Nissan Juke Hybrid Rally: Πόσο… «Ράλι» είναι; [video]

Το υβριδικό Nissan Juke στα χρώματα του 240 Ζ από το Ράλι Σαφάρι του 1971 έχει σάρκα και οστά!

  • -
  • -

Πριν από ένα χρόνο, η Nissan δημοσίευσε μία σειρά από σκίτσα ενός Nissan Juke στα κόκκινα και μαύρα χρώματα του 240 Ζ από το Ράλι Σαφάρι του 1971. Η ιαπωνική εταιρεία είχε καταφέρει εκείνη τη χρονιά να επικρατήσει στον αφρικανικό αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι με οδηγό τον Edgar Herrmann και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο γιόρταζε την επιτυχία που είχε σημειώσει πριν από πέντε δεκαετίες. Όμως, η απήχηση που είχε το Nissan Juke Hybrid Rally Tribute από το κοινό, είχε σαν αποτέλεσμα η ιαπωνική εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή ενός απόλυτα λειτουργικού αυτοκινήτου!

 
Δείτε ακόμη: Μάθε πότε έρχεται το Nissan Juke Hybrid στην Ελλάδα

Κινητήρας – Σύστημα μετάδοσης

Η Nissan βασίστηκε στο Nissan Juke Hybrid, το οποίο αναμένεται να αποκαλυφθεί σύντομα. Το υβριδικό σύστημα του ιαπωνικού crossover αποτελείται από έναν νέο κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος και είναι ειδικά σχεδιασμένος για χρήση σε εφαρμογή υβριδικού συστήματος. Η απόδοση του είναι 94 ίπποι και 148 Nm ροπής και συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 49 ίππων που προσφέρει 205 Nm ροπής. Παράλληλα, διαθέτει σύστημα με μίζα/γεννήτρια υψηλής τάσης 15 kW, μετατροπέα και υδρόψυκτη μπαταρία 1,2 kWh, καθώς και με εξαιρετικά καινοτόμο κιβώτιο ταχυτήτων. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης που παρέχει 25% περισσότερη ισχύ από την τρέχουσα έκδοση με τον βενζινοκινητήρα, με μείωση κατανάλωσης καυσίμου έως και 40% στον αστικό κύκλο και έως και 20% στον αντίστοιχο μικτό.

 

Έξυπνο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Το προηγμένο αυτόματο κιβώτιο χαμηλής τριβής αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του συνόλου. Παρέχει βέλτιστη χρήση της ισχύος, είτε αυτή προέρχεται από τον ηλεκτροκινητήρα, είτε από τον βενζινοκινητήρα, είτε και από τους δύο. Για τη μείωση της τριβής χρησιμοποιεί συμπλέκτες αντί για συμβατικούς συχρονισμένους δακτυλίους για να αλλάζει τις 4 ταχύτητες του κινητήρα εσωτερικής καύσης και τις 2 ταχύτητες για την ηλεκτρική λειτουργία. Επιπλέον, για τη μείωση της τριβής δεν χρησιμοποιεί συμπλέκτη, ενώ η εκκίνηση του γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.  


Δείτε ακόμη: Το Nissan Ariya που έχει κάνει ήδη πέντε φορές το γύρο του κόσμου! 

Με πηγή έμπνευσης το Nissan 240Z

Όπως το πρωτότυπο αυτοκίνητο Gripz που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου Πριν από πέντε δεκαετίες η Nissan κατάφερε να επικρατήσει με το εμβληματικό 240Z σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, το Ράλι Σαφάρι. Το Juke Rally Tribute αντλεί έμπνευση από το θρυλικό μοντέλο και έχει μία σειρά από μετατροπές που το φέρνουν πολύ κοντά σε αγωνιστική κατασκευή. Οι πλέον εμφανείς διαφορές είναι οι διευρυμένοι θόλοι που φιλοξενούν τα χωμάτινα ελαστικά σε διάσταση 265/70/16, αλλά και τα πρόσθετα φώτα στο καπό και οι μπάρες LED στην οροφή. Το μαύρο καπό και οι μαύρες ζάντες είναι το σημείο αναφοράς του 240Ζ και τα συναντάμε στο Juke Rally, με το νούμερο 11 στις πόρτες να προκαλεί τους ανάλογους συνειρμούς. Βέβαια, δεν λείπουν οι απαραίτητες για μία εκτός δρόμου κατασκευή προστατευτικές ποδιές, αλλά και η νέα ανάρτηση.

Φυσικά, όπως κάθε αγωνιστική κατασκευή, έτσι και στο Juke Hybrid Rally Tribute, στο εσωτερικό συναντάμε κλωβό ασφαλείας , τα πίσω καθίσματα έχουν αφαιρεθεί, ενώ έχουν τοποθετηθεί μπάκετ καθίσματα με ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων. Παράλληλα, έχει εφοδιαστεί με το απαραίτητο σύστημα πυρόσβεσης, ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας για το πλήρωμα, αλλά και υδραυλικό χειρόφρενο! Με την αποκάλυψη του Juke Hybrid Rally Tribute, η Nissan γνωστοποίησε ότι μαζί με το υβριδικό Juke θα λανσάρει το σύστημα μετάδοσης e-power στο Qashqai, ενώ αργότερα μέσα στο έτος θα αποκαλυφθεί και το επαγγελματικό Townstar σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση. Τέλος, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα παρουσιαστεί και το ολοκαίνουργιο X-Trail!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...