Retro Battle: Daihatsu Terios ή Suzuki Jimny;

Τη δεκαετία του ’90, με τα SUV να μην γνωρίζουν τη σημερινή άνθηση, δύο ιαπωνικά μοντέλα συνδύαζαν την άνετη μετακίνηση στην πόλη, με τις εξαιρετικές εκτός δρόμου δυνατότητες. Ο λόγος για τα Daihatsu Terios και Suzuki Jimny…

  • -
  • -

Η άνθηση των SUV και crossover ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Σε αυτή του ’90, μπορεί να υπήρχαν κατασκευές του είδους, αλλά σε καμία περίπτωση όσες προσφέρονται σήμερα. Εκείνη την εποχή, μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας (και όχι μόνο) γνώρισαν δύο μοντέλα που συνδύαζαν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Την άνετη μετακίνηση στην πόλη, αλλά και τις εξαιρετικές εκτός δρόμου δυνατότητες. Ο λόγος για τα Daihatsu Terios καιSuzuki Jimny. Έχοντας κινητήρα με μικρή χωρητικότητα, αλλά και σύστημα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, αποτελούσαν δύο από τα πλέον προσιτά 4x4 της εποχής.

DAIHATSU TERIOS – Διττός χαρακτήρας

Την εποχή που μεσουρανούσε το RAV4, η Daihatsu προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το κενό που υπήρχε για όσους επιθυμούσαν μία αντίστοιχη κατασκευή, αλλά με μικρότερο κόστος. Η σχεδίαση του ήταν νεανική και σίγουρα ξεχωριστή για εκείνη τη περίοδο. Οι κόμπακτ διαστάσεις το καθιστούσαν εξαιρετικά ευέλικτο και πρακτικό στην πόλη.

Ο κινητήρας των 1.300 cc απέδιδε 84 ίππους και χαρακτηριζόταν για τη ζωντάνια του, ενώ η μετάδοσης της κίνησης γινόταν μέσα από ένα απλό μόνιμο σύστημα τετρακίνησης με κεντρικό διαφορικό. Μάλιστα, στον επιπλέον εξοπλισμό υπήρχε η δυνατότητα προσθήκης διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης στους πίσω τροχούς. Στο δρόμο δεν σε ενθουσίαζε, αν και η ανάρτηση είχε ρυθμιστεί για οδήγηση σε άσφαλτο και χώμα. Και στις δύο επιφάνειες μπορούσε να κινηθεί άνετα, όντας ένα αυτοκίνητο πολλαπλών χρήσεων.  

SUZUKI JIMNY – Καθαρόαιμο τετρακίνητο πόλης

Με το γνωστό μας Samurai να έχει… αρκετά χρόνια στην πλάτη του, η Suzuki το αντικατέστησε με το σαφώς πιο σύγχρονο Jimny. Το ιαπωνικό μοντέλο διέθετε νέα και φρέσκια σχεδίαση, εξαιρετικά αναβαθμισμένο εσωτερικό, διατηρώντας στοιχεία όπως το μικρό μέγεθος του αμαξώματος και ο πρακτικός χαρακτήρας.

Νέος ήταν και ο κινητήρας που απέδιδε 79 ίππους! Μπορεί το νούμερο να ακούγεται σήμερα μικρό, αλλά σε συνδυασμό με το πεντάρι κιβώτιο με την πολύ καλή κλιμάκωση, αλλά και το χαμηλό βάρος των 1.025 kg, κινούταν σβέλτα στο δρόμο. Στην άσφαλτο δεν ήταν στο στοιχείο του, λόγω της μεγάλης διαδρομής της ανάρτησης, αλλά σίγουρα δεν απογοήτευε. Ειδικά αν αναλογιστούμε το χαρακτήρα του οχήματος πολλαπλών χρήσεων, το οποίο ξεχώριζε για τις πολύ υψηλές δυνατότητες εκτός δρόμου. Στοιχείο που διακρίνει παραδοσιακά τα τετρακίνητα μοντέλα της Suzuki. Στην περίπτωση του Jimny, οι Ιάπωνες τεχνικοί είχαν καταφέρει να πετύχουν την ισορροπία ανάμεσα στην αστική μετακίνηση, αλλά και τις εκτός δρόμου διαδρομές.

Και τώρα, είναι η σειρα σας: Ποιο από τα δύο προτιμάτε -ή ίσως έχετε και στην κατοχή σας; Ψηφίστε παρακάτω, και στη συνέχεια δείτε και όλα τα προηγούμενα Retro Battles μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...