Volvo: Στον αστερισμό της απόλυτης ασφάλειας

Με συστήματα που συμπληρώνουν τον οδηγό και… ακούραστο πνεύμα ασφάλειας, η Volvo μας τοποθετεί σε ένα νέο σύμπαν μετακινήσεων, εκεί που η προστασία των επιβατών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

  • -
  • -

Άπαντες γνωρίζουν ότι η Volvo έχει μεγάλη παράδοση στο κομμάτι της ασφάλειας. Οι Σουηδοί πάντα έδιναν βάση στον συγκεκριμένο τομέα και έχουν παρουσιάσει μερικά από τα βασικότερα μέσα προστασίας μας, όταν βρισκόμαστε σε ένα αυτοκίνητο. Η ζώνη ασφαλείας, το σύστημα προειδοποίησης της «τυφλής» γωνίας και το αυτόματο φρενάρισμα, είναι μερικά παραδείγματα. Αν και θεωρείται ήδη πως κατασκευάζει τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα, η Volvo ανταποκρίνεται σε αυτή τη δέσμευση και συνεχίζει να εξελίσσεται. Η τεχνολογία προχωράει και διευρύνει τα περιθώρια ασφάλειας ακόμη περισσότερο. Το νέο Volvo EX90, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη!

Ακούραστος προστάτης

Όσο καλοί οδηγοί κι αν είμαστε, πάντα υπάρχει το περιθώριο του λάθους, ο παράγοντας της κούρασης ή της έλλειψης προσοχής. Τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν γνωρίζουν από τέτοια «ανθρώπινα ελαττώματα» και έχουν πάντα το 100% της συγκέντρωσής τους στις κινήσεις του οδηγού. Αν διαπιστώσουν επερχόμενο κίνδυνο, κούραση ή απροσεξία, τότε αναλαμβάνουν δράση, αρχικά με τη μορφή της προειδοποίησης και σε δεύτερο χρόνο, ενεργώντας για να αποτρέψουν το ατύχημα.

Το νέο Volvo EX90 έχει τη δυνατότητα ακόμη και να μαθαίνει τις συνήθειες του οδηγού του. Αποτυπώνει νέα μοτίβα, αξιολογεί τις καταστάσεις και έχει πραγματική αντίληψη. Εκμηδενίζει τις… αδύναμες στιγμές του ανθρώπου που κάθεται στο αριστερό κάθισμα και αν χρειαστεί, του σώζει τη ζωή. Για παράδειγμα, αν αντιληφθεί ότι ο οδηγός κοιμάται ή του συνέβη κάτι και δεν ανταποκρίνεται, το Volvo EX90 σταματά δεξιά του δρόμου, ενεργοποιεί τα alarmκαι καλεί για βοήθεια.

Βλέπει τα πάντα, παντού

Φανταστείτε ένα σύστημα που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να αναγνωρίζει κινδύνους ακόμη και 250 μέτρα μακριά από το όχημα, στο απόλυτο σκοτάδι. Στο νέο Volvo EX90, ο αισθητήρας LiDAR έχει αυτή τη δυνατότητα, προσθέτοντας ακόμη μια δικλείδα ασφαλείας. Ο κίνδυνος είναι λιγότερο πιθανό να εξελιχθεί σε ατύχημα, όταν εντοπιστεί εγκαίρως. Η Volvo επένδυσε στην εξαιρετική ορατότητα του νέου της SUV, πλαισιώνοντας τον αισθητήρα LiDAR με 5 επιπλέον ραντάρ, 16 υπερηχητικούς αισθητήρες και οκτώ κάμερες. Η έκφραση «δεν του ξεφεύγει τίποτα» αποκτά πλήρη εφαρμογή!

Σύμφωνα με τη Volvo, η υψηλή επεξεργαστική ισχύς της μονάδας ανάλυσης δεδομένων εξασφαλίζει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, για ταχεία αντίδραση σε περιβάλλον αυτοκινητόδρομου. Εκεί, οι μεγαλύτερες ταχύτητες εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και ένα εμπόδιο που εμφανίζεται στα 200 μέτρα, θα έρθει μπροστά από το όχημα σε περίπου… 5 δευτερόλεπτα. Το ασύγκριτο προσόν του αισθητήρα LiDAR όμως, είναι ότι μπορεί να προσδιορίσει με τεράστια ακρίβεια τη θέση του εμποδίου. Επίσης, δεν στηρίζεται στην πρόσληψη φωτός όπως μια συμβατική κάμερα, οπότε λειτουργεί ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσει ένα σκουρόχρωμο ελαστικό στη μαύρη άσφαλτο και σε απόσταση έως 120 μέτρα από το αυτοκίνητο!

Ο πυρήνας της φιλοσοφίας της

Η Volvo έχει αφιερώσει όλη της την ύπαρξη στην εξέλιξη της ασφάλειας στην αυτοκίνηση. Για την ακρίβεια, είναι τόσο «ταγμένη» σε αυτή την ιδεολογία, που φροντίζει ώστε να μην ωφελούνται μόνο τα δικά της μοντέλα, χρησιμοποιώντας τις καινοτομίες της ως… selling points. Το 1959 για παράδειγμα, όταν η Volvo έφερε στην παραγωγή τη ζώνη ασφαλείας, άφησε ελεύθερη τη χρήση της πατέντας για τους υπόλοιπους κατασκευαστές και δεν την «κλείδωσε» για αποκλειστική, δική της χρήση. Είναι περιττό να αναφερθεί πόσες εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από αυτή την κίνηση!

Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε πολλές φορές στο πέρασμα των χρόνων. Η Volvo έχει δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων από τροχαία ατυχήματα που έχει καταγράψει, μελετήσει και χρησιμοποιήσει προκειμένου να αναβαθμίσει την ασφάλεια των μοντέλων της. Πλέον, είναι με διαφορά ο κατασκευαστής με το μεγαλύτερο know-how και για αυτό, δεσμεύτηκε με έναν γιγαντιαίο στόχο: να μην υπάρξει ξανά θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός σε ατύχημα με κάποιο από τα μοντέλα της. Όταν γίνει πραγματικότητα, θα μιλάμε για το κορυφαίο επίτευγμα της ιστορίας, σε ό,τι αφορά την αυτοκίνηση!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...