5 μεταχειρισμένα turbo έως 180 PS, με 6.500 €

Αν οι καλές επιδόσεις είναι προτεραιότητα, μαζί με τη σχετικά σπορ οδική συμπεριφορά, αλλά το διαθέσιμο budget περιορισμένο, μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν και τα μεταχειρισμένα!

  • -
  • -

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι η δημοφιλέστερη επιλογή όσων ψάχνουν φθηνά μοντέλα για να κάνουν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τα καινούργια. Όμως, είναι και η λύση για όσους θέλουν ένα σχετικά γρήγορο αυτοκίνητο που να μην κοστίζει μια περιουσία! Η αλήθεια είναι ότι τα γρήγορα αυτοκίνητα είναι σχετικά… ακριβό άθλημα, οπότε όσοι έχουν την επιθυμία να οδηγούν ένα τέτοιο μάλλον θα πρέπει να πληρώσουν πολλά λεφτά. Στην περίπτωση όμως που είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, υπάρχουν αξιοπρεπείς λύσεις.

Τα αυτοκίνητα που έχουμε σε αυτή τη λίστα εξυπηρετούν τον σκοπό των σβέλτων καθημερινών οχημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις περιστάσεις. Δεν διεκδικούν δάφνες χαμηλής κατανάλωσης, ούτε πρόκειται για καινούργια μοντέλα με ανέσεις και πολλές τεχνολογίες, όμως όσοι βάζουν τον ευχάριστο χαρακτήρα και το «γκάζι» πάνω από τις οθόνες και τα ηλεκτρονικά, λίγο θα τους νοιάξει.

Ο υποψήφιος αγοραστής, αυτό που οφείλει να κάνει είναι να τα ελέγξει διεξοδικά. Είναι φθηνά μοντέλα με καλές επιδόσεις, οπότε δεν αποκλείεται στο παρελθόν να έχουν «σκιστεί» και να εμφανίσουν αρκετές και ακριβές βλάβες. Αντίστοιχα, επειδή μιλάμε για τέτοια μοντέλα, είναι πιθανό να ήταν στα χέρια νέων οδηγών με μεγάλο ενθουσιασμό, συνεπώς θα πρέπει να τα ελέγξετε διεξοδικά και στο κομμάτι της φανοποιείας. Κρίμα να αγοράσετε αυτοκίνητο και να αποδειχθεί ότι έχει εμπλακεί σε σοβαρό τρακάρισμα στο παρελθόν.

Να αναφέρουμε ότι διαλέξαμε μοντέλα που να μην είναι προγενέστερα του 2005 και με κινητήρα έως 1.800 κυβικών, ώστε τα τέλη κυκλοφορίας και το τεκμήριο να παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Το καλό είναι ότι πρόκειται για τις κορυφαίες εκδόσεις των μοντέλων (εκτός από ένα), οπότε ο εξοπλισμός βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Αερόσακοι, ABS, κλιματισμός, ηλεκτρικα παράθυρα - καθρέπτες, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό και πολλά ακόμη, είναι στοιχεία που δεν λείπουν από κανένα. Επίσης, η πλειοψηφία έχουν σύστημα traction control (ASR) και ελέγχου της ευστάθειας (ESP). Μέχρι πριν από λίγο καιρό τα συγκεκριμένα μοντέλα ίσως να ήταν και ακόμη φθηνότερα, τώρα όμως όλα τα αυτοκίνητα έχουν γίνει πιο ακριβά, οπότε μοιραία οι τιμές «τσίμπησαν» και σε αυτά. 

FIAT Grande Punto T-Jet

Όταν παρουσιάστηκε, ήταν ένα μικρό και ασφαλές αυτοκίνητο με όμορφο σχεδιασμό. Η έκδοση με τον τετρακύλινδρο turbo κινητήρα 1.4 λίτρων T-Jet έδωσε και σχετικά καλές επιδόσεις στο σύνολο, οπότε είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση. Οι 120 ίπποι δεν ξηλώνουν την άσφαλτο αλλά κινούν με αξιοπρέπεια το αμάξωμα του ιταλικού supermini. Ο T-Jet αποδείχθηκε και ιδιαίτερα αξιόπιστος, ένα πολύ καλό εφόδιο για να μη σας προβληματίσει με συχνές επισκέψεις στο συνεργείο. Η οδική συμπεριφορά του είναι ευχάριστη, με εξαίρεση το ελαφρύ τιμόνι με τη μέτρια αίσθηση.

