Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ΦΠΑ μόνο 1%! Πού συμβαίνει ήδη;

Σε μία χώρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλούνται σχεδόν χωρίς ΦΠΑ, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει όσο γίνεται περισσότερο τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την αγορά τους.

  • -
  • -

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων και στην προσέλκυση επενδύσεων στην εγχώρια παραγωγή, η Ινδονησία έχει εφαρμόσει ένα υπερβολικά μικρό ποσοστό ως φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν μπαταρίες.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα προχώρησε τον Απρίλιο σε μείωση του ΦΠΑ από 11% σε μόλις 1%, με άμεση ισχύ και διάρκεια έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλιακών και Επενδυτικών Υποθέσεων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5a2eb775304a4cbd1e03c73733683b3e.jpg

Ποια ηλεκτρικά οχήματα αφορά το 1% ΦΠΑ;

Αυτή η εντυπωσιακή ρύθμιση δεν ισχύει μόνο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά επεκτείνεται και σε ορισμένα ηλεκτρικά λεωφορεία. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ελπίζει ότι το μέτρο αυτό θα τονώσει τη ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών και θα ενθαρρύνει την τοπική κατασκευή μπαταριών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αξιοποιώντας τα άφθονα αποθέματα νικελίου της χώρας, βασικό συστατικό για την παραγωγή μπαταριών.

Δείτε ακόμα: Μέχρι 100.000 € επιδότηση για ηλεκτρικά στην Ελλάδα! – Ποια οχήματα αφορά;

Έχοντας τη φιλοδοξία να καταστεί σημαντικός παίκτης στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας, η Ινδονησία έχει αναζητήσει ενεργά επενδύσεις από εξέχοντες κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εταιρείες όπως η Tesla και η κινεζική BYD Auto βρίσκονται στο ραντάρ της Ινδονησίας, ενώ οι νοτιοκορεατικές LG και Hyundai έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν εργοστάσια συναρμολόγησης μπαταριών και εγκαταστάσεις κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2adb6ae6069d9402eb1cd2c58871dbc6.jpg

Επιδοτήσεις και για ηλεκτρικές μοτοσικλέτες

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των ηλεκτρικών μοτοσικλετών, οι οποίες είναι δημοφιλείς στην αγορά της Ινδονησίας, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 7 τρισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 436 εκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) σε κρατικά κονδύλια για την επιδότηση των πωλήσεων ηλεκτρικών μοτοσικλετών μέχρι το 2024. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω προώθηση της μετάβασης σε ηλεκτρικά δίκυκλα και στη μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών.

Καθώς η παγκόσμια στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα αποκτά δυναμική, η στάση και οι υποστηρικτικές πολιτικές της Ινδονησίας την τοποθετούν ως έναν πολλά υποσχόμενο παίκτη στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της ηλεκτρικής κινητικότητας. Με αυτά τα μέτρα σε ισχύ, η ασιατική χώρα είναι έτοιμη να γίνει κόμβος τόσο για την παραγωγή όσο και για την κατανάλωση ηλεκτρικών οχημάτων, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...