Goldman Sachs: Έρχονται πιο φτηνές μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Goldman Sachs πάει κόντρα σε όσα βιώνουμε γύρω μας με τις τιμές να ανεβαίνουν στα πάντα, λέγοντας ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνουν πιο φτηνές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

  • -
  • -

Με το κόστος όλων των προϊόντων να ανεβαίνει γύρω μας, φαντάζει δύσκολο να φανταστούμε ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας να γίνεται φτηνότερο, όμως αυτό προβλέπει η Goldman Sachs ότι θα γίνει με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεγάλου χρηματοοικονομικού οργανισμού, τα βασικά μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των μπαταριών αναμένεται να γνωρίσουν σημαντική πτώση στην τιμή τους, τουλάχιστον το 2023, μπορεί και το 2024, προτού αρχίσουν να ανεβαίνουν εκ νέου.

Η μείωση των τιμών θα προέλθει από την υπερπροσφορά που θα υπάρξει στην αγορά. Η Goldman Sachs παρατηρεί ότι έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης μετάλλων όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο, οι οποίες σταδιακά «ωριμάζουν» αρκετά ώστε να αρχίσουν να τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά.

Μπαταρία

Από την άλλη, η ζήτηση για ηλεκτρικά αυξάνεται μεν, όμως όχι με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα διάστημα 1-2 ετών κατά το οποίο η προσφορά θα είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, οπότε αναπόφευκτα θα υπάρξει πτώση τιμών.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός προβλέπει ότι το λίθιο φέτος θα πέσει από τα 60.000 δολάρια/τόνο στα 54.000 δολάρια και δεν αποκλείει το 2023 να φτάσει στα 16.000 δολάρια. Οι εκτιμήσεις για το κοβάλτιο αναφέρουν μείωση από τα 80.000 δολάρια, στα 59.500 δολάρια. Όσο για το νικέλιο, φέτος αναμένεται να ανέβει κατά 20% φτάνοντας τα 36.500 δολάρια, όμως το 2023 θα σημειώσει και αυτό πτώση.

Δείτε ακόμα: Φόρτιση αυτοκινήτου σε 6 λεπτά - Κινέζικη καινοτομία στις μπαταρίες

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι από το 2024 ή το 2025 θα αρχίσει σταδιακά η άνοδος των τιμών, δεδομένου ότι η ζήτηση θα έχει αρχίσει να είναι και πάλι μεγαλύτερη της προσφοράς. Ωστόσο, κάπου εκεί θα αρχίσουν να ωριμάζουν και οι επενδύσεις που γίνονται στην ανακύκλωση μπαταριών, οπότε η αύξηση θα είναι συγκρατημένη, Άλλωστε, είναι πιθανό οι εταιρείες να προτιμούν τις ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, καθώς εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος αυτή η διαδικασία οδηγεί και σε μέταλλα μεγαλύτερης καθαρότητας.

Αν οι προβλέψεις της Goldman Sachs επαληθευτούν, πρέπει να πας τώρα στην αντιπροσωπεία και να παραγγέλνεις ηλεκτρικό, ώστε να το παραλάβεις σε ένα χρόνο που θα έχει πέσει η τιμή του γιατί μετά θα είναι αργά. Τι, όχι;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...