Αποχωρεί από την Tesla ο Elon Musk;

Τον διάδοχό του στην κορυφή της Tesla ψάχνει ο Elon Musk, σύμφωνα με φήμες και διαρροές του τελευταίου διαστήματος. Ποιος μπορεί να πάρει τη θέση του επάξια;

  • -
  • -

Η Tesla φαίνεται πως οδεύει σε αλλαγή ηγεσίας, καθώς ο Elon Musk σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO). Αν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα πάρει τη θέση του.

Ο Elon Musk έχει πολλές εταιρείες υπό τον έλεγχό του αυτή τη στιγμή, με τον κατάλογο να περιλαμβάνει τις Tesla, SpaceX, Boring Company, Neuralink, OpenAI, έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα με το όνομά του, ενώ τον τελευταίο καιρό αγόρασε και το Twitter.

Γιατί να θέλει να φύγει ο Musk από την ηγεσία της Tesla;

Όσον αφορά την Tesla η πρώτη του επένδυση έγινε το 2004, ενώ από το 2008 είναι ο CEO της εταιρείας. Ωστόσο, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θέλει να αφήσει αυτή τη θέση, καθώς ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο ως μηχανικό και όχι ως επιχειρηματία, οπότε προτιμά να ασχολείται με τεχνολογικά θέματα και όχι με εκείνα που απαιτεί η διαχείριση μίας ή περισσότερων εταιρειών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e1bfff461c708bba7943e6b01cad258b.jpg

Μία δίκη θα παίξει ρόλο στις αποφάσεις του Elon Musk

Ένας επιπλέον λόγος που μπορεί να οδηγήσει τον Musk στην απομάκρυνση από την ηγεσία της Tesla είναι μία δίκη που γίνεται αυτό το διάστημα και έχει τον ίδιο στο επίκεντρο. Σε αυτή τη δίκη κατηγορείται ότι πήρε μία υπέρογκη αμοιβή ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως bonus για την επίτευξη στόχων, κατά παρέκκλιση των κανόνων της εταιρείας. Το τεράστιο ποσό δεν του δόθηκε σε μετρητά αλλά είχε τη μορφή option μετοχών. Δηλαδή του προσφέρθηκε η δυνατότητα να αγοράσει ένα πακέτο μετοχών, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη που είχαν φτάσει οι συγκεκριμένες μετοχές εκείνη την περίοδο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η υπεράσπιση του Musk είναι να αποδείξει ότι η τόσο μεγάλη αμοιβή ήταν αναγκαία, ώστε τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλένδετα με την τύχη της εταιρείας, προκειμένου εκείνος να ενδιαφέρεται ενεργά για την τύχη της και να εργάζεται συνεχώς για την αύξηση της αξίας της.

Δείτε ακόμα: Αυτή είναι η πρώτη αντιπροσωπεία της Tesla στην Ελλάδα: Πού βρίσκεται - Πότε ανοίγει

Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι οδηγούν τον Musk στο να πάψει να είναι ο CEO της Tesla, όμως ποιος θα τον αντικαταστήσει; Άλλωστε ο ίδιος έχει καταφέρει να συνδέσει σε απόλυτο βαθμό το όνομά του με την εταιρεία που διευθύνει, ενώ έχει γίνει ένα brand name και ο ίδιος, με εκατομμύρια πιστούς ακόλουθους σε όλο τον κόσμο.

Οι ισχυρότεροι υποψήφιοι για τη θέση του Musk

Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο για τη θέση του CEO της Tesla είναι 5 από την ίδια την εταιρεία, αλλά και ένα έξω από αυτή, το οποίο θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν πραγματοποιηθεί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ff3efa7aca9e8da29a380f59c6ef8830.jpg

Το πρώτο όνομα είναι εκείνο του Drew Baglino. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας και υπεύθυνος στον τομέα κινητήρων αλλά και σε εκείνον της ενέργειας. Σε αυτόν αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό οι νεότερες και αποδοτικότερες μπαταρίες της Tesla (4680), ενώ έχει καταφέρει να βελτιώσει πάρα πολύ και τις διαδικασίες παραγωγής. Μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ο επικρατέστερος.

