτερη από τις δύο διαθέσιμες μπαταρίες. Το αποτέλεσμα είναι η αυτονομία να φτάνει τα 600 km. Όσον αφορά τις επιδόσεις η επιτάχυνση 0-100 km/h se 5,9 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 217 km/h.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a298c8e5e04d02cd93af3dda2e0199fe.jpg

Η τρίτη έκδοση είναι η Model Y Long Range AWD. Εδώ υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες με έναν να είναι τοποθετημένος σε κάθε άξονα, κάτι που κάνει το ηλεκτρικό SUV τετρακίνητο. Η επιτάχυνση 0-100 km/h γίνεται σε 5,0 δευτερόλεπτα, η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 217 km/h και η επίσημη αυτονομία φτάνει τα 533 km.

Η κορυφαία έκδοση ονομάζεται Model Y Performance και ενώ διαθέτει επίσης δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα), η ισχύς είναι μεγαλύτερη. Ο χρόνος για το 0-100 km/h μειώνεται στα 3,7 δευτερόλεπτα, η τελική ταχύτητα «σκαρφαλώνει» στα 250 km/h και η αυτονομία είναι στα 514 km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2634bd51e286978b600d74ee2e5fcb1c.jpg

Ποια είναι η τιμή του Tesla Model Y στην Ελλάδα;

Για τη βασική, πισωκίνητη έκδοση η τιμή στη χώρα μας βρίσκεται στα 47.240 ευρώ, ποσό το οποίο μειώνεται στα 39.240 ευρώ αν υπολογιστεί η επιδότηση ύψους 8.000 ευρώ από το κρατικό πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2.

Περνώντας στην έκδοση Lomg Range RWD με τη μέγιστη αυτονομία η τιμή διαμορφώνεται σε 48.990 ευρώ, η οποία μειώνεται σε 40.990 ευρώ με την επιδότηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2.

Ο αγοραστής που θέλει να αποκτήσει την Long Range έκδοση του Model Y, ώστε να έχει τη βελτιωμένη αυτονομία, τις καλύτερες επιδόσεις και την τετρακίνηση, θα αντικρίσει τιμή η οποία βρίσκεται στα 54.240 ευρώ. Όταν υπολογιστεί και η κρατική επιδότηση, το τελικό ποσό πέφτει στα 46.240 ευρώ.

Τέλος, εκείνος που θέλει να αποκτήσει την απολύτως ταχύτερη έκδοση, την Model Y Performance, με τις εντυπωσιακές επιδόσεις, θα αντικρίσει την τιμή των 59.990 ευρώ. Ωστόσο, τελικά το αντίτιμο που θα κληθεί να δώσει είναι 51.990 ευρώ, αφού υπάρχει η επιδότηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...