Mitsubishi Colt CZT

Λίγοι θυμούνται ότι το γενικότερα αδιάφορο Mitsubishi Colt είχε γρήγορη έκδοση. Το CZT χρησιμοποιεί έναν τετρακύλινδρο turbo των 1.5 λίτρων με 150 ίππους που χαρίζει αρκετά καλές επιδόσεις στο ελαφρύ αμάξωμα. Η οδική συμπεριφορά δεν είναι το δυνατό του στοιχείο, όμως το μοτέρ είναι αξιόπιστο, ακόμη κι αν είναι βελτιωμένο. Μιας και αναφερθήκαμε στη βελτίωση, να πούμε ότι με μικρές παρεμβάσεις γίνεται αρκετά δύσκολος αντίπαλος. Τουλάχιστον στην ευθεία, γιατί οι στροφές δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για το Colt CZT.

Opel Astra GTC 1.6 T

Το Opel Astra στην τρίθυρη εκδοχή του άλλαζε εντελώς αμάξωμα και «κέρδιζε» τον κωδικό GTC που το διαφοροποιούσε από τις πεντάθυρες προτάσεις. Ο κινητήρας που έδενε πιο καλά με τον σπορ χαρακτήρα που ήθελε να του πλασάρει η Opel, ήταν ο 1.600άρης turbo τετρακύλινδρος με τους 180 ίππους (Z16LET). Επί της ουσίας, μιλάμε για το μοτέρ του Corsa OPC με πιο ήπια χαρτογράφηση.

Δείτε ακόμη: 5 μεταχειρισμένα μικρά diesel μέχρι 10.000 €

Το Astra GTC δεν ήταν ποτέ μαχητής των στροφών, αλλά δεν απογοητεύει με την οδική συμπεριφορά του. Τα μοντέλα με τις extra ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις και το κουμπί Sport στην κονσόλα είναι λίγα και σχετικά δυσεύρετα στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Όποιος θέλει κάτι μικρότερο, σε παρόμοια χρήματα θα βρει και το Corsa D GSI που χρησιμοποιεί το ίδιο μοτέρ με 150 ίππους.

Peugeot 207 Rallye / GT

Το Peugeot 207 το γνωρίσαμε σε τρεις «γρήγορες» εκδόσεις με τον 1.6 THP: τις Rallye / GT και την RC. Η τελευταία είχε 175 ίππους και οι πρώτες δύο, 150 ίππους. Η οδική συμπεριφορά είναι ένα από τα θετικά στοιχεία του μικρού Peugeot, καθώς στρίβει αρκετά καλά και είναι ευχάριστο στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο τετρακύλινδρος turbo 1.6 THP των 150 ίππων έχει αδυναμίες και δεν αποτελεί διαμάντι αξιοπιστίας, αλλά μετά από τόσα χρόνια στην αγορά υπάρχουν λύσεις για τα προβλήματά του στους εξειδικευμένους μηχανικούς του χώρου. Το πιθανότερο σενάριο είναι να έχει εμφανίσει τις αδυναμίες του στους προηγούμενους και να έχει επιδιορθωθεί.

Volkswagen Polo GTI

Για πρώτη φορά το Volkswagen Polo GTI υλοποιήθηκε με turbo μοτέρ! Ο 1.8 20VT είναι θρυλικός κινητήρας του ομίλου και το Polo είναι ένα από τα τελευταία αυτοκίνητα που τον φόρεσαν. Στη μικρότερη εκδοχή του, βέβαια, με 150 ίππους. Οι επιδόσεις του φτάνουν και περισσεύουν για το χαμηλό βάρος του Polo 9N3, ενώ είναι περιττό να αναφέρουμε ότι ο κόσμος της βελτίωσης έχει πολλές λύσεις για τον 20VT με δοκιμασμένη απόδοση και αξιοπιστία. Σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά, είναι αξιοπρεπής για σπορ μοντέλο αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Η υποστροφή ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...