Ελλάδα: Βελτίωση-ρεκόρ στην ετοιμότητα για την ηλεκτροκίνηση!

Τη μεγαλύτερη βελτίωση σε ό,τι αφορά τον δείκτη ετοιμότητας απέναντι στην ηλεκτροκίνηση εμφάνισε η χώρα μας, σε διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε η Leaseplan.

  • -
  • -

Η Leaseplan κάνει κάθε χρόνο μία έρευνα, στην οποία μετράει πόσο έτοιμες είναι οι χώρες σε ό,τι αφορά τομείς που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση. Σε αυτή την έρευνα η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 14 ανάμεσα στις 20 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, όμως έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση από όλες. Το 2021 βρισκόταν στη θέση 17 με 16 βαθμούς, ενώ φέτος βρίσκεται στη θέση 14 με 23 βαθμούς.

Δείτε ακόμα: Νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Οι τιμές των Top 10 μοντέλων της αγοράς

Στην κορυφή με σημαντική διαφορά βρίσκεται η Νορβηγία με 42 βαθμούς, ενώ στην τελευταία θέση με 13 βαθμούς συναντάμε την Τσεχία και την Πολωνία.

Ακόμα μία πάρα πολύ σημαντική διάκριση για την Ελλάδα, είναι ότι κατέκτησε (μαζί με την Πορτογαλία) τη δεύτερη θέση στον δείκτη για το συνολικό κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με 15 βαθμούς. Έτσι βρέθηκε ελάχιστα πίσω από τις Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκαν στην πρώτη θέση, με 16 βαθμούς.

Τελικά μάλλον το περιβάλλον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι πιο ευνοϊκό από όσο πιστεύει η πλειοψηφία.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου.

Leaseplan

Πιο έτοιμη από ποτέ για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EVs) είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Ετοιμότητας για τη Χρήση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων 2022 της LeasePlan (EV Readiness Index 2022). Ο Δείκτης EV Readiness της εταιρίας αποτελεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση του βαθμού ετοιμότητας για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 22 ευρωπαϊκές χώρες η οποία βασίζεται σε τρεις παράγοντες: το μέγεθος της αγοράς των EVs, την ωριμότητα των υποδομών φόρτισης και τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται από τις κυβερνήσεις για τη χρήση EV.

Στην κορυφή της κατάταξης παρέμειναν και τη φετινή χρονιά η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθώντας να είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για τη μετάβαση στα EVs, ενώ Τσεχία και Πολωνία αποδείχθηκαν οι λιγότερο EV-ready χώρες για το 2022.

Η χώρα μας σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον Δείκτη, συγκεντρώνοντας 23 βαθμούς έναντι 16 που είχε συγκεντρώσει το 2021 και ανεβαίνοντας 3 θέσεις στην κατάταξη (από 17η σε 14η). Από τους τρεις παράγοντες που εξετάστηκαν, σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο συνολικό κόστος χρήσης, ενώ στη βελτιωμένη αυτή εικόνα συνέβαλε και η αύξηση του μεριδίου αγοράς των EV στην Ελλάδα.

Συνολικά, με βάση τα ευρήματα του φετινού Δείκτη, ο αριθμός των Ευρωπαίων οδηγών που ενδιαφέρονται να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση αυξάνεται διαρκώς. Παρόλα αυτά, η έλλειψη στις διαθέσιμες υποδομές φόρτισης συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για την υιοθέτηση των EVs σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές που εξετάστηκαν, η δημοτικότητα των EVs αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότερα ηλεκτροκίνητα μοντέλα γίνονται διαθέσιμα σε κάθε κατηγορία. Ταυτόχρονα, τα EVs είναι σήμερα είναι πιο προσιτά από ποτέ. Το ανταγωνιστικό τους κόστος οφείλεται κυρίως στις συγκριτικά χαμηλότερες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις αυξημένες τιμές του ντίζελ και της βενζίνης και στις πιο φιλικές φορολογικές ρυθμίσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Παρόλα αυτά, οι υποδομές φόρτισης συνεχίζουν να υστερούν, με την έλλειψή τους να γίνεται όλο και πιο αισθητή όσο αυξάνονται τα EVs που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas, Κωνσταντίνος Πετρούτσος, σχολίασε σχετικά: «Η διαρκής βελτίωση που παρουσιάζει η θέση της Ελλάδας στο EV Readiness Index της LeasePlan αποδεικνύει πως όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγοί είναι έτοιμοι να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση. Το γεγονός ότι, από τους παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη, η Ελλάδα συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε αυτόν που αφορά στο κόστος χρήσης EV, αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τα οικονομικά κίνητρα φαίνεται να συνεχίζουν να αποδίδουν: Καθιστούν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση - εκτός από μία πιο «πράσινη» - και μία πιο συμφέρουσα επιλογή. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε πως και στη χώρα μας – όπως και πανευρωπαϊκά – η ενίσχυση των υποδομών φόρτισης είναι καθοριστικής σημασίας για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να επενδύσουν άμεσα σε ισχυρές και αξιόπιστες δημόσιες υποδομές φόρτισης».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...