Εγγύηση αυτοκινήτου: Πότε τη χάνεις και πληρώνεις τη ζημιά;

Οι εγγυήσεις στα αυτοκίνητα έχουν μακροχρόνια ισχύ, όμως αν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί με κάποιους βασικούς κανόνες, τότε… ακυρώνονται!

  • -
  • -

Για πολλούς αγοραστές, η εγγύηση που προσφέρει ένας κατασκευαστής για τα αυτοκίνητά του είναι καθοριστικός παράγοντας επιλογής. Όχι μόνο επειδή θα καλύψει ένα πιθανό πρόβλημα που θα εμφανιστεί, ακόμη και μετά από 5 ή 6 χρόνια. Δίνοντας μια μεγάλη εγγύηση, η εταιρεία αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη που δείχνει στο ίδιο της το προϊόν. Ωστόσο, για να ισχύει η εγγύηση, υπάρχουν μερικοί πολύ συγκεκριμένοι όροι και ο ιδιοκτήτης, οφείλει να… συμμορφώνεται πλήρως με αυτούς! Δεν είναι πολλοί, ούτε περίπλοκοι. Απλώς, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν, τότε η εταιρεία θα βρει λαβή και θα βγάλει το όχημα «εκτός εγγύησης».

Χάνω την εγγύηση αν κάνω service εκτός αντιπροσωπείας;

Πρώτα, ας ξεκαθαρίσουμε μια… παρεξήγηση που συχνά υπάρχει γύρω από το κομμάτι των εγγυήσεων. Ο νόμος επιβάλλει στις εταιρείες αυτοκινήτων να «επιτρέπουν» τη συντήρηση των μοντέλων τους σε όποιο συνεργείο επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, είτε ανήκει, είτε δεν ανήκει στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο επισκευαστών της φίρμας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου μπορεί να το πηγαίνει όπου θέλει για service, αρκεί να χρησιμοποιούνται ανταλλακτικά και λιπαντικά που πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Ανταλλακτικά συγκεκριμένων προδιαγραφών

Σε συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τοποθετεί ό,τι ανταλλακτικά θέλει στο αυτοκίνητό του. Για να ισχύει η εγγύηση, θα πρέπει να επιλέγει γνήσια ανταλλακτικά και λιπαντικά του κατασκευαστή ή υψηλής ποιότητας aftermarket που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η μάρκα. Σε αντίθετη περίπτωση, το αυτοκίνητο βγαίνει εκτός εγγύησης, καθώς τα αμφίβολης προέλευσης και χαμηλής ποιότητας ανταλλακτικά ενδέχεται να βλάψουν το όχημα.

Δείτε ακόμη: Εγγύηση αυτοκινήτου - Τι ισχύει

Αυστηρή τήρηση του προγράμματος service

Όλα τα αυτοκίνητα συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα συντήρησης. Για να ισχύει η εγγύηση, ο οδηγός θα πρέπει να είναι τυπικός. Για παράδειγμα, αν προβλέπεται service ανά 15.000 χιλιόμετρα ή 12 μήνες (όποιο προκύψει πρώτο), τότε θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να το τηρεί. Αν τα διαστήματα συντήρησης είναι μεγαλύτερα και εκτός του προγράμματος που ορίζει η εταιρεία, τότε αν προκύψει μια ζημιά είναι πολύ πιθανό να μην καλυφθεί από την εγγύηση.

Ακραία χρήση του αυτοκινήτου

Αν διαπιστωθεί ότι ο οδηγός δεν έκανε «σωστή» χρήση του αυτοκινήτου, τότε δεν αποκλείεται να βγει εκτός εγγύησης. Για παράδειγμα, η χρήση σε πίστα, πολλές φορές ακυρώνει την εγγύηση. Μερικές εταιρείες ωστόσο, τονίζουν ότι στα σπορ μοντέλα τους «επιτρέπεται» η οδήγηση στην πίστα, όπως η Hyundai για τα δημιουργήματα του N Division. Το σύνηθες, βέβαια, είναι ότι η εγγύηση ακυρώνεται αν διαπιστωθεί ότι το όχημα έχει χρησιμοποιηθεί σε αγώνες ή track days.   

Βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο αυτοκίνητο

Είναι προφανές ότι ένας ιδιοκτήτης που αποφασίζει να βελτιώσει το αυτοκίνητό του, γνωρίζει από πριν ότι η εγγύηση θα πάψει να ισχύει. Προσοχή, όμως: υπάρχουν πολλοί τρόποι βελτίωσης. Αν ο οδηγός επιλέξει υψηλής απόδοσης τακάκια, για παράδειγμα, και το αυτοκίνητο βγάλει πρόβλημα στον κινητήρα, τότε το ένα δεν σχετίζεται με το άλλο και η ζημιά καλύπτεται από την εγγύηση. Ωστόσο, αν γίνει επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου για αύξηση της ιπποδύναμης, τοποθετηθεί άλλη τουρμπίνα κλπ και το μοτέρ σπάσει, τότε προφανώς η ζημιά δεν θα καλυφθεί.

Ζημιά με ευθύνη του ιδιοκτήτη

Η εγγύηση του κατασκευαστή αφορά τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν από αστοχία υλικού ή λάθος της εταιρείας. Αν το λάθος είναι του ιδιοκτήτη – οδηγού, τότε δεν καλύπτεται. Σκεφτείτε έναν οδηγό που από 5η σχέση, ήθελε να κατεβάσει στην 4η, αλλά από λάθος, κατέβασε… στη 2η. Μπορεί ο κινητήρας να πάθει υπερστροφία, το σασμάν να σπάσει και αρκετές ακόμη ζημιές, από ένα απλό λάθος. Ο κατασκευαστής δεν θα καλύψει τη ζημιά, αφού η υπαιτιότητα ήταν του ίδιου του οδηγού.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...