Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Πώς υπολογίζεται η επιδότηση που θα πάρω;

Το νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά έρχεται δίνοντας μεγαλύτερες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όμως τελικά πώς υπολογίζεται το ποσό που θα λάβει κάποιος;

  • -
  • -

Αυξημένα θα είναι τα ποσά που θα πάρουν όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα κίνητρα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 σε σχέση με τον πρώτο κύκλο, για να αγοράσουν κάποιο μοντέλο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά μπαταρία, όμως αποτελεί γρίφο πόσο θα είναι αυτό το ποσό στην κάθε περίπτωση. Πάμε να τον λύσουμε.

Πώς υπολογίζεται η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Για τους ιδιώτες το ποσοστό της επιδότησης φτάνει το 30% με το πλαφόν να έχει οριστεί στα 8.000 ευρώ. Ωστόσο, το ποσοστό υπολογίζεται επί της Λιανική Τιμής Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) που έχει ένα αυτοκίνητο. Η Λ.Τ.Π.Φ. είναι η τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου πριν την εφαρμογή του Φ.Π.Α. (24%), και αναγράφεται ξεχωριστά σε όλους τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών.

Επιπλέον, η επιδότηση υπολογίζεται επί της Λ.Τ.Π.Φ. πριν την προσθήκη έξτρα εξοπλισμού. Έτσι, αν κάποιος επιλέξει να βάλει ηλιοροφή ή κάποιο άλλο στοιχείο από τον πίνακα με τα προαιρετικά στοιχεία, αυτό δε σημαίνει ότι θα αυξηθεί η επιδότηση που δικαιούται. Αντίθετα, αν επιλέξει κάποια μεγαλύτερη εξοπλιστική έκδοση τότε ανεβαίνει η Λ.Τ.Π.Φ. και άρα δικαιούται μεγαλύτερη επιδότηση.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Ποιο είναι το μέγιστο ποσό που δίνει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2;

Άσχετα από την τιμή του αυτοκινήτου, το ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι θα επιδοτηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα πιο φτηνά μοντέλα που είναι προσιτά σε περισσότερους και όχι τα ακριβότερα που απευθύνονται σε λίγους. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει Λ.Τ.Π.Φ. από 26.666,67 ευρώ και πάνω, θα έχει επιδότηση 8.000 ευρώ.

Ποιοι δικαιούνται μεγαλύτερη επιδότηση;

Το ποσό θα ανεβαίνει κατά 1.000 ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου και άλλα 1.000 ευρώ για ΑμεΑ και για νέους κάτω των 29 ετών. Επιπλέον, όσες οικογένειες έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα θα δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ επιδότηση για κάθε ένα από αυτά.

Δείτε ακόμα: Νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Πόσο κάνουν τα 10 δημοφιλέστερα ηλεκτρικά

Εκτός από την αγορά αυτοκινήτων, το πρόγραμμα θα επιδοτεί με 500 ευρώ και την αγορά έξυπνου φορτιστή (wallbox), όπως συνέβαινε και στον πρώτο κύκλο του Κινούμαι Ηλεκτρικά (άρα η συνολική επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 13.500 ευρώ).

Μία υποχρέωση λιγότερη για τους αγοραστές ηλεκτρικών

Σημαντική διαφορά σε σχέση με το πρώτο Κινούμαι Ηλεκτρικά είναι ότι για τα αυτοκίνητα που θα αγοραστούν και θα διατεθούν με leasing, ο τελικός χρήστης δε θα είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει στη λήξη της περιόδου μίσθωσης. Οπότε όταν ολοκληρωθεί η περίοδος που προβλέπει το συμβόλαιο μπορεί να προχωρήσει στη μίσθωση ενός νεότερου μοντέλου.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Τι προβλέπει για τις εταιρείες το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2;

Όσον αφορά τις εταιρείες, το ποσοστό και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι ίσα με εκείνα των φυσικών προσώπων, ενώ ακριβώς τα ίδια θα ισχύουν και για αντιπρόσωπους, εμπόρους και εισαγωγείς ώστε να αγοραστούν αυτοκίνητα με σκοπό τη διάθεσή τους για test drive. Πλέον δε θα υπάρχει ο περιορισμός των τριών αυτοκινήτων (ή έξι για όσες έχουν έδρα σε νησιά) που υπήρχε στον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Επιπλέον, θα μπορούν να αποσύρουν ίσο αριθμό με εκείνα που σκοπεύουν να αγοράσουν με χρήση του προγράμματος. Π.χ. αν αγοράσουν 10 ηλεκτρικά μέσω του προγράμματος, θα μπορούν να αποσύρουν 10 συμβατικά ώστε να επωφεληθούν της απόσυρσης. Ένα κίνητρο παραπάνω δίνεται στις εταιρείες που εδρεύουν σε νησιά, καθώς θα έχουν 4.000 ευρώ μεγαλύτερη επιδότηση ανά αυτοκίνητο. Οι εταιρείες θα δικαιούνται επιδότηση και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης και όχι για εμπορική εκμετάλλευση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...