Honda Civic Type R:Το απόλυτο hot hatch έγινε 25

Αυτή θα είναι η 6η γενιά του Civic που φορά το κόκκινο έμβλημα της Honda.

  • -
  • -

Το εμβληματικό Honda Civic γιορτάζει δύο επετείους φέτος: 50 χρόνια συνεχούς παραγωγής και 25 χρόνια παρουσίας για την υψηλών προδιαγραφών και με αγωνιστικά γονίδια έκδοση Type R, που ξαναέγραψε τους κανόνες για τον ορισμό ενός hot hatch. Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκαν ως τα πιο ‘προσγειωμένα’ Type R, οι εκδόσεις Civic ενσωματώνουν στο μέγιστο βαθμό τη φιλοσοφία της συγκεκριμένη έκδοσης χάρη στην εξαιρετική μηχανολογία και τη συναρπαστική δυναμική τους. Σε ένα εύρος έξι γενιών πλέον, η φόρμουλα έχει εξελιχθεί ώστε να προσφέρει στους πελάτες το απόλυτο hatchback υψηλών επιδόσεων με κινητήρα μπροστά και μετάδοση κίνησης στους εμπρός τροχούς. Ένα αυτοκίνητο που μπορεί να διαχειρίζεται άνετα καθημερινές μετακινήσεις τις εργάσιμες ημέρες, και το Σαββατοκύριακο να μεταμορφώνεται σε αθλητή στην πίστα.

EK9 (1997-2000): ένα προσιτό Type R για όλους

ek9

Το όνομα Type R εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Honda NSX Type R του 1992, που ανέβασε τον πήχη των επιδόσεων και της δυναμικής ικανότητας, αλλά ήταν διαθέσιμο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Η εφαρμογή της φιλοσοφίας Type R στο Civic ακολούθησε παρόμοιο ‘κώδικα δεοντολογίας’ με το Integra και το NSX για να προσφέρει μία συναρπαστική οδική συμπεριφορά που ανταμείβει τον οδηγό. Το EK9 κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνική αγορά και είχε κορυφαίες προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων έναν κατασκευασμένο στο χέρι κινητήρα 1.6L DOHC VTEC που απέδιδε εντυπωσιακή ισχύ 116 ίππων ανά λίτρο, ένα ελαφρύ αμάξωμα με ραφές συγκόλλησης που μείωσαν το συνολικό βάρος σε μόλις 1050 kg, σε συνδυασμό με ένα ελικοειδές διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD), και μοναδικά εξαρτήματα ανάρτησης που μεταμορφώνουν πλήρως την οδηγική εμπειρία. Απολαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές, το EK9 έδωσε το έναυσμα για την αναζήτηση του απόλυτου hatchback με κινητήρα μπροστά και κίνηση στους εμπρός τροχούς.

EP3 (2001 – 2005) Μία Ευρωπαϊκή εκδοχή του Type R

ep3

Ως αποτέλεσμα της τεράστιας επιτυχίας του πρώτου Civic Type R, η δεύτερη γενιά διατέθηκε σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και λόγω της κατασκευής της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο αυτοκίνητο εισήγαγε έναν ολοκαίνουργιο και πλέον εμβληματικό κινητήρα της σειράς DOHC i-VTEC ‘K’ με χωρητικότητα 2 λίτρων που επαναπροσδιόρισε τις ικανότητες των δίλιτρων ατμοσφαιρικών μοτέρ. Επίσης διέθετε αναβαθμισμένα φρένα, ένα κορυφαίο κιβώτιο έξι σχέσεων με πυκνή κλιμάκωση και ένα πλαίσιο που έκανε εκτεταμένη χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής για αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας κατά 80% σε σχέση με το EK9. Η ανάρτηση με γόνατα ελέγχου γωνίας κάμπερ μπροστά και διπλά ψαλίδια πίσω συνδυάστηκαν με νέο σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση (EPS) και μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού (VGR) για μία άκρως ανταποδοτική αίσθηση και πληροφόρηση από το τιμόνι.

