8 στους 10 οδηγούς δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτή η πινακίδα

Οι πινακίδες του ΚΟΚ είναι πολλές με κάποιες από αυτές να τις βλέπουμε πιο συχνά από άλλες, όμως είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε τι σημαίνουν;

  • -
  • -

Η πινακίδα που βλέπουμε στην εικόνα ονομάζεται Κ4 (η κάθε πινακίδα έχει τον δικό της μοναδικό κωδικό). Το Κ στην ονομασία της προέρχεται από το πρώτο γράμμα της λέξης Κίνδυνος. Αυτό γίνεται επειδή η συγκεκριμένη ανήκει στις λεγόμενες πινακίδες κινδύνου. Όταν τα χρώματα μιας πινακίδας είναι το κόκκινο και το πορτοκαλί σημαίνει ότι υπάρχει κάποιου είδους κίνδυνος οπότε οφείλουμε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.

Πινακίδα Κ4

Πού βρίσκουμε αυτή την πινακίδα και γιατί;

Τη συγκεριμένη τη συναντάμε σχεδόν πάντα πριν ξεκινήσουμε να ανεβαίνουμε μια ανηφόρα ή στα πρώτα μέτρα της και υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό.

Δείτε ακόμα: Κυκλικός κόμβος – Ξέρεις τι δείχνει η κάθε πινακίδα;

Ο σκοπός ύπαρξης της συγκεκριμένης πινακίδας είναι να μας ενημερώσει για το πόσο απότομη είναι η ανηφόρα την οποία πρόκειται να ανεβούμε. Κάποιος θα περίμενε ίσως να δει την κλίση του δρόμου εκφρασμένη σε μοίρες, όμως αντ’ αυτού βλέπει ένα ποσοστό. Ας δούμε γιατί.

Αν διαβάσουμε την περιγραφή της πινακίδας με βάση τον ΚΟΚ, αυτή είναι «Επικίνδυνη ανωφέρεια (με κλίση όπως η αναγραφόμενη στην πινακίδα)».

Πινακίδα Κ4

Εξηγούμε τι σημαίνει με ένα παράδειγμα

Πιο απλά, αν δούμε στην αρχή μιας ανηφόρας πινακίδα η οποία να αναγράφει ποσοστό 13%, σημαίνει ότι για κάθε 100 μέτρα που καλύπτουμε το υψόμετρο αυξάνεται κατά 13 μέτρα. Για να δώσουμε ένα χειροπιαστό παράδειγμα:

Ανεβαίνοντας μία ανηφόρα με κλίση 13% η οποία ξεκινάει ακριβώς από το επίπεδο της θάλασσας, όταν το οδόμετρο δείξει ότι καλύψαμε 100 μέτρα δρόμου θα βρισκόμαστε 13 μέτρα πιο ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα 200 μέτρα δρόμου θα είμαστε σε ύψος 26 μέτρων και πάει λέγοντας.

pinakida

Αν η πινακίδα αναγράφει 10% όπως στην παραπάνω φωτογραφία, τότε στα 100 μέτρα δρόμου που θα διανύσουμε, το ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας ανέρχεται στα 10 μέτρα. 

Χάρη σε αυτό το απλό σύστημα, λοιπόν, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο απότομη είναι η κλίση του δρόμου ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη σχέση στο κιβώτιο και να επιταχύνουμε ή να επιβραδύνουμε προκειμένου να φτάσουμε στην κορυφή με όσο περισσότερη ασφάλεια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...