Κι άλλη χώρα βάζει ημερομηνία λήξης στους κινητήρες βενζίνης

Αν και παραδοσιακά λατρεύουν τα μεγάλα αυτοκίνητα με τους μεγάλους κινητήρες, ορίστηκε η χρονιά που θα τους αποχαιρετήσουν.

  • -
  • -

Η μείωση των βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα αποτελεί στόχο των περισσότερων κρατών και σύντομα οι κλασικοί κινητήρες εσωτερικής καύσης βενζίνης και πετρελαίου θα περάσουν στην ιστορία. Ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν χρονιές από τις οποίες θα απαγορευτεί η πώληση νέων οχημάτων με θερμικά μοτέρ, ακόμη και εκείνες που στους δρόμους της μετρούν περισσότερα V8 από τετρακύλινδρα! Ο λόγος για τον Καναδά, που ανακοίνωσε επίσημα ότι από το 2035 και μετά δεν θα πωλούνται νέα βενζινοκίνητα ή ντίζελ.

Η αρχή του τέλους για τους diesel της Audi; Δες σε ποια χώρα καταργήθηκαν

Από πότε θα ξεκινήσουν τα μέτρα υπέρ των ηλεκτρικών;

Η κυβέρνηση του Καναδά παρουσίασε το πλάνο της και η απαγόρευση θα γίνει σταδιακά. Το 2035 θα είναι η τελευταία… πνοή τους, όμως οι στόχοι έχουν οριστεί από το 2026. Σε τέσσερα χρόνια θέλουν το ποσοστό των νέων ηλεκτρικών που θα ταξινομούνται στη χώρα να ξεπερνά το 20% των συνολικών πωλήσεων. Το ίδιο νούμερο θέλουν να ανέβει στο 60% μέχρι το 2030 και να καταλήξει στο 100%, το 2035. Φυσικά όλο αυτό δεν θα επιτευχθεί μόνο θέτοντας στόχους. Η κυβέρνηση σχεδιάσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιδοτήσεις προς τα φιλικά για το περιβάλλον αυτοκίνητα.

Επιδοτούνται μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά;

Θα δεσμευτεί κοντά 1,5 δις δολάρια για την ενίσχυση του κρατικού προγράμματος επιδότησης, όχι μόνο για αυτοκίνητα αλλά γενικότερα για οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Επίσης, δεν επιδοτούνται μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά. Όποιος θέλει να αγοράσει είτε ένα Plug-In Hybrid, είτε μοντέλο κυψελών καυσίμου, επίσης θα λάβει την επιδότηση και παράλληλα, σε μερικά μέρη του Καναδά, η τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρει επιπλέον κίνητρα προς τους αγοραστές τέτοιων μοντέλων.

Θα πρέπει να γίνουν και τα φορτηγά ηλεκτρικά;

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Καναδά δεν αφορούν μόνο τα επιβατικά αυτοκίνητα. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τα επαγγελματικά και από το 2035, το 35% των νέων φορτηγών θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Από το 2040 και μετά, το νούμερο θα ανέβει στο 100%, οπότε αυτή θα είναι και η χρονιά που θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα στη χώρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...