Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Πώς κινήθηκε η αγορά το 2021

Πώς επηρεάστηκε η αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εγχώριων και εισαγόμενων, εν μέσω και της έλλειψης καινούργιων;

  • -
  • -

Σημαντική αύξηση παρουσίασε η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων την φετινή χρονιά, γεγονός το οποίο αποδίδεται από στελέχη της αγοράς στην καθυστέρηση παράδοσης νέων οχημάτων αλλά και στην οικονομική αδυναμία απόκτησης ενός νέου αυτοκινήτου.

Τόσο οι μεταβιβάσεις εγχώριων ΙΧ όσο και οι πωλήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εμφανίζουν σημαντική άνοδο το φετινό φθινόπωρο. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 7,5% στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα τον περασμένο Οκτώβριο, και 18,2% στις μεταβιβάσεις εγχώριων μεταχειρισμένων. Στελέχη της αγοράς μάλιστα υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί περιβαλλοντικό τέλος στην εισαγωγή παλαιάς τεχνολογίας μεταχειρισμένων οχημάτων από τη χώρα μας, η κίνηση καταγράφεται ανοδική, σχεδόν στα επίπεδα του 2019 (προ πανδημίας).

Μεταβίβαση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Τι έντυπα χρειάζονται

«Η αγορά έχει επηρεαστεί σημαντικά από το χαράτσι που επιβλήθηκε σε μεγάλη μερίδα των μεταχειρισμένων εισαγόμενων ΙΧ, καθώς αφορά όλα τα αυτοκίνητα από 8 ετών και άνω. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι ο μέσος όρος των ΙΧ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ανέρχεται στα 17 έτη», εξηγεί στο GOCAR ο κ. Κώστας Κυράτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ). Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι ακόμα και οι υγειονομικές συνθήκες οδήγησαν στην ανάγκη για περισσότερα μεταχειρισμένα, καθώς υπάρχουν οικογένειες που επέλεξαν τη λύση της αγοράς ενός δεύτερου αυτοκινήτου προκειμένου να αποφεύγεται η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις των μελών τους.

Η Ελλάδα στο στόχαστρο της ΕΕ για το περιβαλλοντικό τέλος

Ο περασμένος Οκτώβριος βρήκε την αγορά μεταχειρισμένων ιδιαίτερα ενισχυμένη, με τους εμπόρους να επισημαίνουν ότι προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019 (προ κρίσης κορωνοϊού). Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο πουλήθηκαν 7,5% περισσότερα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα παρά το περιβαλλοντικό τέλος που έχει επιβληθεί σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ για το εν λόγω τέλος, καθώς ύστερα από σχετική καταγγελία αποφάνθηκε ότι αυτό θα πρέπει να καταργηθεί. Η αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο και η χώρα είχε διορία έως τον Νοέμβριο να απαντήσει. Ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε, όπως δικαιούται, παράταση προκειμένου να απαντήσει στην Κομισιόν έως τα μέσα Ιανουαρίου.

MyAuto: Όλα έτοιμα για το ψηφιακό «φακέλωμα» των αυτοκινήτων

Στο μεταξύ η αγορά εγχώριων μεταχειρισμένων ΙΧ (μεταβιβάσεις) επίσης εμφάνισε αύξηση η οποία άγγιξε το 18,2% τον περασμένο Οκτώβριο. Συνολικά, την τρέχουσα χρονιά φαίνεται ότι οι μεταβιβάσεις εγχώριων μεταχειρισμένων ΙΧ θα φτάσουν τις 34.000, έναντι περίπου 30.000 το 2020 και 37.000 το 2019 –που χαρακτηρίζεται ως η τελευταία χρονιά «κανονικότητας» πριν την έλευση της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος.

Used cars 2021 2

Τον περασμένο Νοέμβριο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πωλήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων εκτοξεύθηκαν, καταγράφοντας άνοδο 53% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ενδιαφέρον εμφανίζει το μείγμα καυσίμου που επιλέγει ο Έλληνας καταναλωτής κατά την αγορά εισαγόμενων μεταχειρισμένων. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι κινητήρες βενζίνης (2.899 αυτοκίνητα), ακολουθούν τα diesel τα οποία φτάνουν τα 2.441 και σε χαμηλότερο ποσοστό τα υβριδικά (225). Συνολικά 110 οχήματα εισήχθησαν με κινητήρες βενζίνης-υγραερίου, 67 ηλεκτρικά, 48 υβριδικά-diesel και 26 φυσικού αερίου (CNG).

Πόσα μεταχειρισμένα διατίθενται σήμερα στην αγορά;

Συνολικά στην ελληνική αγορά μεταχειρισμένου διατίθενται σήμερα περίπου 85.000 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 1.934 κυκλοφόρησαν το 2021. Με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μεταξύ 2016 και 2020 διατίθενται 12.480 αυτοκίνητα, ενώ η αμέσως παλαιότερη κατηγορία (πρώτη άδεια μεταξύ 2011-2015) μετρά 21.392 ΙΧ. Ακόμα παλαιότερα μεταχειρισμένα είναι 42.278 αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μεταξύ 2000 και 2010, ακολουθούν 3.058 αυτοκίνητα ηλικίας μεταξύ 1990 και 1999 και 2.981 τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 1990.

Παρά το γεγονός ότι παραμένει η εκκρεμότητα του περιβαλλοντικού τέλους που έχει επιβληθεί στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα, οι καταναλωτές φαίνεται ότι εξακολουθούν να καταφεύγουν στη λύση αυτών των οχημάτων είτε λόγω οικονομικής συγκυρίας, που δεν επιτρέπει την αγορά νέου ΙΧ είτε λόγω των καθυστερήσεων που εμφανίζει η αγορά στην παράδοση των νέων αυτοκινήτων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...