Ποιες εταιρείες φτιάχνουν αυτοκίνητα υδρογόνου;

Πολλοί θεωρούν ότι το υδρογόνο θα αποτελέσει το καύσιμο του μέλλοντος για τα αυτοκίνητα. Ποια μοντέλα όμως χρησιμοποιούν ήδη;

  • -
  • -

Συζητιέται αρκετά αλλά λίγοι έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ο λόγος για το υδρογόνο, ένα καύσιμο που πολλοί πιστεύουν ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον κόσμο της αυτοκίνησης. Η βασική του χρήση γίνεται σε μορφή κυψελών καυσίμου. Τα αυτοκίνητα που καίνε υδρογόνο είναι ηλεκτροκίνητα, με το συγκεκριμένο καύσιμο να αποθηκεύεται σε μπουκάλες και να δίνει τη δυνατότητα στο όχημα να παράγει το δικό του ρεύμα, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Το όφελος για τον χρήστη είναι η μικρή αναμονή ανεφοδιασμού (περίπου 5 λεπτά) και συνήθως, η μεγάλη αυτονομία.

Ποια αυτοκίνητα υδρογόνου υπάρχουν στην αγορά;

Αυτή τη στιγμή, τα μοναδικά αυτοκίνητα υδρογόνου που πωλούνται επίσημα είναι το Toyota Mirai και το Hyundai Nexo. Οι δύο εταιρείες έχουν επενδύσει πολύ στο υδρογόνο, όμως παράλληλα, δεν απαρνούνται την ηλεκτροκίνηση αφού προσφέρουν και τέτοιες προτάσεις. Στο παρελθόν η Honda πουλούσε το Clarity με υδρογόνο, όμως τελικά το μοντέλο αποσύρθηκε δίχως να γνωρίσει αντικαταστάτη.

Δείτε ακόμη: Γιατί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα που καίνε υδρογόνο;

Όλα τα μοντέλα παραγωγής που χρησιμοποιούν υδρογόνο, βασίζονται στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου (FuelCell), άρα διαθέτουν και μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες. Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση στην αγορά που να χρησιμοποιείται κανονικός κινητήρας εσωτερικής καύσης με υδρογόνο αντί για βενζίνη, για παράδειγμα. Επίσης, είναι διαθέσιμα σε συγκεκριμένες αγορές που υπάρχει δίκτυο ανεφοδιασμού με υδρογόνο, όπως κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Ποιες εταιρείες επενδύουν στο υδρογόνο;

Στο πέρασμα των χρόνων πολλές ήταν η εταιρείες που μπήκαν στον κόσμο του υδρογόνου, όμως τελικά, λίγες έμειναν. H Toyota, η Hyundai, η BMW είναι τρεις από τις πιο γνωστές μάρκες αυτοκινήτου που «ψάχνουν» την περίπτωση του υδρογόνου ακόμη και σήμερα. Η Daimler από την άλλη, ανήκει στις φίρμες που είχαν επενδύσει χρήματα στην υδρογονοκίνηση, αργότερα όμως σταμάτησαν τις δοκιμές και στράφηκαν με όλη τους την προσοχή στην ηλεκτροκίνηση.

Άλλωστε, πολλές ισχυρές παρουσίες της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν δηλώσει ότι το υδρογόνο δεν έχει μέλλον, όπως ο Elon Musk (CEO της Tesla) και ο Herbert Diess (CEO του Volkswagen Group). Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε μερικά χρόνια, όμως τα λόγια τους επηρεάζουν σημαντικά τις τάσεις στην αυτοκίνηση. Η Toyota από την άλλη, πιστεύει στο υδρογόνο, οπότε η επιμονή της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι. Οι Ιάπωνες προφανώς «κάτι βλέπουν» και συνεχίζουν τις δοκιμές. Για την ώρα όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει μελλοντικά. Ένα είναι το σίγουρο: οτιδήποτε κι αν γίνει με το υδρογόνο, τίποτα δεν θα σταθεί ικανό να εμποδίσει την ανάπτυξη και την κυριαρχία της ηλεκτροκίνησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...