Τι είναι τα ραντάρ θορύβου που βάζουν στις πόλεις;

Το ραντάρ έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίζει τις πινακίδες κυκλοφορίας και να αναγνωρίζει τα οχήματα ή τις μοτοσυκλέτες των παραβατών οδηγών.

  • -
  • -

Το Παρίσι είναι μια από τις θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης. Προκειμένου να περιορίσουν την ηχορύπανση, οι Αρχές της γαλλικής πόλης, σκέφτηκαν να τοποθετήσουν ειδικά ραντάρ σε κολώνες που εντοπίζουν τα οχήματα ή τις μοτοσυκλέτες που προκαλούν έντονο θόρυβο.

Τα δύο πρώτα ραντάρ καταγραφής θορύβου έχουν εγκατασταθεί σε φανοστάτη στην 20η συνοικία στο ανατολικό Παρίσι, αλλά και στο δυτικό. Το μηχάνημα είναι σε θέση να μετρήσει το επίπεδο θορύβου των κινούμενων οχημάτων και να αναγνωρίσει την πινακίδα κυκλοφορίας τους. Σε πρώτη φάση, το ραντάρ απλά θα καταγράφει τον ήχο και τον παραβάτη. Στη συνέχεια και αφού ληφθεί η επίσημη έγκριση, θα μπορεί να στέλνει σήμα ώστε να εκδίδονται αυτόματα πρόστιμα.

Πώς λειτουργεί το ραντάρ ήχου

Το μηχάνημα λειτουργεί ουσιαστικά σαν τα ραντάρ ταχύτητας. Μόλις οι αισθητήρες εντοπίσουν κάποιο όχημα ή μηχανή να προκαλεί μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο θόρυβο, καταγράφει την πινακίδα κυκλοφορίας και τα ντεσιμπέλ που παράγει.

radar

Στόχος των κυβερνώντων είναι να προχωρήσουν στην εγκατάσταση αντίστοιχων ραντάρ θορύβου και σε άλλες περιοχές του Παρισιού. Επίσης, δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε άλλες γαλλικές πόλεις, που αντιμετωπίζουν θέματα ηχορύπανσης, όπως στη Νίκαια και τη Λυών.

Διαβάστε επίσης: Κάνει θόρυβο η εξάτμισή σου; Δες πόσο είναι το πρόστιμο

Σύμφωνα με έρευνα από το Money.co.uk, βασισμένη σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το Παρίσι ήταν μία από τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης με 5,5 εκατομμύρια κατοίκους εκτεθειμένους σε ηχορύπανση που προκαλεί η οδική κυκλοφορία άνω των 55 ντεσιμπέλ, σε σύγκριση με 2,6 εκατ. στο Λονδίνο και 1,7 εκατ. σε Βιέννη και Ρώμη.

Πηγή: Reuters

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...