Αστυνομία: Πού είναι υποχρεωτική χρήση αλυσίδων από σήμερα

Ο χειμώνας είναι και... επίσημα εδώ, αφού δημοσιεύτηκε η πρώτη ανακοίνωση από την αστυνομία για υποχρεωτική χρήση αλυσίδων και στην κεντρική Ελλάδα. Δείτε ποιες περιοχές αφορά.

  • -
  • -

Η νέα νομοθεσία θέλει όλα το οχήματα που κυκλοφορούν στο ελληνικό οδικό δίκτυο να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, εφόσον πρόκειται να κινηθούν σε περιοχές στις οποίες οι δρόμοι κινδυνεύουν να καλυφθούν με χιόνι. Και σήμερα, έχουμε την πρώτη σχετική ανακοίνωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η κυκλοφορία των οχημάτων σε κάποιους δρόμους διεξάγεται ήδη αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης-παγετού.

Δείτε ακόμη: Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικά μαθήματα τοποθέτησης για κάθε οδηγό

Η ανακοίνωση αφορά τους Νομούς Ευρυτανίας και Βοιωτίας και συγκεκριμένα τα εξής σημεία:

  • Την επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Φουρνάς, από την 12η χ/θ έως την 22η χ/θ.
  • Την επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Κρικέλου, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Την επαρχιακή οδό Αράχοβας-Επταλόφου από 13,5η χ/θ (θέση Σκαμνός) έως Χ.Κ. Παρνασσού.


Θυμίζουμε πως η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική όταν εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Δείτε ακόμη: Τι αλυσίδες χιονιού να αγοράσω - Πόσα είδη υπάρχουν;

Θα πληρώσω πρόστιμο αν δεν έχω αλυσίδες;

Το πρόστιμο για όσους οδηγούς δεν έχουν εφοδιάσει το όχημα με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανέρχεται στα 80 ευρώ. Τα αντιολισθητικά μέσα πρέπει να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να βρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κουτί που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρει τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...