Αττική Οδός: Πόσα εκατομμύρια έχει βγάλει από τα διόδια;

Τα οικονομικά μεγέθη της Αττικής Οδού είναι τεράστια, με τα κέρδη να κυμαίνονται σε «προ πανδημίας» επίπεδα.

  • -
  • -

Παρά τα 8 εκατ. ευρώ λόγω του προστίμου και των αποζημιώσεων για τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν έπειτα από τις τραγελαφικές καταστάσεις της χιονόπτωσης του Ιανουαρίου, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής επέστρεψε από οικονομικής πλευράς στα επίπεδα του 2019.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών της Αττικής Οδού διαμορφώθηκε, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, σε 94,2 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά μόλις 0,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Βέβαια, παρά την αύξηση του τζίρου, τα κέρδη προ φόρων – σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες - ήταν μειωμένα, με 35,7 εκατ. ευρώ.

attikh

Προφανώς και ήταν υψηλότερα από αυτά του 2020 και του 2021, αλλά σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2019 η μείωση αγγίζει το 27,4%. Αυτό οφείλεται στα 8€ εκατ. που κλήθηκε να δώσει η εταιρεία για τα όσα διαδραματίστηκαν τον χειμώνα.

Όσο για τον δανεισμό της Αττικής Οδού στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, διαμορφώθηκε σε περίπου 280 χιλιάδες ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες καταθέσεις σε 187,5 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους η Αττική Οδός θα γεμίσει εκατομμύρια

Με βάση τις εκτιμήσεις, στο τέλος του έτους, θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στα οικονομικά, με τον κύκλο εργασιών να κλείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Αττική Οδός θα μοιράσει φέτος συνολικό μέρισμα περίπου 84,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους της (Ελλάκτωρ και Άβαξ) που έχουν ήδη λάβει προμέρισμα 30 εκατ. ευρώ.

Τι γίνεται με τον διαγωνισμό παραχώρησης

Η διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την εκ νέου παραχώρηση της Αττικής Οδού με 25ετή σύμβαση, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 8 κοινοπραξίες και 15 συνολικά σχήματα. Μεταξύ αυτών, είναι πανίσχυρες ελληνικές εταιρείες, διεθνείς όμιλοι και ξένα funds.

attiki odos

Δείτε εδώ όλες τις τιμές διοδίων στις εθνικές οδούς της Ελλάδας

Άνθρωποι του χώροι, εκτιμούν ότι το τίμημα θα παραμείνει υψηλά και εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για τον οδικό άξονα της Αττικής. Με βάση τον προγραμματισμό, η ανάρτηση του αρχικού σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης θα γίνει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αφού ολοκληρωθεί το deal – η υπάρχουσα σύμβαση λήγει το 2024 – λογικά θα υπάρξουν αλλαγές και στην τιμολογιακή πολιτική με τα διόδια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...