Φόρτιση αυτοκινήτου σε 6 λεπτά - Κινέζικη καινοτομία στις μπαταρίες

Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα της ταχύτητας φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που φαίνεται ότι κατάφεραν κινέζοι ερευνητές.

  • -
  • -

Ο ερευνητής Yao Hongbin και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην πόλη Hefei της Κίνας, ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε οι μπαταρίες να φορτίζουν με αστραπιαίο ρυθμό, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το χρόνο που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι κινέζοι ερευνητές πέτυχαν αυτή την τεράστια αύξηση στην ταχύτητα φόρτισης, χωρίς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην μπαταρία. Συνήθως όσο πιο γρήγορα φορτίζει μια μπαταρία (ειδικά οι ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα), τόσο πιο γρήγορα πέφτει η μέγιστη ποσότητα ρεύματος που μπορεί να συγκρατήσει, κάτι που δε συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Κίνα

Πώς κατάφεραν να φορτίζουν τόσο γρήγορα;

Αυτό που έκαναν είναι να αλλάξουν τη διάρθρωση των σωματιδίων που υπάρχουν στην άνοδο της μπαταρίας, δηλαδή στον θετικό πόλο της. Συνήθως μία άνοδος αποτελείται από σωματίδια γραφίτη, τα οποία όμως είναι τοποθετημένα στο χώρο με τυχαίο τρόπο. Οι Κινέζοι ερευνητές σκέφτηκαν να το αλλάξουν αυτό και να τα τοποθετήσουν με συγκεκριμένο τρόπο.

Ο απώτερος στόχος τους ήταν να επηρεάσουν την πυκνότητα σε γραφίτη, με διαφορετικό τρόπο στο κάθε σημείο της ανόδου. Έτσι, αύξησαν την πυκνότητα στο επάνω μέρος και τη μείωσαν στο κάτω άκρο, με τέτοιο τρόπο ώστε ο μέσος  όρος της πυκνότητας να παραμείνει ίδιος με πριν.

Δείτε ακόμα: Tesla: Προσλαμβάνει αποφοίτους λυκείου με 140 ευρώ/μέρα

Μετά την αλλαγή αυτή ακολούθησαν τα σχετικά πειράματα, με την μπαταρία να ξεκινά πάντα από 0% φόρτιση. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι για να φτάσει σε ποσοστό 60% απαιτήθηκαν μόλις 5,6 λεπτά (5 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα), ενώ για το 80% χρειάστηκαν μόλις 11,4 λεπτά (11 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα). Οι ερευνητές δεν έφτασαν μέχρι το 100%, καθώς έτσι κι αλλιώς οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων συστήνουν η φόρτιση των ηλεκτρικών να γίνεται μέχρι το 80%.

Κίνα

Εύκολα ταξίδια, ακόμα και με μικρή αυτονομία

Ακόμα και με ένα αυτοκίνητο με μέτρια αυτονομία της τάξης των 300 km, αν η φόρτιση γινόταν τόσο γρήγορα θα επέτρεπε να γίνονται άνετα ακόμα και μακρινά ταξίδια. Με μία στάση των περίπου 12 λεπτών, όσο δηλαδή χρειάζεται ο οδηγός για να κάνει μία στάση ξεκούρασης, το αυτοκίνητο θα ανεφοδιαζόταν με ρεύμα επαρκές για πάνω από 240 km. Με ταχύτητα στα 120 km/h, αυτό σημαίνει σταθερή κίνηση σε αυτοκινητόδρομο για δύο ώρες, μέχρι την επόμενη στάση για ξεκούραση. Άλλωστε και ο ΚΟΚ προβλέπει στάση κάθε 2 ώρες, καθώς μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ο οδηγός κουράζεται και μειώνεται η συγκέντρωσή του στο δρόμο.

Αν το αυτοκίνητο είχε μεγαλύτερη αυτονομία, τα πράγματα είναι πολύ, πολύ πιο εύκολα.

Θα σε έκανε αυτή η εξέλιξη να αγοράσεις ηλεκτρικό, δεδομένου ότι δε θα χρειάζεται να περιμένεις «με τις ώρες» για να φορτίσεις την μπαταρία;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...