Ένας ακόμα ισχυρός υποψήφιος είναι ο Omead Afshar, δεξί χέρι του Musk και γενικός διευθυντής του προσωπικού γραφείου του τελευταίου. Στα πλεονεκτήματά του είναι η αποδοτικότητα στην εκτέλεση των εργασιών που του ανατίθενται, ενώ ήταν ο επιβλέπων στο πιο πρόσφατο εργοστάσιο της Tesla, εκείνο στο Τέξας.

Ο Ashok Elluswamy είναι ένα ακόμα όνομα που ακούγεται έντονα. Αυτή τη στιγμή διευθύνει τον τομέα που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή ίσως τον σημαντικότερο από όλους εκείνους στους οποίους δραστηριοποιείται σήμερα η εταιρεία, καθώς από αυτόν προέρχονται τεχνολογίες όπως η αυτόνομη οδήγηση, αλλά και πιο φιλόδοξα πλάνα όπως το Tesla BOT, δηλαδή το ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύσσει.

Το όνομα του Zach Kirkhorn είναι ένα ακόμα μεταξύ των υποψηφίων για τα ηνία της Tesla. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει αναλάβει τα οικονομικά της εταιρείας από τον Μάρτιο του 2019 και έχει καταφέρει να την οδηγήσει σε συνεχώς αυξανόμενα κέρδη, εν μέρει λόγω του μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους που έχει καταφέρει να δημιουργήσει.

Το τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό από τα εντός της εταιρείας ονόματα για την αντικατάσταση του Musk είναι εκείνο του JB Straubel. Ο Αμερικανός ήταν μόλις ο πέμπτος άνθρωπος που εντάχθηκε στην Tesla ήδη από το 2004 και το όνομά του είναι ανάμεσα σε εκείνα των συνιδρυτών. Αρχικά είχε τη θέση του τεχνικού διευθυντή, ηγήθηκε της σχεδίασης των πρώτων μπαταριών δικής της σχεδίασης, ενώ ήταν υπεύθυνος και για το πρώτο Gigafactory, εκείνο στην Καλιφόρνια. Ο JB Straubel έπαψε να έχει ενεργό ρόλο από το 2019 και περιορίστηκε σε συμβουλευτικό επίπεδο, όμως θα μπορούσε να επιστρέψει. Φεύγοντας από την Tesla ίδρυσε τη Redwood Materials, μία εταιρεία η οποία ασχολείται με την ανακύκλωση μπαταριών.

Εκτός των παραπάνω υπάρχει και ένας υποψήφιος ο οποίος δεν προέρχεται από την Tesla. Μάλιστα, του έχει γίνει και στο παρελθόν πρόταση να αναλάβει αυτή τη θέση, όμως τότε είχε αρνηθεί. Ο υποψήφιος είναι ο Herbert Diess, ο άνθρωπος που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν επικεφαλής του ομίλου Volkswagen Group. Αν και ηλικιακά ίσως να μη βρίσκεται στο ιδανικό εύρος, η νοοτροπία του ταιριάζει πάρα πολύ με εκείνη του Musk, ενώ αν του γίνει πρόταση δε θα είναι η πρώτη φορά. Το 2015 ο ίδιος ο Elon Musk του είχε ζητήσει να αναλάβει τη θέση του CEO στην Tesla, με τον Αυστριακό τότε να αρνείται. Ίσως έχει και δεύτερη ευκαιρία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3a53592535c4d5547e8d02812e499dda.jpg

Πότε θα γίνει η αλλαγή ηγεσίας στην Tesla

Η φημολογία και οι διαρροές δείχνουν ότι η αλλαγή ηγεσίας είναι σχεδόν βέβαιη, όμως ακόμα παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει αυτή η κίνηση και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην πορεία της εταιρείας.

Πόσο θα επηρεάσει την Tesla μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του Musk από τη θέση του CEO; Θα χάσει αυτή την αίγλη που έχει και θα πέσει η αξία της ή θα καταφέρει να συνεχίσει να ανεβαίνει;

Πηγή: Fortune

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...