Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας φέρνει τα πάνω-κάτω και στη Formula 1

Ακυρώσεις αγώνων, χορηγών, μέχρι και οδηγών έχουν προκύψει από τα δυσάρεστα γεγονότα των τελευταίων ημερών

  • -
  • -

Με αγωνία παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις εξελίξεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ραγδαία μέτρα και κυρώσεις ξεπηδούν μέρα με την μέρα, σε διαφόρους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου των αθλημάτων. Ένα από αυτά, το οποίο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον θαυμαστών του και μη με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί τα τελευταία 24ωρα, είναι φυσικά και η Formula 1. Η κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού συνδέεται με διάφορους τρόπους με την χώρα που ξεκίνησε ουσιαστικά αυτή την σύγκρουση, με αποτέλεσμα τα μέλη της διοργάνωσης να γράφουν υπερωρίες σε συναντήσεις ώστε να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση της Αρχής του σπορ απέναντι σε όσα συμβαίνουν.

Δεν αποτελεί μυστικό πως μέσα στα χρόνια, ο κόσμος της F1 πάντα προσπαθούσε να διατηρήσει μία στάση «θεατή», απέναντι στα οτιδήποτε μπορεί να συνέβαινε στον κόσμο, χωρίς να το αφήνει να επηρεάζει το άθλημα. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πως τα συμφέροντα και τα budget ήταν και είναι τεραστίων διαστάσεων για να επιτρέψουν αυτοί που τα διαχειρίζονται να κινδυνέψουν.

Στον κόσμο του 2022 όμως, οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει, όπως και οι δυνάμεις, με τις γνώμες των οδηγών να ακούγονται σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με παλαιότερα, κάτι που επιβεβαιώνεται και στην προκειμένη περίπτωση. Με την σύρραξη στην Ουκρανία να συμπίπτει με τις πρώτες επίσημες δοκιμές εξέλιξης για την φετινή σεζόν, τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ήδη στραμμένα στο άθλημα, οπότε άμεσα είχαμε και τις πρώτες απαντήσεις.

verstappen

Οι οδηγοί και οι ομάδες ήταν αυτοί που «έσυραν» τον χορό, με τους Max Verstappen και Sebastian Vettel να τοποθετούνται πρώτοι. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021 δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει Grand Prix σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, ενώ ο Sebastian Vettel ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν γίνει ο αγώνας στο Sochi, δεν θα λάβει μέρος σε αυτόν.

vettel-aston-martin

Η ίδια η FIA τοποθετήθηκε όσο πιο «έξυπνα» μπορούσε, δίνοντας μία άκρως πολιτική απάντηση. Σε επίσημη ανακοίνωση της είπε πως: «υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί το Ρωσικό Grand Prix». Μην γνωρίζοντας τι συμφωνίες μπορεί να επηρεάζουν την συγκεκριμένη δήλωση και την διατύπωση της, όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής του αγώνα φέτος στην Ρωσία έχει αποκλειστεί. Να θυμίσουμε πως θα ήταν η τελευταία φορά που η Formula 1 θα επισκεπτόταν το Sochi, καθώς από του χρόνου ο ρωσικός αγώνας έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί στην Αγία Πετρούπολη και την πίστα Igora Drive.

sochi

Περνώντας σε επίπεδο ομάδων, μην ξεχνάμε πως μία από αυτές σχετίζεται άμεσα με τη Ρωσία και δεν είναι άλλη από την Haas. Η αμερικανικής καταγωγής ομάδα δεν έχει μόνο Ρώσο οδηγό, τον Nikita Mazepin, αλλά και Ρώσο μέγα χορηγό, την Uralkali, η οποία ουσιαστικά ανήκει στον πατέρα του Nikita, Dmitry Mazepin. Κατά συνέπεια, λόγω των συσχετισμών που υπάρχουν μεταξύ χορηγού και ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και του πατέρα του Nikita Mazepin με τον Vladimir Putin, η Haas προχώρησε σε μία θαρραλέα κίνηση που περνά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Για την τρίτη μέρα των δοκιμών αφαίρεσε όλα τα αυτοκόλλητα της Uralkali, τόσο από το μονοθέσιο όσο και από τα φορτηγά της ομάδας. Όταν όμως μιλάμε για μία τόσο μικρή ομάδα, κάθε ευρώ χορηγίας είναι καθοριστικό για την επιβίωση της σε ένα τόσο ακριβό σπορ. Τι θα γίνει λοιπόν αν διακοπούν ολοκληρωτικά οι σχέσεις της ομάδας με τον βασικό της χορηγό; Που θα βρει τα κεφάλαια; Ίσως εκεί να είναι ένα πολύ καλό σημείο για την FIA να επέμβει και να βρει λύση στο πρόβλημα.

haas-2022-white-livery

Και εκεί που λες «αρκετά έχουν στο κεφάλι τους», τώρα τίθεται και το θέμα του οδηγού. Ακόμη κι αν ο Mazepin δεν χάσει την θέση του με την αποχώρηση του πατέρα-χορηγού, μπορεί να την χάσει λόγω του αιτήματος της ουκρανικής ομοσπονδίας να ακυρωθούν όλες οι ρωσικές αγωνιστικές licence. Γι’ αυτό το λόγο έχει συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο (World Motor Sport Council) για να αποφασιστεί αν θα του απαγορεύσουν τη συμμετοχή.

mazepin

Ο Nikita Mazepin όμως, δεν είναι ο μόνος Ρώσος οδηγός που μπορεί να επηρεαστεί από μία τέτοια απόφαση καθώς και ο πρώην οδηγός της F1, Daniil Kvyat, ετοιμάζεται να αγωνιστεί στην φετινή σεζόν του παγκοσμίου πρωταθλήματος αντοχής. Σε δημοσίευση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την ελπίδα που έχει να βρεθεί μία ειρηνική λύση για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και ζήτησε από τις ομοσπονδίες των αθλημάτων να μην συναινέσουν σε αυτή την απαγόρευση, μιας και εναντιώνεται σε αυτά που αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός, την ενότητα και την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Μπορείτε να δείτε την δημοσίευση του Ρώσου πατώντας εδώ.

Όπως και να ‘χει οι μέρες που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολες, όπως και οι αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν. Ας ελπίσουμε πως θα είναι οι σωστές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...