FN2/ FD2 (2007-2011) Type R – δύο εκδοχές

fn2

Η τρίτη γενιά Civic Type R ήταν μοναδική υπό την έννοια ότι η Ευρωπαϊκή και η Ιαπωνική έκδοση διέφεραν σημαντικά. Στην Ευρώπη, διετέθη η hatchback έκδοση που βασίστηκε στο FN2, το οποίο διατήρησε τον επιτυχημένο δίλιτρο κινητήρα, αλλά εισήγαγε ένα νέο πλαίσιο, που μετατόπισε το ρεζερβουάρ καυσίμου κάτω από τα εμπρός καθίσματα για βελτίωση των εσωτερικών χώρων και της ευελιξίας.

fd2

Οι Ιάπωνες, από την άλλη, είχαν στη διάθεσή τους το FD2 saloon, το οποίο προσέφερε μία ακόμα πιο εστιασμένη οδηγική εμπειρία χάρη σε πρόσθετα στοιχεία όπως ένας ισχυρότερος κινητήρας K20A, ένα ελικοειδές LSD και ισχυρά φρένα Brembo. Το αυξημένο βάρος του saloon αντισταθμίστηκε με την εκτεταμένη χρήση δομικών συγκολλητικών αντί συγκόλλησης και αλουμινίου τόσο στο πλαίσιο όσο και στα πάνελ.

FK2 (2015-2017) Ο ερχομός του VTEC TurboA

fk2

Καθώς οι προσδοκίες της αγοράς και των ρυθμιστικών αρχών άλλαξαν, η μετάβαση σε turbo ήταν αναπόφευκτη. Οι μηχανικοί της Honda εργάστηκαν σχολαστικά για την εξέλιξη του υπετροφοδοτούμενου δίλιτρου κινητήρα K20C1 που προσέφερε εκρηκτική απόδοση χάρη στην ισχύ των 310 ίππους. Για να ελέγξει καλύτερα αυτή τη σημαντική αύξηση της ισχύος, η Honda παρουσίασε την ανάρτηση Dual Axis Strut Suspension σε συνδυασμό με ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου torque-steering που συναντάται στα πολύ ισχυρά προσθιοκίνητα μοντέλα. Το Civic Type-R του 2015 είχε επιτάχυνση 0-100km/h σε μόλις 5,7 δευτερόλεπτα και ήταν εξοπλισμένο με εμπρός δίσκους μεγάλης διαμέτρου (351mm) που αποτελούσαν μέρος του συστήματος πέδησης υψηλής απόδοσης της Brembo. Το FK2 αποδείχτηκε μία καταπληκτική βάση για αγωνιστικό αυτοκίνητο, καταφέρνοντας να κατακτήσει αρκετούς τίτλους TCR Touring Car σε όλο τον πλανήτη.

FK8 (2017-2022) Το απόλυτο Sports hatchback

fk8

Με την άφιξή του, το 2017, το FK8 ενσάρκωνε την απόλυτη εξέλιξη του Civic Type R. Σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το FK2, το νέο αυτοκίνητο απέκτησε μια σειρά από νέα μηχανικά χαρακτηριστικά, όπως προσαρμοζόμενα αμορτισέρ και περαιτέρω αναβαθμίσεις στον κινητήρα K20C1 που αύξησαν την ισχύ στους 320 ίππους. Το μοντέλο εισήγαγε επίσης στην όλη εξίσωση τον παράγοντα της κάθετης δύναμης προάγοντας ακόμα περισσότερο την ένταση της οδήγησης: το εξωτερικό αεροδυναμικό πακέτο λειτουργεί σε συνεργασία με ένα προηγμένο, σχεδόν επίπεδο δάπεδο, που συμβάλλει ενεργά στην αρνητική άντωση. Το FK8 έκανε επίσης το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ, μία περιοχή που ήρθε πρώτη στις παγκόσμιες πωλήσεις του μοντέλου.

FL5 (2022-) Το Απόλυτο Sports hatchback 2.0

fl5

Η νέα γενιά του αυτοκινήτου που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, εξελίσσεται, ωριμάζει και βελτιώνει τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα αρκετών γενιών. Και ενώ οι νέες τεχνολογίες και η βελτιωμένη αεροδυναμική βοήθησαν να ανέβει ο πήχης ψηλότερα για ακόμα μία φορά, η σχέση του με τη γενιά FD2 είναι εύκολα διακριτή με τις σταδιακές βελτιώσεις να έχουν δημιουργήσει το ταχύτερο, πιο ανταποδοτικό και εθιστικό Civic Type R που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το 2022 Civic Type R, έχοντας ήδη σπάσει το ρεκόρ στην πίστα της Suzuka, τιμά με τον καλύτερο τρόπο τα 30 χρόνια του ονόματος Type R.

Πατήστε εδώ για να δείτε όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για την νέα γενιά του Honda Civic Type R.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...