Τι service κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Πού χρειάζονται συντήρηση;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τι ισχύει στο σέρβις των μοντέλων με θερμικό κινητήρα. Τι ισχύει στην περίπτωση των ηλεκτρικών;

  • -
  • -

Οι ρυθμοί πώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων έχει αυξηθεί σημαντικά και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες κατασκευές του είδους να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Η συγκεκριμένη τεχνολογία διαφέρει κατά πολύ από τα αυτοκίνητα που γνωρίζουμε, ενώ όπως γνωρίζουμε πλέον, ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα των κατασκευών του είδους είναι ότι απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι απαιτείται κάποιου είδους συντήρηση, ώστε να γίνεται έλεγχος της ομαλής και καλής λειτουργίας του αυτοκινήτου. 

Όμως η λίστα με τα ανταλλακτικά που απαιτούνται είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Παρακάτω θα δούμε τα 5 μέρη που χρειάζεται συντήρηση σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τα χωρίσαμε σε κατηγορίες και αναφέρουμε τι πρόκειται να «ζητήσει» ένα EV. Σημειώστε, πως παρακάτω αναφερόμαστε αποκλειστικά στο κομμάτι της συντήρησης και όχι σε μια ενδεχόμενη ζημιά. Επίσης, το πρόγραμμα των προβλεπόμενων service ενδέχεται να διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Μπαταρία

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, ωστόσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπαταρία 12V όπως και τα θερμικά. Προσοχή: δεν αναφερόμαστε στην μπαταρία υψηλής τάσης που αποθηκεύει ενέργεια για την κίνηση του αυτοκινήτου αλλά για την κλασική μπαταρία που συναντάμε σε όλα τα αυτοκίνητα και αναλαμβάνει να τροφοδοτεί με ενέργεια όλα τα συστήματα του οχήματος. Τα φώτα, τα ηλεκτρονικά και όλα τα ηλεκτρικά κυκλώματα δεν λειτουργούν από τη μεγάλη μπαταρία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά από τη μικρή των 12V. Αν τελειώσει η μπαταρία, το ηλεκτρικό μένει και δεν ξεκινάει, ακριβώς όπως και ένα βενζινοκίνητο για παράδειγμα.

Σύστημα ψύξης

Αναφερόμαστε τόσο στον κλιματισμό, όσο και στο σύστημα ψύξης της μπαταρίας υψηλής τάσης. Το σύστημα κλιματισμού σε ένα ηλεκτρικό μοντέλο λειτουργεί με ηλεκτρικό κομπρέσορα και όχι με μηχανικό, όπως στα περισσότερα θερμικά αυτοκίνητα. Χρειάζεται επιθεώρηση καλής λειτουργίας ανά κάποιο χρονικό διάστημα και πλήρωση υγρού φρέον. Ουσιαστικά, θέλει την ίδια συντήρηση που κάνουμε και στα κλιματιστικά του σπιτιού μας. Επιπλέον, θα πρέπει να αλλάζουμε τακτικά και το φίλτρο καμπίνας. Σε ό,τι αφορά το κύκλωμα ψύξης της μπαταρίας, κρατήστε ότι δεν έχουν όλα τα ηλεκτρικά. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων που πωλούνται σήμερα ως νέα, έχουν. Οι κατασκευαστές προβλέπουν αντικατάσταση των υγρών ψύξης ανά κάποια χιλιόμετρα ή ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. To Kia EV6 για παράδειγμα, προβλέπει αντικατάσταση του υγρού μετά από 10 χρόνια ή 200.000 km. Άλλοι κατασκευαστές, όπως η Tesla, λένε ότι δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί ποτέ. Αν μειωθεί σημαντικά η ποσότητα του υγρού ψύξης στο παγούρι, τότε θα εμφανιστεί προειδοποιητικό μήνυμα στην οθόνη. 

Ελαστικά

Όπως όλα τα αυτοκίνητα του κόσμου, έτσι τα ηλεκτρικά χρησιμοποιούν ελαστικά. Εννοείται λοιπόν ότι φθείρονται και παλιώνουν, ακριβώς όπως και στα θερμικά μοντέλα. Η αντικατάστασή τους είναι το ίδιο σημαντική, ενώ πολλοί κατασκευαστές ελαστικών έχουν εξελίξει ειδικούς τύπους για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, λαμβάνοντας υπόψη του τις ιδιαιτερότητές τους, όπως το βάρος και την άμεσα παρεχόμενη ισχύ.

Δείτε ακόμη: Έρευνα - Τι άποψη έχουν οι Έλληνες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Φρένα

Δισκόπλακες, τακάκια και ταμπούρα, αποτελούν το σύστημα πέδησης ενός ηλεκτρικού. Όπως και ενός θερμικού, δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι τα φρένα, αργά ή γρήγορα θα απαιτήσουν αντικατάσταση των υλικών τριβής. Μάλλον όμως, θα αργήσετε πολύ να ασχοληθείτε μαζί τους γιατί τα ηλεκτρικά φρενάρουν σε ένα μεγάλο βαθμό μέσω της ανάκτησης ενέργειας που πολλές φορές, καθιστά περιττή τη χρήση του πεντάλ φρένων. Επίσης, στο πρόγραμμα συντήρησης βρίσκονται και τα υγρά φρένων που για λόγους ασφαλείας, πρέπει να αλλάζουν ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Ανάρτηση

Όλο το σύστημα της ανάρτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα θερμικά μοντέλα. Οπότε, τα αμορτισέρ, τα ελατήρια, τα ψαλίδια και διάφορα άλλα εξαρτήματα, είναι εκεί. Τα πρώτα δύο ανήκουν στα αναλώσιμα, οπότε κάποια στιγμή θα αντικατασταθούν. Τα υπόλοιπα, φθείρονται ανάλογα με τη χρήση που γίνεται στο όχημα και ίσως χρειαστεί να αλλαχθούν. Άλλωστε, το αυξημένο βάρος των ηλεκτρικών δίνει περισσότερα φορτία στα μέρη της ανάρτησης.

Αυτά είναι τα 5 μοναδικά σημεία που χρειάζεται συντήρηση ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα, το μόνο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι η λήψη όλων των updates (τα ηλεκτρικά λαμβάνουν συχνά αναβαθμίσεις λογισμικού) και η… αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων. Α! Θα πρέπει να βάζετε και πλυστικό υγρό για τα τζάμια, στο αντίστοιχο παγούρι!

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...