Hyundai IONIQ 5: H κορυφή είναι στο DNA του

Ούτε το κοινό, ούτε οι ειδικοί του αυτοκινήτου δεν μπορούν να αντισταθούν στο νέο IONIQ 5. Απόδειξη; Ο τίτλος «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022» και όλα τα άλλα βραβεία που έχει ήδη λάβει.

  • -
  • -

Το IONIQ 5 είναι το νεότερο και πιο εξελιγμένο ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει σε αυτό πληθώρα τεχνολογιών που ξεπερνούν τα δεδομένα της εποχής μας. Του επιτρέπουν έτσι να διακριθεί σε κάθε διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχει, συγκεντρώνοντας βραβεία για όλα τα χαρακτηριστικά του. Το πιο πρόσφατο και πιο σημαντικό παράδειγμα είναι εκείνο του Παγκόσμιου Αυτοκινήτου της Χρονιάς, ή «WCOTY». Στον πιο έγκυρο θεσμό βράβευσης αυτοκινήτων, το IONIQ 5 βρέθηκε στην κορυφή και στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες στις οποίες συμμετείχε! Κατέκτησε τον τίτλο τόσο του World Car of the Year (Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς), όσο και των World Electric Vehicle of the Year (Παγκόσμιο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς) και World Car Design of the Year (Παγκόσμια Σχεδίαση της Χρονιάς).

Το γεγονός ότι το IONIQ 5 ήταν ο απόλυτος νικητής και στις τρεις αυτές κατηγορίες αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί και συνδυάζει στο μέγιστο βαθμό πολλά διαφορετικά χαρίσματα. Έχει την πιο επιτυχημένη σχεδίαση, αποτελεί το κορυφαίο ηλεκτρικό μοντέλο, αλλά και το καλύτερο αυτοκίνητο που μπορεί να αποκτήσει κάποιος σήμερα, ανεξαρτήτως συστήματος κίνησης.

Ακόμα μεγαλύτερη αξία αποκτούν τα παραπάνω βραβεία, αν εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται ποιο μοντέλο θα αναδειχθεί νικητής. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 102 δημοσιογράφους του Ειδικού Τύπου, από 33 διαφορετικές χώρες. Το αυτοκίνητο που συγκεντρώνει την προτίμηση τόσων και τόσο διαφορετικών εκλεκτόρων, θα πρέπει να είναι πραγματικά ξεχωριστό.

Πληθαίνουν τα βραβεία στην τροπαιοθήκη του IONIQ 5

Βέβαια, ήταν αναμενόμενο το IONIQ 5 να σαρώσει τον ανταγωνισμό καθώς είναι κάτι που έχει κάνει ήδη πολλές φορές στο παρελθόν. Τα βραβεία που κέρδισε στο WCOTY δεν ήταν παρά η πιο πρόσφατη, πολύ σημαντική προσθήκη στην εκτεταμένη τροπαιοθήκη του. Πριν από αυτή την τριπλή βράβευση, το ηλεκτρικό crossover είχε ήδη κερδίσει μια σειρά από μεγάλους διαγωνισμούς: Γερμανικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς, Αυτοκίνητο της Χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αυτοκίνητο της Χρονιάς από το Auto Express και Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς του Auto Bild. Για να πετύχει όλα τα παραπάνω, οι δημιουργοί του IONIQ 5 το έχουν εξοπλίσει με λύσεις που υιοθετούν την απόλυτη αιχμή της τεχνολογίας.

Είναι το πρώτο μοντέλο της αποκλειστικά ηλεκτροκίνητης οικογένειας IONIQ που δημιούργησε η Hyundai, και εκμεταλλεύεται πλήρως τη νέα, προσαρμόσιμη αρχιτεκτονική Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Προσφέρει δυνατότητες εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης 800 V, για φόρτιση από το 10% έως το 80% της μπαταρίας σε μόλις 18 λεπτά, διατηρώντας ένα εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό. Επιπλέον, έχει αυτονομία η οποία προσεγγίζει τα 500 χλμ., κάνοντας πιο αραιές από ποτέ τις επισκέψεις σε φορτιστή. Όμως το IONIQ 5 έχει ακόμα ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει, το οποίο έρχεται από το μέλλον: Η μπαταρία του μπορεί να παρέχει ρεύμα για την τροφοδοσία καθημερινών ηλεκτρικών συσκευών. Η λειτουργία, που ονομάζεται V2L (Vehicle to Load), ενεργοποιείται πανεύκολα και μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε μια εκδρομή στη φύση ή σε πιθανή διακοπή ρεύματος.

Άνετο και φιλικό προς το περιβάλλον

Εκτός από τις τεχνολογικές πρωτοπορίες, το IONIQ 5 φροντίζει και για την άνεση των επιβατών που μεταφέρει. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η σχεδιαστική φιλοσοφία Living Space στην καμπίνα: Χαρακτηρίζεται από μια κεντρική κονσόλα η οποία έχει τη δυνατότητα να κινείται, έτσι ώστε ο χώρος ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε στιγμή. Άλλωστε, οι χώροι που προσφέρει το IONIQ 5 για τους επιβάτες είναι εντυπωσιακά μεγάλοι. Το μεταξόνιο, δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στους μπροστά και τους πίσω τροχούς είναι πραγματικά τεράστιο, (3.000 mm), με αποτέλεσμα όσοι κάθονται είτε στα μπροστά, είτε στα πίσω καθίσματα, να βιώνουν την απόλυτη άνεση. Σαν να βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Μάλιστα πρόκειται για ένα οικολογικό σαλόνι. Στοιχείο το οποίο δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι το IONIQ 5 είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά και επειδή σε πολλά σημεία τα υλικά και τα υφάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μερικά παραδείγματα αποτελούν το οικολογικά επεξεργασμένο δέρμα, οι βιώσιμες ίνες και τα βιολογικά χρώματα.

Ο δρόμος για το μέλλον περνάει από το IONIQ 5

Η Hyundai έχει οραματιστεί και έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία προς το μέλλον της. Εκτός από εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα, έχει σκοπό να γίνει ένας πάροχος ολοκληρωμένων μετακινήσεων, με μία νέα γενιά έξυπνων λύσεων κινητικότητας. Το IONIQ 5 είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα σε αυτή τη νέα πορεία. Γι’ αυτό έχει δοθεί τόσο μεγάλο βάρος στην εξέλιξή του. Γι’ αυτό έχει προκύψει ένα μοντέλο που αριστεύει σε όποιον διαγωνισμό συμμετέχει. Ένα αυτοκίνητο ανώτερου επιπέδου. Μήπως ήρθε η ώρα να το γνωρίσετε;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...