Volvo: Μια διαδρομή προς την απόλυτη ασφάλεια

Ένα όνομα που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με την κορυφαία ασφάλεια. Η Volvo συνεχίζει να οδηγεί τις εξελίξεις, με στόχο την απόλυτη προστασία των επιβατών.

  • -
  • -

Αμέτρητες καινοτομίες, μικρές ή μεγάλες. Ιδέες που άλλαξαν τον τρόπο που μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο, αλλά και μια μοναδική προσήλωση στον στόχο της απόλυτης ασφάλειας. Η Volvo κατέχει όσο κανείς άλλος την τέχνη για την κατασκευή μοντέλων με κορυφαίες επιδόσεις στο κομμάτι της προστασίας επιβατών. Και σίγουρα μιλάμε για έναν τίτλο που δεν τον κερδίζεις εύκολα. Ευτυχώς, η Volvo αφιέρωσε όλη της την ύπαρξη στη δημιουργία ασφαλέστερων αυτοκινήτων, από την αρχή της πορείας της. Και όλοι μας ωφελούμαστε, καθημερινά!

Ζώνη ασφαλείας, ο καθημερινός μας προστάτης

Ανεξάρτητα από το αυτοκίνητο που οδηγούμε, κάθε μέρα χρησιμοποιούμε τη ζώνη ασφαλείας. Και αυτό το χρωστάμε στη Volvo. Η σουηδική φίρμα έφερε τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων στην παραγωγή το 1959. Το σημαντικότερο σημείο σε αυτή την κίνηση πάντως, ήταν ότι η Volvo δεν κράτησε τη ζώνη ασφαλείας για αποκλειστική χρήση στα δικά της αυτοκίνητα.

Προτίμησε να δώσει το «ελεύθερο» σε όλους, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ασφάλεια στα μοντέλα της εποχής. Μέσα από μια πορεία άνω των 6 δεκαετιών, η ζώνη ασφαλείας σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και φυσικά εντάσσεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων. Η σημασία της είναι τέτοια που η χρήση της είναι υποχρεωτική από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με σημαντικές ποινές για τους παραβάτες.

Η δέσμευση της Volvo για ασφαλέστερα αυτοκίνητα

Έχοντας νιώσει από πολύ νωρίς το αίσθημα ευθύνης που έχει ως εταιρεία για την κατασκευή ασφαλέστερων αυτοκινήτων, η Volvo ξεκίνησε από πολύ παλιά να συλλέγει στοιχεία πραγματικών ατυχημάτων. Κάπως έτσι δημιούργησε μια τεράστια βάση δεδομένων, που της έδωσε το know-how για τη βελτίωση της ενεργητικής, αλλά και παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων της. Μάλιστα, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έφτιαξε ένα ειδικό τμήμα με την ονομασία Accident Research Team, το οποίο ασχολούταν αποκλειστικά με τα τροχαία ατυχήματα.

Το μεταγενέστερο τμήμα “Volvo Cars Safety Center” συνέχισε στα ίδια πρότυπα, έχοντας να εκμεταλλευτεί χιλιάδες παραδείγματα τροχαίων ατυχημάτων που είχαν καταγραφεί στις βάσεις δεδομένων. Η Volvo έχει φτάσει στο σημείο να δοκιμάζει κάθε νέο μοντέλο της σε πάνω από 150 διαφορετικά σενάρια συγκρούσεων, για να παρατηρήσουν οι ειδικοί επιστήμονες τη συμπεριφορά των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, την αντίδραση του πλαισίου και την αποτελεσματικότητα του συνόλου. Η σύγχρονη τεχνολογία και οι ψηφιακοί εξομοιωτές έχουν κάνει ακόμη πιο απλή τη συγκεκριμένη διαδικασία, δίνοντας την ικανότητα στη Volvo να δοκιμάζει χιλιάδες περιπτώσεις σύγκρουσης.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ασφάλεια των Volvo

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 1959 και η καθιέρωση της ζώνης ασφαλείας στην γκάμα της Volvo, ήταν η αφετηρία ενός τεράστιου κεφαλαίου. Στο πέρασμα των χρόνων μπορούμε να αναφέρουμε αμέτρητες καινοτομίες που παρουσιάστηκαν, μικρής ή μεγάλης σημασίας. Ωστόσο, θα αρκεστούμε στις σημαντικότερες.

