Αυτοκινητόδρομος Ε65: Σχεδόν έτοιμη η σύνδεση Τρίκαλα-Λαμία [video]

Ο αυτοκινητόδρομος που θα κάνει πραγματικότητα το «Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες» ετοιμάζεται, με το τελευταίο μέρος του να παραδίδεται στην κυκλοφορία άμεσα.

  • -
  • -

Το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της Ελλάδας αναβαθμίζεται, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα σε βασικούς οδικούς άξονες που πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Ο «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65» θα προσφέρει μέγιστη ασφάλεια και ταχύτητα στη διαδρομή από και προς τα Τρίκαλα. Η πόλη της Θεσσαλίας θα απέχει μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα, γεγονός που καθιστά τη σημασία του έργου πολύ μεγάλη. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ήδη επισκεφθεί το έργο, ώστε να αποκτήσει σαφή εικόνα για την εξέλιξή του.

Σχεδόν έτοιμο το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού, το τμήμα του έργου που θα ενώσει τη Λαμία με την Ξυνιάδα βρίσκεται στο 94% της αποπεράτωσής του. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2024 θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στην κυκλοφορία, εξυπηρετώντας σημαντικά τους ταξιδιώτες. Έτσι κι αλλιώς, από την Ξυνιάδα και μετά, ο αυτοκινητόδρομος λειτουργεί κανονικά μέχρι τα Τρίκαλα (μήκος 77,5 km). Το μοναδικό κομμάτι που έλειπε για να ενωθεί η πόλη της Θεσσαλίας με τη Λαμία, είναι αυτό που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στις αρχές του επόμενου έτους. Φυσικά, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας θα έχει πολλές ακόμη προεκτάσεις, όπως σύνδεση του Καρπενησίου, αλλά και με την Εγνατία Οδό στο βορειότερο άκρο του.

Ποια είναι η πρόοδος του αυτοκινητόδρομου Ε65;

Στην παρούσα φάση, στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) έχει παραδοθεί και λειτουργεί πλήρως το τμήμα από Α/Κ Ξυνιάδας έως και τον Α/Κ Τρικάλων συνολικού μήκους 77,5 χιλιομέτρων, καθώς και 14,2 χλμ. του νότιου τμήματος (Ημικομβος Ε65 στον Α.Θ.Ε. έως Α/Κ Καρπενησίου). Το Νότιο Τμήμα του Ε65, έχει συνολικό μήκος 32,5 km και η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών του (τέλη Φεβρουαρίου 2023) αγγίζει το 88,81 %.  Με την ολοκλήρωσή του θα συνδεθεί με το εν λειτουργία τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, στον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.

Δείτε ακόμη: Πώς θα είναι η Ελλάδα μέχρι το 2025; Οι νέοι δρόμοι

Το Βόρειο τμήμα του Ε65 (Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Εγνατίας, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν συνολικά 36 μήνες και θα τονώσουν την  απασχόληση με περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας. Η γενική κατασκευαστική πρόοδος, βρίσκεται στο 20,87% (στοιχεία τέλος Φεβρουαρίου 2023).

Δείτε το video παρουσίασης του αυτοκινητόδρομου από την Οδό Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...