Πόσο μακριά πρέπει να παρκάρω από γωνία ή στάση λεωφορείου;

Η παρανομία που έγινε συνήθεια, αλλά κάνει την καθημερινή οδηγική μας ζωή δυσκολότερη

  • -
  • -

Πότε είναι η τελευταία φορά που είδατε να τηρούνται οι σωστές αποστάσεις από σταθμευμένα οχήματα σε διασταυρώσεις, φανάρια και στάσεις; Ούτε κι εμείς θυμόμαστε... Πρόκειται για ένα καθημερινό και συνεχές πρόβλημα, το οποίο φαίνεται πως αγνοείται αρκετές φορές ακόμη και από την ίδια την Τροχαία. Φυσικά, καταλαβαίνουμε απόλυτα πως η εύρεση θέσης πάρκινγκ σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα tasks όσον έχουν την ατυχία να μην διαθέτουν ιδιωτικό πάρκινγκ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η στάθμευση σε σημείο που κανονικά δεν επιτρέπεται από τον ΚΟΚ, είναι απλά μία «τυπική» παρανομία, χωρίς συνέπειες.

Πόσες φορές έχετε βρεθεί να δυσκολεύεστε να στρίψετε σε κάποιο στενό λόγω σταθμευμένων οχημάτων; Ή πόσο συχνά κάποιο λεωφορείο κλείνει την κυκλοφορία σταματώντας στη μέση του δρόμου για επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών, αφού υπάρχουν αυτοκίνητα εκεί που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει χώρος για τη στάση του; Βλέπετε τέτοια παραπτώματα δεν είναι τόσο «αθώα», καθώς επηρεάζουν άμεσα όλους τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Τι επιβάλλει όμως ο νόμος; Ποιες είναι ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις; Πάμε να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη μας!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιος έχει προτεραιότητα στην πλατεία

Πόσο κοντά σε γωνία οικοδομικού τετραγώνου μπορώ να παρκάρω;

  • Σε περίπτωση που μιλάμε για απλή διασταύρωση χωρίς κάποια περαιτέρω σήμανση, το αυτοκίνητο μας πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 5 μέτρα μακριά από την νοητή προέκταση της των οικοδομικών γραμμών του κάθετου οδοστρώματος.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει φωτεινός σηματοδότης, τότε αυτή η απόσταση αυξάνεται στα 20 μέτρα.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει πινακίδα υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), τότε η ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση είναι τα 12 μέτρα.

Πόσο κοντά σε στάση λεωφορείου μπορώ να παρκάρω;

  • Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχήματος σε απόσταση μικρότερη από 12 μέτρα από στάσεις αστικών, υπεραστικών, ηλεκτρoκίνητων λεωφoρείων και τρoχιoδρoμικών oχημάτων.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...