Πρόστιμα 10.000 € σε βενζινάδικα – Δείτε σε ποια περιοχή

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν παραβάσεις και βεβαίωσαν τα σχετικά πρόστιμα σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων.

  • -
  • -

Πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ επιβλήθηκαν, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω πρατήρια παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021) στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως το 1 εκατ.

Με βάση τη νομοθεσία, σε όποιον παραβιάζει την παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το διπλάσιο του Οφέλους Υπέρ του Κανονικού το οποίο ορίζεται στα άρθρα 5 και 6 της παρούσας. Το εν λόγω πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη διαδικασία ελέγχου για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος, ο νόμος αναφέρει: «Σε περίπτωση που κατά την κρίση των ελεγκτικών οργάνων παραστεί ανάγκη για επιτόπια παρουσία ελεγκτών στο χώρο του ελεγχόμενου τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου, αποτελούμενα από 2 τουλάχιστον όργανα, τα οποία φέρουν το έντυπο με τίτλο «ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ», με την οποία βεβαιώνεται η αρμοδιότητά τους να διενεργήσουν τον έλεγχο».

Αν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή από όργανα της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), αρμόδιο όργανο για την επιβολή των προστίμων της παρούσας είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμα ΣΟΚ και σφράγισμα σε όσα πρατήρια κλέβουν – Δείτε τι ισχύει

Αν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας, αρμόδιο όργανο για την επιβολή των προστίμων της παρούσας είναι ο οικείος Περιφερειάρχης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...