Τα 5 εντυπωσιακά στοιχεία του Nissan Leaf που δεν ήξερες!

Το Nissan Leaf είναι το ένα από τα δύο ηλεκτρικά μοντέλα στην γκάμα της Nissan, με πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να το οδηγούν καθημερινά. Ας δούμε 5 στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει.

  • -
  • -

Το Nissan Leaf αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Nissan καθώς ήταν το μοντέλο που την έβαλε στον κόσμο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η ιαπωνική μάρκα έκανε την παρουσίασή του το 2010 και την ίδια χρονιά ξεκίνησαν οι πωλήσεις του, σε μια εποχή που τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μεταξύ των οποίων μπορούσε να επιλέξει κάποιος ήταν ελάχιστα, με τις υποδομές γύρω από αυτά να είναι πρακτικά ανύπαρκτες. Μπορεί να ακούμε συνέχεια ότι η Tesla ήταν από τις πρώτες που μπήκαν στα ηλεκτρικά, λοιπόν, όμως περίπου την ίδια εποχή έκανε το ξεκίνημά της στον χώρο και η Nissan.

Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτροκίνηση βρισκόταν στα σπάργανα, τα Nissan Leaf πρώτης γενιάς μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα προϊόντα ακόμα και με σημερινά δεδομένα, καθώς είχαν τεχνολογίες και ιδέες τις οποίες βλέπουμε ακόμα και σήμερα να εφαρμόζονται.

1. Ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν εξ’ αρχής ως ηλεκτρικά

Αναφέραμε ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα που υπήρχαν στο εμπόριο ήταν πολύ λίγα όμως ακόμα λιγότερα ήταν εκείνα που σχεδιάστηκαν από την αρχή γι’ αυτό το σκοπό. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για θερμικά μοντέλα στα οποία είχε γίνει η κατάλληλη τροποποίηση, ώστε να αφαιρεθούν τα τμήματα που είχαν να κάνουν με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και να μπουν στη θέση τους το ηλεκτρικό μοτέρ, οι μπαταρίες και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αντίθετα, η Nissan σχεδίασε το Leaf από λευκό χαρτί με αποκλειστικό σκοπό να το κάνει ηλεκτρικό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ab254ead4c2d80cfba87b304f6f0387a.jpg

2. Ανακύκλωση στην κατασκευή, ανακύκλωση και στο τέλος

Η Nissan είχε εστιάσει από πολύ νωρίς στην έννοια της ανακύκλωσης γύρω από το αυτοκίνητο. Έτσι, ήδη από την πρώτη γενιά στο εσωτερικό έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 60% ανακυκλωμένα υλικά, με σημαντικό κομμάτι αυτών να προέρχονται από πλαστικά μπουκάλια. Ωστόσο, οι Ιάπωνες μηχανικοί προέβλεψαν και για το τέλος ζωής του αυτοκινήτου. Έτσι, το Nissan Leaf μπορεί να ανακυκλωθεί σε ποσοστό 99%, στο οποίο ποσοστό περιλαμβάνονται τα πάντα, ακόμα και κομμάτια όπως οι μπαταρίες.

Δείτε ακόμα: Ένας μήνας με Nissan Leaf e+: Εθιστική χαρά

3. Φώτα που μειώνουν τις αεροδυναμικές αντιστάσεις

Δεδομένου ότι οι μπαταρίες της εποχής ήταν μικρές, υπήρχε μεγάλη ανάγκη να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι αεροδυναμικές αντιστάσεις για να αυξηθεί η αυτονομία. Στην πρώτη γενιά του Leaf ακόμα και η σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων έπαιζε το ρόλο της. Το παράξενο σχήμα το είχαν προκειμένου να εκτρέπουν τον αέρα ώστε εκείνος να μην πέσει πάνω στους καθρέφτες, οι οποίοι λόγω θέσης και σχήματος προκαλούν μεγάλες αεροδυναμικές αντιστάσεις σε όλα τα αυτοκίνητα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μειωνόταν και ο θόρυβος που έφτανε στους επιβάτες.

4. Είναι το ηλεκτρικό με τις περισσότερες πωλήσεις διαχρονικά

Οι πωλήσεις του Nissan Leaf και για τις δύο γενιές του αθροιστικά έχουν ξεπεράσει τις 500.000 μονάδες. Σίγουρα το γεγονός ότι ξεκίνησε νωρίς την πορεία του στην αγορά έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτόν τον στόχο, όμως ακόμα μεγαλύτερο ρόλο έχει παίξει η προτίμηση του κοινού. Συγκεκριμένα, για πολλά χρόνια ήταν η επιλογή αρκετών οδηγών ταξί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που συνέβαλλε καθοριστικά στην αναγνωρισιμότητά του αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9541a6560f548f4e1d3716fb3fcee87b.jpg

5. Δείχνει στο χάρτη πού μπορείς να φτάσεις χωρίς φόρτιση

Ένα συνηθισμένο ζήτημα που αντιμετωπίζουν όσοι οδηγούν ηλεκτρικό αυτοκίνητο για πρώτη φορά είναι το λεγόμενο range anxiety. Δηλαδή το άγχος αν το φορτίο της μπαταρίας θα φτάσει για την απόσταση που θέλουν να καλύψουν. Όλα τα ηλεκτρικά δείχνουν σε μια οθόνη την υπολειπόμενη αυτονομία σε km, όμως το Leaf κάνει το βήμα παραπάνω. Αν ο χρήστης ανοίξει το navigation θα δει έναν κύκλο. Το μέγεθος αυτού εξαρτάται από την υπολειπόμενη αυτονομία και δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο στον οδηγό πόσο μακριά μπορεί να φτάσει, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, μέχρι να αδειάσει η μπαταρία του αυτοκινήτου.

nissan-leaf-navi-aftonomia-kiklos-ektimisi

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...