F1: 50 χρόνια Safety Cars σε ένα video!

Τα αυτοκίνητα ασφαλείας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις εκδηλώσεις της Formula 1. Ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια των κριτών και των πληρωμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια ατυχήματος ή άλλων επικίνδυνων συνθηκών στην πίστα. Ωστόσο, ενώ τα θεωρούμε δεδομένα σήμερα, υπάρχει αρκετή ιστορία πίσω από τα αυτοκίνητα ασφαλείας.

  • -
  • -

Tο πρώτο επίσημο Αυτοκίνητο Ασφαλείας ήταν μια Porsche 914/6 που αναπτύχθηκε στο Καναδικό Grand Prix το 1973. Από τότε, η Formula 1 έχει χρησιμοποιήσει διάφορα αυτοκίνητα για να εκπληρώσει τον ρόλο, συμπεριλαμβανομένης μιας Lamborghini Countach στο Grand Prix του Μονακό το 1981.

Τα πιο απίθανα αυτοκίνητα περιελάμβαναν το Ford Escort Cosworth, ένα Renault Clio και το Fiat Tempra. Και ενώ το Countach αποδείχθηκε αρκετά γρήγορο για τον ρόλο, τα πιο αργά αυτοκίνητα όπως το Tempra υπογράμμισαν την ανάγκη για ταχύτητα για να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες φρένων, ελαστικών και κινητήρα των μονοθεσίων της Formula 1 στο κανονικό εύρος λειτουργίας τους. Γι' αυτό το 1996, η Formula 1 συμφωνησε με τη Mercedes-Benz για την προμήθεια των επίσημων αυτοκινήτων ασφαλείας. Έκτοτε, η Mercedes-Benz και η AMG έχουν προσφέρει μια ποικιλία αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ρόλου, συμπεριλαμβανομένων των CLK63 AMG Black Series, SLS AMG και Mercedes-AMG GT. Ήταν επίσης ο αποκλειστικός πάροχος μέχρι το 2021, όταν άρχισε να μοιράζεται αυτόν τον ρόλο με την Aston Martin.

Δείτε επίσης: Video: Πόσο φοβούνται οι οδηγοί F1 μέσα σε ένα WRC

Ωστόσο, ο ρόλος του αυτοκινήτου της Formula 1 Safety απαιτεί περισσότερα από ένα απλό αυτοκίνητο όπως η Aston Martin Vantage. Απαιτεί έναν ικανό οδηγό όπως ο Bernd Maylander. Καταξιωμένος οδηγός αγώνων, ο Maylander κέρδισε το FIA GT του 1997 και το Nurburgring 24 Hours το 2000, αλλά τα τελευταία 24 χρόνια, ήταν ο κύριος οδηγός Safety Car σε πάνω από 212 αγώνες Grand Prix. Όσον αφορά τα ίδια τα αυτοκίνητα, διαφέρουν πολύ από τα αντίστοιχά τους που κυκλοφορούν στο δρόμο. Διαθέτουν ειδικά φώτα και εξοπλισμό επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου GPS και τηλεμετρίας, για να εντοπίσουν την περιοχή του ατυχήματος και τη θέση του πρώτου αυτοκινήτου στον αγώνα.

Ακόμη και σήμερα, η Formula 1 συνεχίζει να εξελίσσεται, όπως και ο ρόλος του Αυτοκινήτου Ασφαλείας της. Σύμφωνα με τον Maylander, η ομάδα είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια που πάντα μαθαίνει και εργάζεται μαζί για να βελτιώσει τους ρόλους της. Ενώ έχει πολλές αναμνήσεις από τα τελευταία 24 χρόνια ως ο κύριος οδηγός του αυτοκινήτου ασφαλείας, είναι αυτή η ομαδική δουλειά για την οποία είναι πιο περήφανος.

Δείτε εδώ το video με την εξέλιξη των Safety Cars της F1

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...