Νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Επιδότηση που μπορεί να ξεπεράσει τις 8.000 ευρώ

Μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση που θα προσφέρει το κράτος με το νέο κύκλο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά, για την αγορά αυτοκινήτου με μπαταρία.

  • -
  • -
Νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Επιδότηση που μπορεί να ξεπεράσει τις 8.000 ευρώ

Όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έτσι και στην Ελλάδα το κράτος προσφέρει επιδότηση ώστε όποιος θέλει να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο τελικά να πληρώνει λιγότερα σε σχέση με την αρχική των μοντέλων. Σκοπός είναι τα μοντέλα μηδενικών ρύπων να γίνουν πιο προσιτά, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους στους δρόμους.

Στη χώρα μας το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Κινούμαι Ηλεκτρικά και το επόμενο διάστημα ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του, στον οποίο αυξάνεται το ποσό της επιδότησης τόσο ως ποσοστό όσο και ως απόλυτο νούμερο.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Πόση είναι η επιδότηση και πώς υπολογίζεται;

Στον πρώτο κύκλο του 2020-2021 το ποσοστό της επιδότησης έφτανε το 20% για τα αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως 30.000 €, και το 15% για όσα είχαν Λ.Τ.Π.Φ. από 30.000 έως 50.000 €, με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση. Στον δεύτερο κύκλο το ποσοστό ανεβαίνει στο 30% και το μέγιστο ποσό στις 8.000 ευρώ. Το ποσό θα ανεβαίνει κατά 1.000 ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου και άλλα 1.000 ευρώ για ΑμεΑ και για νέους κάτω των 29 ετών. Επιπλέον, όσες οικογένειες έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα θα δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ επιδότηση για κάθε ένα από αυτά.

Εκτός από την αγορά αυτοκινήτων, το πρόγραμμα θα επιδοτεί με 500 ευρώ και την αγορά έξυπνου φορτιστή (wallbox), όπως συνέβαινε και στον πρώτο κύκλο του Κινούμαι Ηλεκτρικά.

Σημαντική διαφορά σε σχέση με το πρώτο Κινούμαι Ηλεκτρικά είναι ότι για τα αυτοκίνητα που θα αγοραστούν και θα διατεθούν με leasing, ο τελικός χρήστης δε θα είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει στη λήξη της περιόδου μίσθωσης. Οπότε όταν ολοκληρωθεί η περίοδος που προβλέπει το συμβόλαιο μπορεί να προχωρήσει στη μίσθωση ενός νεότερου μοντέλου.

Τι ισχύει για τις εταιρείες;

Όσον αφορά τις εταιρείες, το ποσοστό και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι ίδια με τα φυσικά πρόσωπα, ενώ ακριβώς τα ίδια θα ισχύουν και για αντιπρόσωπους, εμπόρους και εισαγωγείς ώστε να αγοραστούν αυτοκίνητα με σκοπό τη διάθεσή τους για test drive. Πλέον δε θα υπάρχει ο περιορισμός των τριών αυτοκινήτων (ή έξι για όσες έχουν έδρα σε νησιά) που υπήρχε στον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Επιπλέον, θα μπορούν να αποσύρουν ίσο αριθμό με εκέινα που σκοπεύουν να αγοράσουν με χρήση του προγράμματος. Π.χ. αν αγοράσουν 10 ηλεκτρικά μέσω του προγράμματος, θα μπορούν να αποσύρουν 10 συμβατικά ώστε να επωφεληθούν της απόσυρσης. Ένα κίνητρο παραπάνω δίνεται στις εταιρείες που εδρεύουν σε νησιά, καθώς θα έχουν 4.000 ευρώ μεγαλύτερη επιδότηση ανά αυτοκίνητο. Οι εταιρείες θα δικαιούνται επιδότηση και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης και όχι για εμπορική εκμετάλλευση.

Δείτε ακόμαTop 5: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φορτίζουν αστραπιαία

Σημαντική σημείωση

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε το εξής. Ο υπολογισμός της επιδότησης γίνεται επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) και όχι επί της τελικής τιμής του αυτοκινήτου. Η Λ.Τ.Π.Φ. είναι η τιμή στην οποία πουλάει μια αντιπροσωπεία το αυτοκίνητο, πριν την εφαρμογή του Φ.Π.Α. Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι δε λαμβάνεται υπόψη τυχόν επιπλέον εξοπλισμός, αλλά η Λ.Τ.Π.Φ. της βασικής έκδοσης. Για παράδειγμα η Λ.Τ.Π.Φ. του Volkswagen e-Up! (το φθηνότερο ηλεκτρικό της ελληνικής αγοράς) είναι 20.444 ευρώ, οπότε η επιδότηση διαμορφώνεται στις 6.133,2 ευρώ. Αυτά είνα τα χρήματα που ο αγοραστής θα πάρει από το κράτος, άσχετα αν θα αγοράσει τη βασική ή την πιο πλούσια έκδοση.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση, και μέχρι πότε;

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος αναμενόταν να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο του 2022, όμως πλησιάζουμε στα μισά του Μαΐου και ακόμα το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις. Άσχετα πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του, θα αφορά και εκείνους που αγόρασαν αυτοκίνητο από τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος και μετά. Πιο απλά, θα επιδοτηθούν και όσοι πήραν ηλεκτρικό αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο του 2021 αλλά και τους μήνες που ακολούθησαν.

Η λήξη του νέου Κινούμαι Ηλεκτρικά έχει οριστεί στις 31/12/2023, οπότε αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία οι αγοραστές ηλεκτρικών θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να πάρουν τη σχετική επιδότηση.

Με την επιδότηση στις 8.000 ευρώ ή και ακόμα παραπάνω, εσύ τι δικαιολογία έχεις να μην πάρεις ηλεκτρικό;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...