Πόσοι Tesla Superchargers υπάρχουν στην Ελλάδα; Πού φτιάχνεται ο επόμενος;

Superchargers ονομάζονται οι φορτιστές που τοποθετεί η ίδια η Tesla και χαρακτηρίζονται από την πολύ μεγάλη ταχύτητα με την οποία φορτίζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • -
  • -

Η Tesla έχει καταφέρει να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες, γεγονός που οδήγησε τον Elon Musk στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο με σημαντικό μερίδιο αυτής της επιτυχίας να ανήκει στους Superchargers, δηλαδή οι φορτιστές που κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία και στη συντριπτική τους πλειοψηφία προορίζονται για φόρτιση αποκλειστικά αυτοκινήτων της Tesla.

Τι είναι οι Tesla Superchargers;

Εκτός από την αποκλειστική χρήση, αυτό που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους φορτιστές είναι ότι λειτουργούν με πολύ μεγάλη ισχύ, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μένει συνδεδεμένος για ελάχιστα λεπτά. Οι Superchargers τοποθετούνταν αρχικά μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην Ευρώπη και άλλες μεγάλες αγορές, ενώ ο πρώτος στην Ελλάδα τοποθετήθηκε μόλις το 2020.

 tesla-fortistis-supercharger-golden-hall-ev

Ποιες τοποθεσίες επέλεξε η Tesla στην Ελλάδα;

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε αρχικά είναι το parking του εμπορικού κέντρου Golden Hall στοην Αθήνα. Η μέγιστη ισχύς στην οποία μπορεί να φορτίσει ένα αυτοκίνητο της Tesla που θα συνδεθεί εκεί είναι τα 150 KW. Έκτοτε η Tesla έχει δημιουργήσει Superchargers σε δύο ακόμα σημεία. Αμφότερα βρίσκονται στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κάποιου που θέλει να κάνει ταξίδι.

Δείτε ακόμα: Tesla: Το κόστος κατασκευής έπεσε κατά 60%, αλλά όχι λόγω μπαταριών

Ο πρώτος από τους δύο είναι στο ΣΕΑ Ψαθόπυργου, δηλαδή στην Ολυμπία Οδό λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτρας, με τερματικά που βρίσκονται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η ισχύς φόρτισης εκεί είναι πολύ μεγαλύτερη από του Golden Hall και φτάνει τα 250 KW, κάτι που μεταφράζεται σε ακόμα συντομότερους χρόνους φόρτισης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2e29775f9189ba6fb60d6cf453f4f9d1.jpg

Μετά το Golden Hall και το ΣΕΑ Ψαθόπυργου η τελευταία προσθήκη στο δίκτυο φορτιστών της Tesla είναι στο ΣΕΑ Αταλάντης, δηλαδή στον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» και σε απόσταση 139 km από την Αθήνα. Φυσικά τα τερματικά βρίσκονται και στις δύο κατευθύνσεις, με την ισχύ φόρτισης να είναι και σε αυτή την περίπτωση 250 KW.

Πού θα δούμε τον επόμενο Tesla Supercharger;

Μετά την ολοκλήρωση και την παράδοση των φορτιστών στην Αταλάντη, η Tesla αναμένεται να προχωρήσει στην κατασκευή του επόμενου σταθμού. Ο νέος Supercharger θα είναι στην περιοχή της Λάρισας, όμως ακόμα δεν έχει κλειδώσει το ακριβές σημείο. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για το ΣΕΑ Νίκαιας, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, όμως περιμένουμε την οριστική ανακοίνωση. Το πλάνο της εταιρείας αναφέρει πως ο νέος σταθμός Supercharger πρόκειται να δοθεί για χρήση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, αν και σήμερα φαντάζει αρκετά δύσκολο να πετύχει η εταιρεία αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Θεωρείς ότι το δίκτυο των Superchargers είναι επαρκής λόγος ώστε κάποιος να διαλέξει ένα μοντέλο της Tesla έναντι των ανταγωνιστικών;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...