Τι αυτοκίνητα οδηγείς από 16 χρονών στην Ελλάδα;

Είσαι έφηβος και θέλεις να πάρεις αυτοκίνητο πριν τα 18; Τα μοντέλα που ακολουθούν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις.

  • -
  • -

Το όνειρο πολλών εφήβων είναι να οδηγήσουν αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να περιμένουν με ανυπομονησία τη στιγμή που θα γίνουν 18 ετών ώστε να βγάλουν δίπλωμα, προκειμένου να μπορούν να βρεθούν νόμιμα πίσω από το τιμόνι. Όμως, η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο ερχομός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το πρώτο τους όχημα νωρίτερα.

Αυτό γίνεται με την κατηγορία L6e η οποία αφορά ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας με ορισμένες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, πρέπει το μήκος να είναι 3 μέτρα ή μικρότερο, το πλάτος 1,5 μέτρα ή μικρότερο και το ύψος 2,5 μέτρα ή μικρότερο. Ακόμα, πρέπει η μέγιστη ταχύτητα κίνησης να μην ξεπερνάει τα 45 km/h. Τέλος, το όχημα δεν μπορεί να διαθέτει περισσότερες από δύο θέσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του οδηγού.

Οδηγός ετών 16; Πώς γίνεται αυτό;

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των οχημάτων είναι ότι αντιμετωπίζονται από το νόμο ως τετράτροχες μοτοσυκλέτες, το οποίο σημαίνει ότι ένας 16χρονος μπορεί να βγάλει δίπλωμα μοτοσυκλέτας και να τα οδηγήσει νόμιμα. Με αυτόν τον τρόπο ένας έφηβος μπορεί να μετακινείται με ένα όχημα ασφαλέστερο από το οποιοδήποτε δίκυκλο, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί το όνειρο της χρήσης ενός τετράτροχου. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με ένα κανονικό αυτοκίνητο, όμως είναι ό,τι πλησιέστερο επιτρέπει ο νόμος.

Στην πράξη τώρα, ποια είναι τα τετράτροχα που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία; Ποιες εταιρείες διαθέτουν ήδη τέτοια μοντέλα στην Ελλάδα ή πρόκειται να φέρουν σύντομα; Πόσο κοστίζουν, και πόσο πέφτει η τιμή τους με την επιδότηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά; Πάμε να δούμε:

Citroen Ami

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/530d587d7522dcd22ede12c6147b9415.jpg

Πρόκειται για το πιο γνωστό από τα μοντέλα αυτής της λίστας καθώς κατασκευάζεται από τη Citroen. Οι διαστάσεις του Ami για Μήκος/Πλάτος/Ύψος είναι 2.410/1.390/1.520 mm, η ισχύς φτάνει τους 8 ίππους, η τελική ταχύτητα τα 45 km/h και η χωρητικότητα των μπαταριών τις 5,5 KWh. Αυτό το μέγεθος εξασφαλίζει αυτονομία 75 km και απαιτεί μόλις 3 ώρες σε απλή οικιακή πρίζα για να φορτίσει πλήρως. Οι τιμές του ξεκινούν από τα 10.500 ευρώ. Δείτε εδώ το video με την αναλυτική δοκιμή του

Silence S04

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a3c7ed4ef4797d29828a0837588ec49e.jpg

Η εταιρεία Silence έχει καταγωγή από την Ισπανία, με το S04 να είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη αυτονομία μεταξύ των διαθέσιμων προτάσεων. Η μπαταρία των 5,6 KWh που διαθέτει είναι αφαιρούμενη ώστε να μπορεί κάποιος να τη φορτίζει σε εσωτερικό χώρο, ενώ εξασφαλίζει ότι το μικρό αυτοκίνητο πόλης μπορεί να καλύψει μέχρι και 125 km. Οι διαστάσεις του για Μήκος/Πλάτος/Ύψος είναι 2,28/1,29/1,59 μέτρα. Έχει ισχύ 8 ίππων και η τελική ταχύτητα περιορίζεται φυσικά στα 45 km/h. Επιπλέον, διαθέτει χαρακτηριστικά που συναντάμε σε κανονικά αυτοκίνητα όπως ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα, ηλεκτρικούς καθρέφτες, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, δισκόφρενα μπροστά/πίσω με ABS, ηλεκτρικό χειρόφρενο, οθόνη 7 ιντσών για πίνακα οργάνων, κλιματισμό, απομακρυσμένες λειτουργίες με application στο κινητό και ύπαρξη SIM κάρτας για να είναι πάντα online. Οι τιμές θα ανακοινωθούν μαζί με την έναρξη διάθεσης στην Ελλάδα από την Kosmocar, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο φθινόπωρο του 2022.

