Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της βενζίνης – Πού θα φτάσει τα Χριστούγεννα

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η τιμή της βενζίνης στην αντλία έχει πέσει κάτω από 1,9 €/λίτρο και του diesel ανέρχεται στο 1,8 €. Εκτός απροόπτου, έρχονται νέες μειώσεις.

  • -
  • -

Έπειτα από πολύ καιρό, έρχονται καλά νέα για τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Τα μηνύματα σχετικά με το κόστος των καυσίμων είναι αισιόδοξα, απόρροια της σημαντικής πτώσης που έχει σημειώσει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Το βαρέλι έχει πέσει αρκετά το τελευταίο διάστημα – βρίσκεται κάτω από τα 80 δολάρια – γεγονός που επηρεάζει και την τελική τιμή των υγρών καυσίμων στα πρατήρια, η οποία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του 2022.

benzina

Στη χώρα μας, στις 8 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στο 1,923 €/λτ. και του diesel κίνησης στο 1,864 €/λτ. Ωστόσο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι τιμές ήταν στο 1,870 και 1,875 € για την αμόλυβδη και 1,820 – 1,815 € για το πετρέλαιο, αντίστοιχα.

Από αυτές τις δύο περιοχές ξεκινούν παραδοσιακά οι μειώσεις και στη συνέχεια επεκτείνονται στην υπόλοιπη επικράτεια, κάτι το οποίο θα δούμε από την επόμενη εβδομάδα.

Με τι τιμές καυσίμων θα κάνουμε Χριστούγεννα;

H κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία παραμένει ασταθής. Οι αναλυτές όμως, θεωρούν πως εκτός απροόπτου, οι μειώσεις στα καύσιμα θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα και δεν αποκλείεται να κάνουμε γιορτές με τη βενζίνη να κυμαίνεται ανάμεσα στο 1,7 και το 1,8 € ανά λίτρο και το diesel να πέφτει κάτω από το 1,6 €. Φυσικά, κάτι τέτοιο μένει να το δούμε στην πράξη. 

benzina

Διαβάστε επίσης: Τα κρυφά έξοδα ενός αυτοκινήτου: Πόσο σε επιβαρύνει συνολικά;

Βέβαια, από τις αρχές του 2023 κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το που θα φτάσει το βαρέλι. Τα πράγματα στις διεθνείς αγορές αλλάζουν συνεχώς, δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» στις οικονομίες που βαραίνει επιπλέον το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και δεν αποκλείεται να το διατηρήσει υπό πίεση έναντι του ισχυρού δολαρίου. Η ενεργειακή κρίση που οδηγεί την Ευρωζώνη σε ύφεση, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η επιβράδυνση της Κίνας, οι κίνδυνοι για την ευρωπεριφέρεια λόγω της εκτόξευσης του κόστους δανεισμού και το χάσμα που χωρίζει τα επιτόκια της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...