Το 1972 ήταν το έτος που η ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο, αναβαθμίστηκε. Το άλμα ήταν τέτοιο που το ταξίδι ενός παιδιού σε ένα Volvo δεν θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Η παρουσίαση του παιδικού καθίσματος αντίθετης φοράς για το κάθισμα του συνοδηγού, άλλαξε τα δεδομένα. Σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, το σώμα του παιδιού προστατεύεται πολύ καλύτερα από τις δυνάμεις που αναπτύσσονται και κινδυνεύει λιγότερο από έναν σοβαρό τραυματισμό. Ειδικά με την τεχνογνωσία της εποχής. Λίγα χρόνια μετά (1978) παρουσιάστηκε το booster για μεγαλύτερα παιδιά ή αλλιώς, το μικρότερο κάθισμα που φέρνει το σώμα του παιδιού ψηλότερα και προστατεύεται όπως πρέπει από τη ζώνη ασφαλείας.

Το 1998 ήταν ακόμη ένας σταθμός που άλλαξε την αυτοκίνηση. Η Volvo έφερε στην παραγωγή τους αερόσακους τύπου κουρτίνας, που προστατεύει το κεφάλι και τους ώμους των επιβατών σε πλευρικές -και όχι μόνο- συγκρούσεις. Σε συνδυασμό με τον πλευρικό αερόσακο, αλλά και τους μετωπικούς, οι επιβάτες βρίσκονται μέσα σε μια «φούσκα» προστασίας που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού. Πάντως, η παθητική ασφάλεια μικρών και μεγάλων επιβατών δεν ήταν ο μόνος τομέας που επένδυσε η Volvo.

Το απέδειξε το 2003 και το 2008, όταν παρουσίασε τα συστήματα BLIS και City Safety, αντίστοιχα. Το πρώτο χρησιμοποιούσε αισθητήρες που «έβλεπε» τα αυτοκίνητα στη νεκρή (πλαϊνή) γωνία του οχήματος και ενημέρωνε τον οδηγό για την ύπαρξή τους με ένα πορτοκαλί φως στους καθρέπτες. Αν έβγαζε φλας και επιχειρούσε να μπει σε αυτή τη λωρίδα, τότε το λαμπάκι αναβόσβηνε και ακουγόταν ένας προειδοποιητικός ήχος. Η τεχνολογία αυτή βοήθησε σημαντικά στην πρόληψη ατυχημάτων και μάλιστα, στον αυτοκινητόδρομο ή οδούς ταχείας κυκλοφορίας που οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες και οι συνέπειες ενός τρακαρίσματος, ολέθριες.

Από την άλλη, το City Safety «θωράκιζε» τις εντός πόλης μετακινήσεις και τα μικρά ατυχήματα με χαμηλές ταχύτητες. Παρακολουθεί συνεχώς την απόσταση με το προπορευόμενο όχημα και αν διαπιστωθεί μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα, προειδοποιεί τον οδηγό να φρενάρει αμέσως. Αν δεν το κάνει, το φρενάρισμα γίνεται αυτόματα για την αποφυγή της σύγκρουσης ή τον περιορισμό των συνεπειών της. Πρόκειται για ένα σύστημα που προφυλάσσει τον οδηγό από τρακαρίσματα απροσεξίας εντός πόλης.

Το παρόν και το όραμα για το μέλλον

Η τεχνολογία σώζει ζωές. Ευτυχώς, τα στάνταρ ασφαλείας δεν αναπτύσσονται απλά, αλλά καλπάζουν. Και η Volvo έχει θέσει έναν γιγαντιαίο στόχο: να μην υπάρχουν νεκροί ή σοβαρά τραυματισμένοι σε επιβάτες που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα με κάποιο από τα μοντέλα της. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους στόχους που έχουν τεθεί ποτέ, από την ημέρα που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι τέσσερις τροχοί για τις μετακινήσεις μας. Η επίτευξή του είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του και τότε, θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος που ζούμε έχει γίνει σημαντικά καλύτερος. Ένα σημείο-κλειδί για να γίνει πραγματικότητα είναι ο περιορισμός της τελικής ταχύτητας στα 180 km/h για όλα τα Volvo από το 2020. Το όραμα της Volvo είναι ξεκάθαρο και αφιερωμένο με τον καλύτερο τρόπο στον πυρήνα της φιλοσοφίας της: την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια.

Γνωρίστε το νέο Volvo EX90 και τα καινοτόμα συστήματα ασφαλείας που λανσάρει!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...