Εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα του Εuro NCAP στα συστήματα υποβοήθησης

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP δοκίμασε το σύστημα υποβοήθησης οδηγού σε τέσσερα μοντέλα, με τα αποτελέσματα να προκαλούν εντύπωση

  • -
  • -

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της τεχνολογίας των συστημάτων υποβοήθησης, πραγματοποίησε μία σειρά δοκιμών σε τέσσερα μοντέλα, και συγκεκριμένα σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που συναντάμε στον αυτοκινητόδρομο. Την κορυφαία βαθμολογία απέσπασαν τα Nissan Qashqai και Volkswagen ID.5, το Polestar 2 χαρακτηρίστηκε «καλό», ενώ τη χαμηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε η Jaguar I-Pace.

 

Η διαδικασία που επέλεξε το Euro NCAP ήταν διαφορετική σε σχέση με αυτή που ακολουθείται συνήθως. Οι δοκιμές του ανεξάρτητου οργανισμού περιλάμβαναν πολλά σενάρια, όπως η απότομη αλλαγή πορείας, αλλά με τέτοιο τρόπο που να γίνεται εμφανής ο τρόπος και ο βαθμός αποδοτικότητας των συστημάτων υποβοήθησης. Παράλληλα, αξιολογήθηκε η επίδραση και η φιλικότητα των συστημάτων προς τον οδηγό. Τέλος, ελέγχθηκε και η ικανότητα των αυτοκινήτων να μετριάσουν τις συνέπειες μίας σύγκρουσης, όταν αυτή είναι σχεδό αναπόφευκτη.

Το νέο Nissan Qashqai, το οποίο μάλιστα πρόσφατα είχε αποσπάσει πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης, συγκέντρωσε την κορυφαία βαθμολογία. Το ProPILOT της Nissan με το σύστημα Navi Link, πάντα σύμφωνα με το Euro NCAP, βοηθά τον οδηγό χωρίς ο ίδιος να είναι απόλυτα εξαρτημένος από την παρουσία του συστήματος. Παράλληλα,  εξαιρετική αποδείχθηκε η ικανότητα του να μετριάσει τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης σύγκρουσης. Πολύ καλή ήταν η βαθμολογία και του Volkswagen ID.5, ενώ βελτιωμένη αποδείχθηκε η νεότερη εκδοχή του Polestar 2. Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο διαθέτει σήμερα μία νέα αναβάθμιση, η οποία και πραγματοποιήθηκε απομακρυσμένα σε όλα τα μοντέλα, με τη βαθμολογία του να είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

 

Εντύπωση προκαλεί πως η Jaguar I-Pace συγκέντρωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι το παλαιότερο μοντέλο από τα τέσσερα που το Euro NCAP υπέβαλλε στις παραπάνω δοκιμασίες. Αυτό αποδεικνύει πόσο αλματώδης είναι η βελτίωση της τεχνολογίας των συστημάτων υποβοήθησης το οδηγού, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...