Ο πιο επικίνδυνος και χαζός τρόπος να ξεγελάσεις το Lane Assist (video)

Ένας οδηγός από τη Ρουμανία κατάλαβε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το Lane Assist δεν είναι σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

  • -
  • -

Τα περισσότερα αυτοκίνητα που πωλούνται σήμερα ως νέα, έχουν στον βασικό τους εξοπλισμό το Lane Assist. Ακολουθώντας τη μόδα του διαδικτύου που θέλει viral videos με προσπάθειες να «ξεγελάσεις» τα ηλεκτρονικά ενός σύγχρονου αυτοκινήτου, ένας Ρουμάνος δοκίμασε να δει αν το Peugeot του θα καταφέρει να οδηγήσει μόνο του στον αυτοκινητόδρομο.

Η κατάληξη του βίντεο μάλλον του έδωσε ένα καλό μάθημα. Το Lane Assist αν αντιληφθεί ότι ο οδηγός δεν ακουμπάει το τιμόνι, του ζητά να κάνει μια μικρή κίνηση ώστε να επιβεβαιώσει πως βρίσκεται «εκεί» με την προσοχή του στραμμένη στο δρόμο. Ο Ρουμάνος τοποθέτησε ένα μπουκάλι νερού στο τιμόνι του Peugeot του και λόγω του βάρους του, τα ηλεκτρονικά νόμιζαν ότι ο οδηγός έχει κανονικά τον έλεγχο του οχήματος.

Ο άνδρας ωστόσο είχε ρυθμίσει το Active Cruise Control του αυτοκινήτου και είχε… αράξει στο πίσω κάθισμα, ακούγοντας μουσική και βγάζοντας βίντεο την εμπειρία του. Τελικά, τα πράγματα μάλλον δεν πήγαν όπως νόμιζε αφού το αυτοκίνητο βγήκε από το δρόμο και τράκαρε. Από το πίσω κάθισμα ο Ρουμάνος προφανώς δεν πρόλαβε να σώσει την κατάσταση. Τουλάχιστον έζησε (τον ακούμε να μιλάει στο τέλος του βίντεο) και δεν έπεσε πάνω σε κανέναν άλλο, ανυποψίαστο χρήστη του δρόμου.

Τι είναι το Lane Assist;

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό βοήθημα του οδηγού που τον βοηθάει να διατηρεί το όχημα μέσα στα όρια της λωρίδας και «σκληραίνει» το τιμόνι αν πάει να βγει από αυτή και δεν έχει ανάψει φλας. Αν και δεν συνίσταται σε καμία των περιπτώσεων, το σύστημα μπορεί να κρατήσει την πορεία του αυτοκινήτου μέσα στη λωρίδα ακόμη και σε μικρή στροφή, αν έχεις αφήσει τα χέρια από το τιμόνι.

Η διαδικασία γίνεται άτσαλα καθώς το σύστημα επιδρά στο τιμόνι όταν το όχημα πλησιάσει τη διαχωριστική γραμμή και δεν το διατηρεί το κέντρο της λωρίδας. Άλλωστε, δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης, παρά μόνο για ένα βοήθημα, μια δικλείδα ασφαλείας. Στο βίντεο με το τρακάρισμα του Ρουμάνου βλέπουμε και το Active Cruise Control σε λειτουργία.

To σύστημα της Honda που προστατεύει από τροχαία ατυχήματα

Πρόκειται για το γνωστό μας Cruise Control, απλώς έχει τη δυνατότητα μέσω ραντάρ να ανιχνεύσει έτερο όχημα που κινείται μπροστά μας με χαμηλότερη ταχύτητα. Αν για παράδειγμα εμείς το έχουμε «κλειδώσει» στα 130 km/h και μπροστά μας κινείται αυτοκίνητο με 110 km/h, ρίχνει την ταχύτητα στα 110 km/h κρατώντας μια απόσταση ασφαλείας. Αν ο μπροστινός επιταχύνει, επιταχύνει και το δικό μας όχημα (μέχρι την ταχύτητα που έχουμε ορίσει). Αν «κόψει» κι άλλο, τότε επιβραδύνουμε και εμείς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...