Nissan Ariya: Τετρακίνηση ή αυτονομία; Τι προσφέρει κάθε έκδοση

Το νέο ηλεκτρικό SUV Nissan Ariya έχει πλήρη γκάμα, ανάλογα με το γούστο του κάθε υποψήφιου αγοραστή. Πού διαφέρουν οι εκδόσεις του;

  • -
  • -

Ένα από τα ηλεκτρικά SUV του 2023 που έχουν κλέψει την παράσταση, είναι το νέο Nissan Ariya. Πρόκειται για ένα εκλεπτυσμένο SUV με δυναμική σχεδίαση, coupe χαρακτηριστικά και κορυφαία τεχνολογία, κατατάσσοντάς το ανάμεσα στις κορυφαίες προτάσεις του είδους. Ωστόσο, το νέο Nissan Ariya είναι διαθέσιμο σε αρκετές εκδόσεις. Κάθε υποψήφιος αγοραστής μπορεί να κοιτάξει τα χαρακτηριστικά τους και να διαλέξει με βάση τις δικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη αυτονομία ή περισσότερη ισχύς; Τετρακίνηση ή χαμηλότερο κόστος; Υπάρχουν επιλογές για όλους!

Οι εκδόσεις του νέου Nissan Ariya

Η γκάμα ξεκινάει από την πρόταση με την μπαταρία των 63 kWh και τους 218 ίππους. Σε αυτή την περίπτωση η κίνηση μεταδίδεται μόνο στον πίσω άξονα, η αυτονομία ορίζεται έως τα 403 χιλιόμετρα και η κατανάλωση είναι 17,6 kWh ανά 100 km. Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπέστατες, με 0-100 km/h σε 7,5 sec.

Ψηλότερα, υπάρχει η πρόταση με μεγαλύτερη μπαταρία των 87 kWh και έναν ηλεκτροκινητήρα των 242 ίππων στον πίσω άξονα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αυτονομία είναι η μεγαλύτερη στην γκάμα με έως και 530 χιλιόμετρα ανά φόρτιση. Η κατανάλωση ορίζεται στις 18,2 kWh ανά 100 km σύμφωνα με τη Nissan και η επιτάχυνση στα 100 km/h από στάση, στα 7,6 δευτερόλεπτα.

Τέλος, η ισχυρότερη, τετρακίνητη και ακριβότερη έκδοση της γκάμας είναι το Ariya e-4ORCE με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Εδώ, έχουμε δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, που συνδυαστικά αποδίδουν 306 ίππους.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το νέο Nissan Ariya [+video]

Οι επιδόσεις είναι πολύ καλές με 0-100 km/h σε 5,7 δευτερόλεπτα και φυσικά, η τετρακίνηση προσφέρει την επιπλέον πρόσφυση σε συνθήκες βροχής, χιονιού, πάγου και εκτός δρόμου γενικότερα. Ωστόσο, μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση, στις 19,3 kWh ανά 100 km, κάτι που σημαίνει ότι η μπαταρία των 87 kWh (η μοναδική διαθέσιμη) αρκεί για 500 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Πόσο γρήγορα φορτίζει το Nissan Ariya;

Σε όλες τις παραπάνω εκδόσεις, ο στάνταρ On-Board Charger για φόρτιση σε εναλλασσόμενο ρεύμα είναι μονοφασικός, στα 7,4 kW. Προαιρετικά, δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης σε τριφασικό OBC, όχι των 11 kW όμως, όπως συνηθίζεται, αλλά στα 22 kW. Η μικρή μπαταρία θέλει 10 ώρες φόρτισης με τον φορτιστή των 7,4 kW ή 3,5 ώρες για τον φορτιστή των 22 kW. Οι εκδόσεις με τη μεγάλη μπαταρία θέλουν 13,5 και 5 ώρες, αντίστοιχα.

Τέλος, η γρήγορη φόρτιση DC σε συνεχές ρεύμα δεν επηρεάζεται από τον OBC και σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη φόρτιση που μπορεί να δεχτεί το αυτοκίνητο είναι στα 130 kW. Σύμφωνα με τη Nissan, στα 130 kW της μέγιστης δυνατότητας φόρτισης, η μπαταρία γεμίζει από το 20% στο 80% μέσα σε περίπου 30 λεπτά. Να τονίσουμε, ότι το Nissan Ariya χρησιμοποιεί το συνηθισμένο βύσμα ταχυφόρτισης CCS2 και όχι το πρότυπο CHAdeMO που συναντάμε στο Nissan Leaf.

Δείτε εδώ τις τιμές του Nissan Ariya στην Ελλάδα, μαζί με τεχνικά χαρακτηριστικά και εξοπλισμό κάθε έκδοσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...