Δακτύλιος: Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει χιλιάδες νέα αυτοκίνητα στο κέντρο

Τι φέρνει η νέα υπουργική απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών που αλλάζει τα πάντα στο Δακτύλιο

  • -
  • -

Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει έναν χρόνο σε ισχύ ο νέος, Καθαρός Δακτύλιος της Αθήνας, από το λανσάρισμά του στα τέλη Οκτωβρίου του 2021, και έρχονται ήδη οι πρώτες αλλαγές. Η υπουργική απόφαση προβλέπει αλλαγές στα όρια εκπομπών CΟ2, προσθήκες στις εξαιρέσεις, καθώς και διευκολύνσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα, η σημαντικότερη αλλαγή στον Καθαρό Δακτύλιο είναι ότι πλέον θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στα όριά του τα καινούρια επιβατικά και ελαφρά φορτηγά (πρώτης ταξινόμησης μετά την 1.1.2021), που έχουν εκπομπές CO2 ως 145 gr/km (με βάση το νέο κύκλο μέτρησης WLTP). Η πρόβλεψη κρίθηκε επιτακτική, καθώς τα εν λόγω οχήματα αδικούνταν, αφού αν τα ίδια ακριβώς αυτοκίνητα είαν ταξινομηθεί πριν από τις 31/12/20, μπορούσαν να κυκλοφορούν γράφουν στην άδεια εκπομπές 120 gr/km (τιμή NEDC) επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον Δακτύλιο.

Επιπλέον, τα ΑμΕΑ πλέον θα μπορούν απλώς με την επίδειξη του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος που τους ανήκει ή τους εξυπηρετεί να βεβαιώνουν σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας την ιδιότητά τους, που τους παρέχει εξαίρεση από τις προβλέψεις του δακτυλίου.

Προστίθεται πρόβλεψη για τις νεκροφόρες!

Παράλληλα κρίθηκε αναγκαία η διευκρίνιση ότι επιτρέπεται η είσοδος στα όρια του δακτυλίου των αυτοκινήτων που προορίζονται για τη μεταφορά νεκρών και διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εντός του δακτυλίου υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία, στα οποία όμως δεν είχαν ελεύθερη πρόσβαση οι νεκροφόρες. Με βάση τις αρχικές διατάξεις του δακτυλίου τα οχήματα μεταφοράς νεκρών υπόκεινται στον ημερολογιακό περιορισμό των μονών – ζυγών με βάση τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

daktilios

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι αυτή που προσφέρει σε Άτομα με Αναπηρία τη δυνατότητα επίδειξης σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας μόνο του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος. Μέχρι πρότινος τα ΑμεΑ όφειλαν να λάβουν και να επιδείξουν σε πιθανό έλεγχο σχετική βεβαίωση από τους ΟΤΑ. Επί της ουσίας το παλαιό καθεστώς ταυτοποιούσε τον δικαιούχο και όχι το όχημά του γεγονός που προκαλούσε προβλήματα ειδικά σε ΑμεΑ που δεν οδηγούσαν (όπως πχ άτομα με προβλήματα όρασης) αλλά είχαν στην κατοχή τους όχημα το οποίο οδηγούσε κάποιος άλλος.

Διαβάστε επίσης: Πότε καταργούνται οριστικά οι κινητήρες βενζίνης και diesel στην Ελλάδα

Προστέθηκε επίσης πρόβλεψη για τη διευκόλυνση ασθενών που χρήζουν συχνής θεραπείας. Ειδικότερα όλοι οι ασθενείς που πρέπει να προχωρούν σε συστηματικές θεραπείες (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), θα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος (Δημόσιο ή Ιδιωτικό), στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία και στο οποίο θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας.

Τα όρια και οι ημέρες/ώρες ισχύος του Δακτυλίου

Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07:00 έως 20:00, Παρασκευή, ώρες 07:00 έως 15:00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον Μικρό Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Ποιοι εξαιρούνται από τον Δακτύλιο 

Σήμερα, επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα (ανεξαρτήτως μονών-ζυγών) τα αυτοκίνητα EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων εκδίδουν ψηφιακά μέσω του daktylios.gov.gr το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία τους.

Σημειώνεται, πως δεν μπαίνουν πλέον ελεύθερα στο Δακτύλιο όλα τα οχήματα προδιαγρααφών έως EURO 5, αλλά και τα EURO 6, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120 g/km. Σύντομα αυτό θα αλλάξει, με το όριο για τα EURO 6 να ανεβαίνει στα 145 gr/km.

daktilios

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το δακτύλιο).

Το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από τον Δακτύλιο θα απολαμβάνουν τα οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ). Παράλληλα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών.

Εξαιρέσεις ισχύουν για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κα. Δραστική περικοπή των εξαιρέσεων έχουμε πλέον στις άδειες των κομμάτων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κλπ, προκείμενου να δώσουν το «καλό παράδειγμα».

Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο (που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους) χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...