Ευρωπαϊκές πωλήσεις: 1 στα 10 αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά. Πόσα είναι βενζίνη ή diesel;

Έτοιμες να πέσουν κάτω από το 50% είναι οι συνολικές πωλήσεις των αυτοκινήτων βενζίνης και diesel, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στροφή των ευρωπαίων καταναλωτών σε διαφορετικές επιλογές.

  • -
  • -

Ο ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου) ανακοίνωσε τις πωλήσεις στην Ευρώπη για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το σημαντικότερο από τα συμπεράσματα που προκύπτουν κοιτώντας τα νούμερα, είναι ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου έχουν περιοριστεί λίγο πάνω από το 50% του συνόλου.

Η αλλαγή στις συνήθειες του ευρωπαίου που αγοράζει καινούριο αυτοκίνητο γίνεται εμφανής με μια ματιά στο δρόμο, ενώ τα επίσημα στατιστικά έρχονται να την επιβεβαιώσουν και να δώσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα.

ACEA

Με βάση τα στοιχεία του ACEA για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η βενζίνη κατάφερε να φτάσει μέχρι το 36% και το diesel μέχρι το 16,8%. Έτσι, τα δύο καύσιμα που για πάρα πολλά χρόνια αποτελούσαν τις μοναδικές επιλογές, σήμερα έχουν αθροιστικά ποσοστό το οποίο φτάνει το 52,8%, δηλαδή λίγο πάνω από τη μέση.

Δείτε ακόμα: Πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικών στην Ελλάδα το FIAT 500: Δείτε το Top-10

Μάλιστα, το diesel φιγουράρει στην τρίτη θέση καθώς στη δεύτερη με 25,1% βρίσκονται τα μοντέλα που χρησιμοποιούν υβριδικά σύνολα για την κίνησή τους.

Διψήφιο ποσοστό κατάφεραν να πετύχουν και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους φτάνοντας πλέον το 10%, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτη στο μέλλον, ειδικά από τη στιγμή που παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερα μοντέλα στην κατηγορία.

ACEA

Χάρη σε αυτή την άνοδο τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα ξεπέρασαν τα plug-in υβριδικά, τα οποία περιορίστηκαν στο 8,9%. Μέχρι πρόσφατα τα plug-in υβριδικά είχαν μεγαλύτερα μερίδια καθώς αποτελούν μία ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στα θερμικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά, με την οποία κάποιος παίρνει γεύση από την ηλεκτροκίνηση αλλά χωρίς να ασχολείται με ζητήματα όπως η αυτονομία της μπαταρίας και η ανάγκη φόρτισης, κάτι που τώρα φαίνεται να αλλάζει.

ACEA

Ενδιαφέρον έχει να δούμε ότι αν αθροίσουμε τα ποσοστά των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων και των plug-in υβριδικών, βλέπουμε ότι τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στην πρίζα φτάνουν το 18,9% της αγοράς, ξεπερνώντας έτσι εκείνο του πετρελαίου.

Στην τελευταία θέση με 0,3% βρίσκονται τα μοντέλα που κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι άλλες μορφές κίνησης όπως το υγραέριο και το υδρογόνο.

Πότε πιστεύετε ότι τα παραδοσιακά καύσιμα θα πέσουν κάτω από το 50%;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...