Mazda: «H απαγόρευση των κινητήρων βενζίνης και diesel είναι ντροπή»

O CEO της Mazda Ευρώπης λέει πως η επιβολή της ηλεκτροκίνησης «καταδικάζει» οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση για οχήματα μηδενικών ρύπων.

  • -
  • -

Μια ενδιαφέρουσα -και άκρως ρεαλιστική θα λέγαμε- απάντηση έδωσε ο CEO της Mazda στην Ευρώπη, Martijn ten Brink, όταν ερωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του για την διακοπή των πωλήσεων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν κινητήρες βενζίνης και diesel από το 2035. Η επίσημη και επαγγελματικά ορθή απάντηση είναι πως «η Mazda θα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε νομοθεσία τεθεί σε ισχύ».

«Προσωπικά όμως, βρίσκω την λογική εξαιρετικά δύσκολη να την κατανοήσω», συνέχισε. «Όχι επειδή δεν θεωρώ τα ηλεκτρικά μία καλή επιλογή, αλλά επειδή αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και η μόνη. Είναι κρίμα το ότι έχουμε επιλέξει μία συγκεκριμένη τεχνολογία για να πετύχουμε τις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Οι πιο εφευρετικές καινοτομίες έρχονται όταν θέτουμε ένα στόχο αλλά δεν επιβάλλουμε ταυτόχρονα στους μηχανικούς και τους ειδήμονες γενικότερα τον τρόπο και το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν σε αυτό τον στόχο».

back

«Είναι ντροπή από την πλευρά των πολιτικών να επιβάλλουν τα τεχνολογικά μέσα»

Δήλωσε πως έχει πρόβλημα με το γεγονός ότι οι πολιτικοί πήραν από μόνοι τους την απόφαση ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα ήταν ο εξηλεκτρισμός. «Είναι ντροπή από την πλευρά τους» είπε. «Δεν είναι δική τους δουλεία να επιβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος. Εκείνοι έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν ένα μέλλον μηδενικών ρύπων, αλλά το πώς θα φτάσουμε σε αυτό θα έπρεπε να εξαρτάται από την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα των ειδικών

Αντίστοιχη είναι η γνώμη του και για την αποκλειστική χρήση καλωδίων τύπου USB-C που συμφωνήθηκε για τις κινητές μας συσκευές. «Ναι είμαι χαρούμενος που θα μειωθεί η παραγωγή και η χρήση περιττών καλωδίων μιας, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται και για το τέλος της δημιουργικότητας γύρω από την συνδεσιμότητα. Ποιος ξέρει τι άλλες ιδέες μπορεί να είχαν προκύψει;».

Δείτε ακόμη: Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV: Ένα plug-in hybrid με κινητήρα wankel

Ένα εύστοχο παράδειγμα που έδωσε στην συνέχεια ήταν πως οι Ιάπωνες έχουν κι αυτοί θέσει αντίστοιχους στόχους για μηδενικές εκπομπές, αλλά δεν έχουν αποκλείσει από τις επιλογές τους κι άλλες εναλλακτικές. Κάποια από τα παραδείγματα είναι μερικά είδη βιοκαυσίμων ή το υδρογόνο, ενώ είναι ανοιχτοί ακόμη και σε πιο καινούργιες τεχνολογίες οι οποίες όμως μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί όσο χρειάζεται μέχρι στιγμής.

side

Στην Ευρώπη από την άλλη, όλοι σταματούν να επενδύουν σε όσα μόλις αναφέραμε, διότι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα ως το 2035 που έχει θέσει η νομοθεσία δεν επιτρέπει τίποτα διαφορετικό. «Το ότι τα νέα αυτοκίνητα από εκείνο το έτος κι έπειτα θα πρέπει να παράγουν μηδενικές εκπομπές είναι σωστό σαν σκέψη. Το ότι όλα όμως θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά με μπαταρίες είναι κρίμα. Τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...