Tesla: Το κόστος κατασκευής έπεσε κατά 60%, αλλά όχι λόγω μπαταριών

Πιο φτηνή έχει γίνει η παραγωγή των αυτοκινήτων της Tesla, όμως είναι ελάχιστο το όφελος που έχει προκύψει από τις μπαταρίες. Οπότε, από πού έκοψε ο Elon Musk;

  • -
  • -

Μέχρι και 60% φτάνει η μείωση στο κόστος παραγωγής των μοντέλων που φέρουν το σήμα της Tesla. Διαβάζοντας αυτό το στατιστικό κάποιος θα περίμενε ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτής της μείωσης οφείλεται στις μπαταρίες.

Το κόστος κατασκευής των μπαταριών το μετράμε σε €/KWh. Τα τελευταία πάνω από δέκα χρόνια αυτό το κόστος πέφτει συνεχώς. Παλαιότερα ξεπερνούσε τα 1.000 €/KWh, ενώ πλέον έχει πέσει κάτω από τα 200 €/KWh και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάτω από τα 100 €/KWh.

Όμως όπως αναφέραμε, η Tesla ισχυρίζεται ότι η εξοικονόμηση χρημάτων δεν προέρχεται από εκεί, οπότε δημιουργείται η απορία του πώς κατάφεραν να κόψουν σε τόσο μεγάλο ποσοστό τα έξοδα που αναλογούν στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου, καθώς το 2017 έπρεπε να ξοδευτούν 84.000 δολάρια για να κατασκευαστεί ένα Tesla, ενώ σήμερα απαιτούνται μόλις 36.000 δολάρια.

tesla-gigafactory0verolino-berlin-berolino-ilektriko

Το σημαντικότερο ποσοστό από αυτό το όφελος οφείλεται στη βελτίωση των μεθόδων κατασκευής. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η κατασκευή του πλαισίου των Model Y από μόλις τρία τεράστια κομμάτια, ενώ πριν έπρεπε να χυτεύονται πολλά διαφορετικά τμήματα και μετά να ενώνονται είτε με βίδες, είτε με πριτσίνια.

Επιπλέον, η Tesla τώρα παράγει περισσότερες μονάδες με συνέπεια να μπορεί να εφαρμόζει οικονομίες κλίμακας, ενώ έχει δημιουργήσει και εργοστάσια σε μέρη με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Δείτε ακόμα: Σάρωσε το Tesla Model Y στα crash test! Δείτε την επίδοση-ρεκόρ [videos]

Το πρώτο της εργοστάσιο ήταν στην Καλιφόρνια και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα, όμως αυτή η περιοχή είναι ιδιαίτερα ακριβή όσον αφορά την παραγωγή αυτοκινήτων. Αντίθετα, τα εργοστάσια στη Σανγκάη και το Βερολίνο έχουν χαμηλότερο κόστος ανά αυτοκίνητο. Όσο αυξάνεται η παραγωγή σε αυτά, τόσο θα πέφτει ακόμα περισσότερο το ποσό που αναγκάζεται να ξοδέψει η Tesla για την κατασκευή ενός και μόνο αυτοκινήτου, με συνέπεια αυξημένη κερδοφορία.

Το επόμενο βήμα σε αυτή την πορεία είναι η χρήση των μπαταριών 4680, οι οποίες θα φέρουν σαφείς βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία.

Μπορούσες να φανταστείς πόσο μεγάλο είναι το όφελος απλά από τη βελτίωση της παραγωγής; Σκέψου πόσα λεφτά έχανε η Tesla για κάθε μοντέλο που πουλούσε, όταν το κόστος κατασκευής ήταν στα 84.000 δολάρια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...