ACEA: «Σε αυτά τα σημεία πρέπει να βάλετε φορτιστές έως... 4,5 MW στην Ελλάδα»

Τα σημεία που πρέπει να μπουν οι ισχυρότεροι φορτιστές στη χώρα μας προτείνει μέσω ενός διαδραστικού χάρτη ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος κατασκευαστών αυτοκινήτου.

  • -
  • -

Ακόμα ισχυρότεροι φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα θα μπουν σίγουρα στους ελληνικούς δρόμους τα επόμενα χρόνια, όμως τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν απαιτούν προσεκτική μελέτη, ώστε η χρησιμότητά τους να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη, προκειμένου να χρησιμοποιούνται από ηλεκτρικά φορτηγά.

Μία από τις προτεραιότητες του ACEA (ευρωπαϊκός σύνδεσμος κατασκευαστών αυτοκινήτου) είναι η διάδοση της χρήσης ηλεκτρικών φορτηγών όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι μεταφορές προϊόντων έχουν μεγάλο μερίδιο στην επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα με ρύπους, καθώς πρόκειται για μεγάλα και πολύ βαριά οχήματα, τα οποία βρίσκονται σε κίνηση για πάρα πολλές ώρες, οπότε η αντικατάστασή τους με ηλεκτρικά θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

ACEA

Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Η ταχύτητα φόρτισης. Δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλα οχήματα, ανάλογα μεγάλες θα είναι και οι μπαταρίες τους, ώστε να μπορούν να καλύπτουν σημαντικές αποστάσεις με μία φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι αν συνδεθούν σε έναν απλό φορτιστή ή ακόμα και στον ισχυρότερο που είναι διαθέσιμος για αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, θα πρέπει να μείνουν ακινητοποιημένα για πολλές ώρες.

Δείτε ακόμα: Φόρτιση αυτοκινήτου σε 6 λεπτά - Κινέζικη καινοτομία στις μπαταρίες

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι MCS Chargers, με τα αρχικά MCS να προέρχονται από τις λέξεις Megawatt Charging System. Ουσιαστικά είναι μια τεχνολογία φορτιστών την οποία αναπτύσσουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να προσφέρουν ισχύ φόρτισης μέχρι και 4,5 Megawatt. Αυτή τη στιγμή ο ισχυρότερος φορτιστής αυτοκινήτων φτάνει μέχρι τα 360 kW, δηλαδή το MCS θα έχει μέχρι και 12,5 φορές μεγαλύτερη ισχύ.

ACEA

Αυτοί οι φορτιστές είναι απαραίτητοι για σημεία στα οποία τα φορτηγά κάνουν σύντομες στάσεις. Αντίθετα, σε σημεία όπου κάνουν μεγαλύτερες στάσεις, όπως στα parking όπου διανυκτερεύουν ή παρκάρουν για κάποιες μέρες, η ισχύς των φορτιστών μπορεί να είναι μικρότερη, καθώς θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί η φόρτιση.

Με βάση τα παραπάνω ο ACEA δημιούργησε τους δύο χάρτες που βλέπετε, στους οποίους δείχνει πού πρέπει να τοποθετηθούν MCS φορτιστές και πού χαμηλότερης ισχύος, ώστε να μπορέσουν σταδιακά οι εταιρείες μεταφορών να κάνουν τη μετάβαση σε ηλεκτρικά φορτηγά.

ACEA

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ACEA πατώντας εδώ.

Μπορείς να φανταστείς τη μέρα που θα κινείσαι πίσω από φορτηγό και δε θα βγάζει «ντουμάνι»;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...