Mercedes: Στην παραγωγή 1.600άρης κινητήρας με 574 ίππους

Όσο… εξωπραγματικό κι αν ακούγεται, η Mercedes-AMG κατάφερε να «χωρέσει» 574 ίππους σε έναν κινητήρα με χωρητικότητα μόλις 1.6 λίτρα.

  • -
  • -

Είναι μερικά αυτοκίνητα που στο πέρασμά τους, αφήνουν εποχή. Μπορούν να το πετύχουν μέσα από τον σχεδιασμό τους, τις επιδόσεις ή τις τεχνολογίες που ενσωματώνουν. Η Mercedes-AMG One όμως, μάλλον θα το καταφέρει συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε μόνο για ένα hypercar, αλλά για ένα μονοθέσιο της Formula 1 με «καπάκι» και πινακίδες κυκλοφορίας. Η Mercedes-Benz πήρε όλα τα σωθικά από το αγωνιστικό της και επιχείρησε να φτιάξει ένα από τα καλύτερα σπορ αυτοκίνητα που έχουμε δει ποτέ. Από τη Formula 1 προέρχεται και το υβριδικό κινητήριο σύνολο.

Εξακύλινδρος 1.6 που στροφάρει έως τις 11.000 rpm!

Αποτελείται από έναν θερμικό, turbo V6 κινητήρα 1.6 λίτρων και τέσσερις ηλεκτροκινητήρες. Η απόδοση αγγίζει το εξωφρενικό νούμερο των 1.063 ίππων, με τους 574 ίππους να προέρχονται από τον μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης!

Δείτε ακόμη: Mercedes Benz: «Ήμασταν μεθυσμένοι όταν ανακοινώσαμε το One»

Ο 1.600άρης είναι ο ίδιος που υπήρχε στο μονοθέσιο της Mercedes στην F1 και έχει ηλεκτρικό turbo για μηδενικό lag, τέσσερις εκκεντροφόρους και ένα σοφιστικέ σύστημα τροφοδοσίας που συνδυάζει άμεσο ψεκασμό και ψεκασμό μέσω θυρίδας στον θάλαμο καύσης. Έχει «κόφτη» στις 11.000 rpm και σύμφωνα με τη Mercedes, το υβριδικό σύστημα έχει ταχύτερη απόκριση στο γκάζι από έναν ατμοσφαιρικό V8 λόγω του ηλεκτρικού turbo.

Ηλεκτροσόκ!

Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες καλύπτουν το κενό μέχρι τους 1.063 ίππους της συνολικής απόδοσης. Ο πρώτος βρίσκεται τοποθετημένος απευθείας πάνω στον στρόφαλο και αποδίδει 163 ίππους. Ο δεύτερος, συνεισφέρει με 122 ίππους και βρίσκεται στην τουρμπίνα και οι άλλοι δύο, αποδίδουν συνδυαστικά 326 ίππους και βρίσκονται συνδεδεμένοι στους εμπρός τροχούς. Το συνολικό άθροισμα ισχύος είναι μεγαλύτερο, όμως όταν το σύνολο δουλεύει σε full δύναμη το αποτέλεσμα είναι 1.063 ίπποι.

Η μπαταρία των 8,4 kWh τροφοδοτεί με ρεύμα τους ηλεκτροκινητήρες και φορτίζει ανακτώντας ενέργεια κατά την επιβράδυνση ή το φρενάρισμα. Η Mercedes-AMG One ωστόσο, φορτίζει και από την πρίζα, ενώ έχει και αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 18,1 χιλιομέτρων. Αλήθεια, ενδιαφέρει κανέναν; Για την ιστορία, να πούμε ότι τα 0-200 km/h έρχονται σε 7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 352 km/h. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...