GMA T.33: Γιατί κοστίζει 1,6 εκατ. ευρώ;

Το νέο δημιούργημα του Gordon Murray, το «ταχύτερο GT Supercar» του πλανήτη, έρχεται για να εντυπωσιάσει πιο πολύ με την ουσία, παρά με τους αριθμούς του.

  • -
  • -

Στη σημερινή εποχή, που τα… άλογα έχουν γίνει «στραγάλια», ένα αυτοκίνητο των 615 ίππων δεν αλλάζει τα δεδομένα, ούτε θέτει νέα πρότυπα. Εκτός αν έχει υπογράψει ο Gordon Murray πάνω του. Το νέο GMA T.33 θα παραχθεί μόλις σε 100 μονάδες, με κάθε μια από αυτές να κοστίζει 1,37 εκαττομύρια λίρες (δηλαδή 1,65 εκατ. ευρώ), χωρίς τους φόρους. Κάτω από το καπό του βρίσκεται ένας ατμοσφαιρικός, V12 κινητήρας των 3,9 λίτρων, που στροφάρει έως τις 11.500 rpm!

Το ιδιαίτερο αυτό μοτέρ, βασίζεται σε σύνολο της Cosworth και έχει χρησιμοποιηθεί και στο T.50 του Gordon Murray. Ωστόσο στη νέα του μορφή, έρχεται με διαφορετικούς εκκεντροφόρους, αναθεωρημένη εισαγωγή αέρα και νέα εξάτμιση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: GMA T.50 - ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ SUPERCAR ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Η ροπή που παράγει είναι στα 451 Nm και με σύμμαχο το βάρος των μόλις 1.100 κιλών, οι επιδόσεις σίγουρα θα είναι εντυπωσιακές. Ο δημιουργός του αυτοκινήτου λέει μόνο ότι πρόκειται για το ταχύτερο «GT Supercar» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Δεν ανακοινώνει τιμές επιδόσεων, όμως τονίζει πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στην αεροδυναμική. Χρησιμοποιεί τη δύναμη του ground effect και πίσω, υπάρχει ένα ενεργό σπόιλερ που διαχειρίζεται τον αέρα ανάλογα με τις συνθήκες. Η Brembo έχει επιμεληθεί τα carbon κεραμικά φρένα και η υποβοήθηση στο τιμόνι είναι μια «παλιομοδίτικη» υδραυλική, βάζοντας την αίσθηση πάνω από την εξοικονόμηση καυσίμου που προσφέρει μια ηλεκτρική. Να τονίσουμε, ότι το GT Supercar θα προσφέρεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων ή ένα αυτοματοποιημένο μηχανικό, επίσης έξι σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς αποστέλλεται στον πίσω άξονα μέσω ενός μπλοκέ διαφορικού. Όπως υπερήφανα αναφέρει ο Gordon Murray, η ακαμψία στο συγκεκριμένο μοντέλο είναι εξαιρετική, χάρη στην ευρεία χρήση ανθρακονημάτων και άλλων υλικών, όπως μαγνήσιο. Η πίσω ανάρτηση βρίσκεται συνδεδεμένη ακριβώς πάνω στο κέλυφος του σασμάν και γενικά, όλα είναι δεμένα μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο, ώστε η απόκριση στις εντολές του οδηγού αλλά και η αίσθηση που λαμβάνει να βρίσκεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...