Δείτε ακόμαΗλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι μετράμε σε KW και τι σε KWh;

BEEV

beev-3a-ev

Το BEEV 3Α είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σχέση με τη χώρα μας, καθώς οι μπαταρίες κατασκευάζονται σε ελληνικό έδαφος από την εταιρεία που το αντιπροσωπεύει. Έχουν χωρητικότητα 7,2 KWh και η αυτονομία που προσφέρουν φτάνει τα 120 km. Η ισχύς του κινητήρα φτάνει τους 5,4 ίππους (στιγμιαία μπορεί να φτάσει τους 11 ίππους) και φυσικά η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη στα 45 km/h ώστε να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της κατηγορίας L6e. Οι εξωτερικές διαστάσεις  για Μήκος/Πλάτος/Ύψος είναι στα 2.350/1.450/1.550 mm και στον εξοπλισμό συναντάμε πλήθος στοιχείων όπως κεντρικό κλείδωμα, κλιματισμό, οθόνη 7 ιντσών, φώτα ημέρας LED, κάμερα οπισθοπορείας, Bluetooth, GPS, ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικό τιμόνι. Η τιμή του BEEV 3A ξεκινά από τα 10.450 ευρώ.

Ecocar City Low Speed

ecocar-city-low-speed-ev

Η πρόταση από την Ecocar είναι μία από τις πιο οικονομικές, καθώς η τιμή ξεκινά από τα 7.638 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ο αγοραστής παίρνει ένα όχημα διαστάσεων 2,24/1,29/1,57 μέτρων για Μήκος/Πλάτος/Ύψος. Ο κινητήρας έχει ισχύ 4,8 ίππων, η τελική ταχύτητα είναι και εδώ στα 45 km/h, η χωρητικότητα των μπαταριών φτάνει τις 7,2 KWh και η αυτονομία τα 105 km. Οι εν λόγω μπαταρίες είναι κατασκευασμένες από μόλυβδο, όμως υπάρχει η επιλογή για λιθίου οι οποίες έχουν χωρητικότητα 6,0 KWh και προσφέρουν αυτονομία 90 km, με την τιμή να ανεβαίνει ελαφρώς στα 8.705 ευρώ. Στον εξοπλισμό του μοντέλου της Ecocar θα βρούμε ηλεκτρικό δερμάτινο τιμόνι, οθόνη, κάμερα οπισθοπορείας, κλιματισμό, μέχρι και φωτοβολταϊκά σε οροφή και πορτ-μπαγκάζ.

Όλα δικαούνται και επιδότηση. Μεγάλη!

Όλα τα μοντέλα εντάσσονται στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ποσοστό της επιδότησης που δικαιούνται φτάνει το 40% με πλαφόν τα 3.000 ευρώ. Το ποσό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για νέους κάτω των 29 ετών, κατά 500 ευρώ για ΑμΕΑ, επίσης 500 ευρώ για πολύτεκνους και 400 ευρώ για απόσυρση παλιού δίκυκλου ή τρίκυκλου. Χάρη στην επιδότηση, λοιπόν, η τελική τιμή όλων των μοντέλων μπορεί να μειωθεί αρκετά.

Θα σκεφτόσουν να πάρεις ένα τέτοιο όχημα για το παιδί σου, ή για τον εαυτό σου αν είσαι κάτω των 18;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...