Video: To ρομπότ της Toyota που σε κερδίζει στο μπάσκετ!

Η Toyota εκτός από αυτοκίνητα ασχολείται γενικότερα με την τεχνολογία, έτσι, ανάμεσα σε πολλά προϊόντα όπως οι μπαταρίες, έχει κατασκευάσει και ένα ρομπότ – άσσο στο μπάσκετ.

  • -
  • -

Μπορεί τα ρομπότ και το μπάσκετ να μοιάζουν με έναν απίθανο συνδυασμό, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 (που έγιναν το 2021 λόγω της πανδημίας) παρουσιάστηκαν οι εντυπωσιακές ικανότητες του ρομπότ CUE της Toyota. Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ενός αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, το ανθρωποειδές ρομπότ βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, για να επιδείξει τις μπασκετικές του ικανότητες.

Το ρομπότ αυτό, που δημιουργήθηκε το 2018, σχεδιάστηκε για να ρίχνει καλάθια με ακρίβεια και ευστοχία συγκρίσιμη με τους καλύτερους ανθρώπινους παίκτες. Το ύψος του είναι εντυπωσιακό, αφού φτάνει τα 2,08 m, ενώ το βάρος του είναι απροσδόκητα χαμηλό στα 75 κιλά (74,8 για την ακρίβεια). Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν το ρομπότ CUE να μοιάζει με έναν κορυφαίο παίκτη μπάσκετ στα χαρτιά. Το μέγεθος των χεριών του συγκρίνεται με του Kawhi Leonard και οι ικανότητες με εκείνες του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

2-toyota-robot

Πώς τα καταφέρνει το ρομπότ της Toyota;

Εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες, το ρομπότ CUE υπολογίζει την απόσταση από το καλάθι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθορίζοντας τη βέλτιστη γωνία και δύναμη για κάθε σουτ. Οι ελεύθερες βολές, τα τρίποντα και τα σουτ από τη μέση του γηπέδου είναι γίνονται με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στις ικανότητές του. Κάθε σουτ απαιτεί 10 έως 15 δευτερόλεπτα χρόνου υπολογισμού και δεν διαθέτει την ευκινησία, την ταχύτητα και την ευκολία κινήσεων των ανθρώπων.

Δείτε ακόμα: Ένα ηλεκτρικό ρομπότ από το μέλλον «ζει» ήδη στα Τρίκαλα

Αν και τα ρομπότ CUE δεν θα προκαλέσουν σύντομα τους σούπερ σταρ του μπάσκετ, η Toyota παραμένει εντυπωσιασμένη από την επιτυχία τους. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα παράλληλο έργο εμπνευσμένο από το δημοφιλές manga που μετατράπηκε σε anime "SLAM DUNK" οδήγησε τελικά στην ανάπτυξη των ρομπότ CUE. Η ομάδα πίσω από το έργο, η Toyota Engineering Society (TES), βελτίωνε συνεχώς κάθε έκδοση του ρομπότ, με αποκορύφωμα το αυτόνομο CUE4 που παρουσιάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

3-toyota-robot

Ρεκόρ Guinness για το ρομπότ της Toyota

Το ρομπότ CUE πέτυχε το ρεκόρ Guinness για τις "Περισσότερες διαδοχικές ελεύθερες βολές μπάσκετ από ανθρωποειδές ρομπότ (υποβοηθούμενο)", πραγματοποιώντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 2020 διαδοχικών ελεύθερων βολών. Παρά τους περιορισμούς του, το ρομπότ CUE χρησιμεύει ως απόδειξη των εξελίξεων στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας μια ματιά στα πιθανά μελλοντικά επιτεύγματα της τεχνολογίας και του αθλητισμού.

Δείτε το Toyota CUE σε δράση, στο παρακάτω video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...