Koenigsegg: Νέο ηλεκτρικό μοτέρ που αποδίδει 340 PS από 30 kg

Δυναμικό μπάσιμο στην ηλεκτροκίνηση κάνει η Koenigsegg με το πρώτο ηλεκτρικό μοτέρ της ιστορίας της, σε δύο διαφορετικές παραλλαγές.

  • -
  • -

Οι περισσότερες «μικρές» εταιρείες κατασκευής εξωτικών hypercars χρησιμοποιούν έτοιμους κινητήρες από γνωστούς κατασκευαστές και απλώς, τους βελτιώνουν, για να τους προσαρμόσουν στις δικές τους κατασκευές. Η Koenigsegg όμως, ποτέ δεν ακολούθησε αυτό τον δρόμο. Στα δημιουργήματά της τοποθετούσε δικούς της κινητήρες, οι οποίοι ήταν… tailor-made για το αυτοκίνητο που θα έμπαιναν.  

Στο πέρασμα των χρόνων η μάρκα απέκτησε τεράστια φήμη, λόγω των επιδόσεων αλλά και της μηχανολογικής αρτιότητας των αυτοκινήτων της. Ο ιδρυτής, Christian von Koenigsegg θεωρείται ένας από τους πιο ευρηματικούς ανθρώπους του χώρου και οι ιδέες του έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικούς κινητήρες, μοναδικά αυτοκίνητα και εντυπωσιακά κιβώτια ταχυτήτων. Τώρα, ήρθε η ώρα να δούμε τον πρώτο ηλεκτροκινητήρα της Koenigsegg.

Ένα ηλεκτρικό μοτέρ που ονομάζεται Quark, αποδίδει 340 ίππους με 600 Nm ροπής και ζυγίζει περίπου 30 κιλά. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε πλάι σε ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού των 330 ml για να καταλάβουμε πόσο μικρές είναι οι διαστάσεις του. Σε αυτή του την παραλλαγή θα τοποθετείται σε Plug-In Hybrid αυτοκίνητα, δηλαδή θα συνδυάζεται με μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Η Gemera θα είναι ένα μοντέλο τεχνολογίας Plug-In Hybrid, και θα χρησιμοποιεί τον ηλεκτροκινητήραQuark. Οι μηχανικοί της εταιρείας θέλουν το ηλεκτρικό μοτέρ να αναλαμβάνει δράση γρήγορα για να εξαλείφεται η όποια υστέρηση στο πάτημα του δεξιού πεντάλ, αλλά και να δίνει αξιοσημείωτη ώθηση στις χαμηλότερες ταχύτητες, μέχρι ο βενζινοκινητήρας να αναλαμβάνει πλήρως την επιτάχυνση στις υψηλότερες.

Τα σχέδια της Koenigsegg για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της πάντως, είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Όπως είπαμε, ο Quark θα τοποθετείται σε PHEV μοντέλα. Τα αμιγώς ηλεκτρικά θα έχουν τον Terrier. Αυτός ουσιαστικά αποτελείται από δύο κινητήρες Quark και ένα inverter. Αποδίδει 680 ίππους με 1.100 Nm ροπής και ζυγίζει μόλις 84 κιλά! Στα ισχυρότερα ηλεκτρικά της η Koenigsegg θα χρησιμοποιεί δύο από αυτούς τους κινητήρες, έναν για τον εμπρός και έναν για τον πίσω άξονα. Οπότε, καταλαβαίνετε…

Για την ώρα το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον η παρουσίαση ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου από την Koenigsegg. Τουλάχιστον, όταν αυτό γίνει, θα γνωρίζουμε τι θα κρύβεται κάτω από το αμάξωμα! Αν δεν είστε… συνηθισμένοι με τη διαφορετικότητα της Koenigsegg, να αναφέρουμε πολύ συνοπτικά ότι έχει παρουσιάσει σχέδιο για κινητήρες χωρίς εκκεντροφόρους, ενώ διαθέτει στην αγορά μοντέλο που πιάνει τον «κόφτη» των 7.800 rpm μέσα σε 0,23 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, το ίδιο αυτοκίνητο έχει κιβώτιο ταχυτήτων με έναν συμπλέκτη ανά ταχύτητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ KOENIGSEGG ΠΟΥ «ΒΑΡΑΕΙ ΚΟΦΤΗ» ΣΕ 0,23 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ (VIDEO) 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...