Volkswagen: Φεύγει τρέχοντας από τη Ρωσία - Τι θα γίνει με τα εργοστάσιά της

Η Volkswagen διακόπτει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία, τα οποία πουλά σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

  • -
  • -

Η Volkswagen ακολούθησε μια σειρά άλλων δυτικών κατασκευαστών αυτοκινήτων και αποσύρθηκε επίσημα από τη ρωσική αγορά, πουλώντας όλες τις μετοχές των ρωσικών θυγατρικών της, καθώς και το μεγάλο εργοστάσιό της.

Οι New York Times αναφέρουν ότι η Volkswagen δαπάνησε 774 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του εργοστασίου της Kaluga που άνοιξε το 2007 πριν φτάσει σε πλήρη παραγωγή το 2009. Η VW διέκοψε τη λειτουργία του εργοστασίου λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι 4.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παρέμειναν στη μισθοδοσία έκτοτε, περιμένοντας πληροφορίες για το μέλλον της εταιρείας στη Ρωσία.

Η συμφωνία της αγοράς του εργοστασίου στη Ρωσία

Τώρα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έκλεισε συμφωνία με μια αντιπροσωπεία με έδρα τη Μόσχα με το όνομα Avilon. Επίσημη τιμή πώλησης δεν έχει ανακοινωθεί, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Avilon πλήρωσε περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τη ρωσική επιχείρηση της Volkswagen και το εργοστάσιό της στη πόλη της Καλούγκα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει 225.000 οχήματα ετησίως.

vw

Ενώ η Volkswagen κυκλοφόρησε μόνο ένα πολύ σύντομο δελτίο τύπου σχετικά με τη συμφωνία, σημειώνει ότι αυτή εγκρίθηκε ήδη από τις ρωσικές κυβερνητικές αρχές, και ότι περιλαμβάνει επίσης όλη τη δομή της αντιπροσωπείας της στη χώρα (διανομή και after sales υπηρεσίες), καθώς και τις αποθήκες και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της, με όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί.

Δείτε επίσης:Νέο Volkswagen ID.7 GTX

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς του κλάδου, πολλές μεγάλες εταιρείες περίμεναν αρκετούς μήνες πριν αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, δεδομένου ότι πολλές από αυτές πέρασαν δεκαετίες δημιουργώντας αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία της Volkswagen με την Avilon περιλαμβάνει ρήτρα που θα της επέτρεπε να επιστρέψει στη Ρωσία στο μέλλον εάν αλλάξει γνώμη - κάτι που περιλαμβάνει π.χ. η αντίστοιχη συμφωνία της Renault.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...