Jerrari: Το SUV της Ferrari 50 χρόνια πριν την Purosangue!

Ο Enzo Ferrari δεν ήταν ο άνθρωπος που δεχόταν εύκολα κριτική από τους πελάτες του. Κάπως έτσι γεννήθηκε το πρώτο SUV με Ferrari γονίδια, πολλά χρόνια πριν.

  • -
  • -

Η Ferrari Purosangue μόλις παρουσιάστηκε και είναι το πρώτο SUV που έφτιαξε ποτέ η ιταλική φίρμα. Πολλά χρόνια πριν όμως, δημιουργήθηκε η Jerrari. Ένα… ιδιαίτερο αυτοκίνητο που κατά κάποιο τρόπο γεννήθηκε λόγω της ιδιοτροπίας του Enzo Ferrari. Ο Enzo δεν ήταν εύκολος χαρακτήρας. Ισχυρογνώμων και επίμονος, δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του και δεν ήταν λίγες οι φορές που ερχόταν σε ρήξη με συνεργάτες, κοντινά του πρόσωπα, ακόμη και πελάτες.

Σε όλα τα ντοκιμαντέρ που αφορούν τον ίδιο, παρουσιάζεται ως μια δυναμική, αλλά και απόλυτη φυσιογνωμία. Και πολλές από τις ιστορίες που ακούγονται, τα επιβεβαιώνουν σε απόλυτο βαθμό. Ο Bill Harrah ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης casino και αθεράπευτος petrolhead. Φημολογείται, ότι από τη ζωή του πέρασαν πάνω από 1.000 αυτοκίνητα, ενώ έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στα δημιουργήματα του Maranello.

Μεταξύ των μοντέλων που είχε στο γκαράζ του ήταν μια Ferrari 365 GT 2+2. Κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας στο Ρίνο της Νεβάδα, όμως, ο μηχανικός του την τράκαρε. Ο Bill Harrah απευθύνθηκε στον ίδιο τον Enzo Ferrari, θέλοντας να του προτείνει την πιθανότητα δημιουργίας μιας τετρακίνητης Ferrari. Ο Harrah αγαπούσε τόσο τις Ferrari του που ήθελε μια με κίνηση σε όλους τους τροχούς για να μετακινείται πιο άνετα και με ασφάλεια, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.

Δείτε ακόμη: O πρόγονος του Volkswagen Tiguan ήταν ένα Golf... SUV!

Στον Enzo Ferrari όμως δεν άρεσε αυτή η ιδέα. «Κολλημένος» με την κίνηση αποκλειστικά στον πίσω άξονα, απέρριψε αμέσως την πρόταση και δεν δέχθηκε να το συζητήσει περισσότερο. Οπότε, ο Bill Harrah αποφάσισε να παλέψει με τα όπλα που ήδη έχει στην κατοχή του. Πήρε τα συντρίμμια της Ferrari 365 GT 2+2 και τα… πάντρεψε με ένα Jeep Wagoneer. Έτσι δημιουργήθηκε η Jerrari, ένα… εκκεντρικό SUV με μούτρα από Ferrari και το υπόλοιπο αμάξωμα ενός Wagoneer.

Περισσότερη αξία στη συγκεκριμένη ιστορία δίνει το γεγονός ότι ο κινητήρας που τοποθετήθηκε στη Jerrari, ήταν ευτυχώς αυτός της… Ferrari. Ατμοσφαιρικός, με 4.4 λίτρα κυβισμού και τον θεϊκό ήχο των Ferrari της εποχής με τα τεράστια καρμπυρατέρ, ο V12 ήταν σίγουρα το highlight του συγκεκριμένου… SUV. Η απόδοση ήταν 320 ίπποι και η ροπή 363 Nm. Το κιβώτιο ήταν το original των 3 ταχυτήτων του Jeep Wagoneer και βέβαια, η κίνηση μεταδιδόταν και στους τέσσερις τροχούς. Αυτό ήταν το νόημα, άλλωστε!

Αργότερα ο Bill Harrah αποφάσισε να φτιάξει τη δεύτερη Jerrari 2. Ήθελε κάτι πιο διακριτικό για να κυκλοφορεί, οπότε πήρε τον ατμοσφαιρικό V12 από την πρώτη Jerrari και τον τοποθέτησε σε ένα άλλο Jeep Wagoneer, το οποίο ωστόσο δεν είχε σχεδόν καμία παρέμβαση στην εμφάνισή του. Ο Harrah ήταν πραγματικά «ερωτευμένος» με τον V12 και τον ήθελε οπωσδήποτε στο νέο του τετρακίνητο, όμως δεν ήθελε πλέον το… Φρανκενστάιν εξωτερικό ντιζάιν που πάντρευε τη Ferrari με το Jeep.

Αν αναρωτιέστε τι απέγινε η πρώτη Jerrari, έχει αλλάξει διάφορα χέρια μέχρι σήμερα. Κάπου στο 2008 έφυγε από τις ΗΠΑ και ήρθε στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία. Ο V12 της Ferrari όπως είπαμε βγήκε από το αυτοκίνητο και στη θέση του τοποθετήθηκε μια πιο… κλασική επιλογή, ένας V8 της Chevrolet. Μέχρι πρότινος οι δύο Jerrari διατηρούσαν τον τίτλο των μοναδικών «τζιποειδών» με στοιχεία από Ferrari. Σήμερα αν κάποιος θέλει ένα SUV από την ιταλική φίρμα μπορεί να αγοράσει κατευθείαν την Purosangue, το πρώτο «κανονικό» SUV του Cavallino Rampante, το οποίο ωστόσο στοιχίζει περίπου 400.000 € και… σπάει ρεκόρ ζήτησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...