Πυροσβεστικό, εκχιονιστικό και… ελληνικό! Δες το όχημα που κάνει τα πάντα

Το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης σχεδίασε ένα όχημα που λειτουργεί ως πυροσβεστικό, εκχιονιστικό, από-παγοποιητικό (αλατιέρα) και αναρροφητικό!

  • -
  • -

Για την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων, η χρήση ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, συγχαρητήρια αξίζουν στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο οποίος δημιούργησε ένα μοναδικό εργαλείο! Συγκεκριμένα, το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου σχεδίασε ένα όχημα το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχει ρόλο πυροσβεστικού, με στόχο την άμεση επέμβαση σε περιοχές που έχουν πιάσει φωτιά, ενώ τον χειμώνα λειτουργεί σαν εκχιονιστικό, αλλά και ως από-παγοποιητικό (αλατιέρα) με εγκατάσταση ρίψης αλατιού.

Έτσι αποφεύγεται η δημιουργία συνθηκών παγετού στην άσφαλτο, καθώς τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τα νότια προάστια της Αττικής πλήττονται από σφοδρές κακοκαιρίες. Τον υπόλοιπο χρόνο, το ειδικά διαμορφωμένο όχημα έχει τη δυνατότητα να βοηθάει και με άλλους τρόπους, αφού έχει και τη λειτουργία αναρροφητικού. Αυτό σημαίνει ότι τοποθετείται ένας ειδικός κάδος και μέσω του αναρροφητικού μηχανισμού, συλλέγονται πευκοβελόνες, φύλλα και άλλα εύφλεκτα δασικά υλικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η καθαριότητα, τομέας ιδιαίτερα σημαντικός στην περίπτωση που ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Φυσικά, είναι τετρακίνητο (4x4) αυξάνοντας τις ικανότητές του σε κάθε έδαφος ή καιρική συνθήκη.

Πόσα τέτοια οχήματα κυκλοφορούν;

Για την ώρα, υπάρχει μόνο ένα και μοναδικό όχημα, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Όπως είπαμε, είναι ειδικού σχεδιασμού, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο παρόμοιο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: Νέα αυτοκίνητα για την Πυροσβεστική - Ποια είναι;

Παραμένει άγνωστο αν θα κατασκευαστούν κι άλλα τέτοια οχήματα, όμως το βέβαιο είναι ότι αν υπήρχαν περισσότερα, οι πολίτες θα ήταν πιο ασφαλείς τόσο τις θερινές περιόδους με τις φωτιές, όσο και τον χειμώνα, με τα χιόνια και τον πάγο. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του οχήματος καλύφθηκε από ιδιώτη, σε μορφή δωρεάς, ενώ το υπόλοιπο, πληρώθηκε από δημοτικούς πόρους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...