Πέθανε ο εφευρέτης των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων - Δεν έβγαλε ποτέ λεφτά από αυτές!

Ο άνθρωπος που εφηύρε την μπαταρία Li-ion, την οποία συναντάμε σε ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ήταν ο John B. Goodenough.

  • -
  • -

Ο John B. Goodenough, ο πρωτοπόρος δημιουργός της μπαταρίας ιόντων λιθίου, απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών στις 26 Ιουνίου 2023. Ήταν ένας αξιοσέβαστος επιστήμονας και καθηγητής που συνέβαλε σημαντικά στον τομέα της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας. Ο Goodenough ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν για σχεδόν 40 χρόνια.

Το πρωτοποριακό έργο του Goodenough σχετικά με την μπαταρία ιόντων λιθίου έφερε επανάσταση στην τεχνολογία, παρέχοντας μια επαναφορτιζόμενη πηγή ενέργειας για ένα ευρύ φάσμα συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, βηματοδότες και πολλά άλλα. Η μπαταρία ιόντων λιθίου, με την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και τη μεγάλη διάρκεια ζωής, έχει γίνει πανταχού παρούσα στις σημερινές ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι μπαταρίες λιθίου έκαναν πραγματικότητα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Εκτός από τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές η εφεύρεση της μπαταρίας ιόντων λιθίου έκανε δυνατή τη δημιουργία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς είναι από τις πολύ λίγες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμαΣτην παραγωγή επαναστατικές μπαταρίες που αντέχουν 500.000+ km

Το 2019, ο Goodenough, μαζί με τους Stanley Whittingham και Akira Yoshino, τιμήθηκε από κοινού με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων λιθίου. Ο Goodenough έγινε ο γηραιότερος νικητής του βραβείου Νόμπελ στην ιστορία σε ηλικία 97 ετών.

tesla-lithio-mpataria-battery-li-ion

Ενεργός μέχρι το τέλος της ζωής του

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Goodenough παρέμεινε ενεργός στην έρευνα, δείχνοντας την αφοσίωσή του στην επιστημονική εξερεύνηση και την καινοτομία. Το έργο του είχε βαθύ αντίκτυπο σε διάφορους κλάδους και άνοιξε το δρόμο για την πρόοδο στα φορητά ηλεκτρονικά, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ηλεκτρικές μεταφορές.

Παρά τη σημασία της εφεύρεσής του και την ευρύτατη διάδοση που γνώρισαν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου με τα χρόνια, ο ίδιος ο Goodenough δεν πήρε ποτέ λεφτά από δικαιώματα, καθώς δεν είχε κατοχυρώσει με πατέντα την εφεύρεση. Ζούσε με τον μισθό του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όστιν.

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, όπου ο Goodenough ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού, ανακοίνωσε τον θάνατό του, αλλά δεν γνωστοποίησε την αιτία θανάτου. Η κληρονομιά του ως πρωτοπόρου επιστήμονα και η συμβολή του στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις μελλοντικές γενιές ερευνητών και μηχανικών.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...